Oldalak

2009. márc. 23.

Visszatérő vendég - albán krémes

Manapó nagyon szereti a krémes-habos süteményeket, viszont nem kedveli a klasszikus krémesek tésztáját. Ezért, a nagy étteremalakítás (kell még a help, miner robot?) és a csak március 31-ig tartó! szavazás izgalma között, ez a bonyolultságában is egyszerű süti visszatérő vendég nálunk, egyszersmint fölös tojásfehérjék hasznosításának is nagyszerű módja. Egy gond van vele, viszonylag rövid ideig élvezhetjük a társaságát.

Albán krémes

hozzávalók - tészta

3 tojássárga
10 dkg cukor
6 ek víz
10 dkg liszt
1/2 cs sütőpor - más is észrevette, hogy az ötkarikás sütőpor csomagolással együtt 12 gr?!
1-2 csík étcsoki (pl tortabevonó)

hozzávalók - vaníliás krém

1 cs főzős vaniliás pudingpor
2 ek cukor
2,5 dl víz
1-2 csepp vanília esszencia
4 tojásfehérje
3 ek cukor

hozzávalók - csokoládés krém

1 cs főzős csokoládés pudingpor
2,5 ek cukor
2,5 dl víz
1 csík étcsoki (pl tortabevonó)
4 tojásfehérje
3 ek cukor

A tésztához a tojássárgákat és a cukrot fehérre, habosra keverem, amíg gyakorlatilag megduplázódik a mennyisége.



Ezután kanalanként, állandó keverés közben hozzáadom a vizet, majd, szintén kanalanként beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet

,

és fényes, habos masszává keverem.



Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom a tésztát - igen, úgy tűnik, semmi nem lesz belőle, csupán egy hajszálnyi tésztaréteg a tepsi alján, de ez így jó - és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. 10 perc után visszaveszem a ler hőjét 170 fokra további 10 percig sütöm a tésztát.



Amíg a tészta sül, elkészítem a kétféle krémet. Lehetőleg egyszerre :-)



A pudingporokat, külön edényben, simára keverem a vízzel, a vaníliásban feloldok 2 ek cukrot és belekeverem a vanília esszenciát, a csokoládésban 2,5 ek cukrot és hozzátördelem a csík csokoládét, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett (habverővel) mindkettőt besűrítem. Az elején úgy tűnik, a pundingporoknak eszük ágában sincs sűrűsödni, de kitartást, állaguk egyszercsak megváltozik és pillanatok alatt jó állagú krémmé sűrűl.

no lám, van - ha csak részleteiben is -, de színes háztartási robot :-)

Az összesen nyolc tojásfehérjét és a hat ek cukrot kemény állagú, szép habbá verem. Arányosan elosztom a két, langyosra, de nem hidegre hűlt pudinghoz, majd laza mozdulatokkal összekeverem a vaníliás és a csokoládés pundingot a kemény habbal.



Eddigre letelt a tészára szánt húsz perc, kiveszema sütőből, azon melegében a tetejére reszelem az 1-2 csík étcsokit, majd rásimítom a vaníliás krémet, ennek tetejére pedig a csokoládésat.
A krémekkel megpakolt tésztát 10-12 percre visszateszem a 170 fokos sütőbe (mielőtt kiveszem, tűpróba, ha a krémek folyósan tapadnak a tűre, a sütinek még kell néhány percet időznie a lerben).
A tepsit rácsra állítom és hidegre, majd nagyjából 10-15 perc múlva a sütőpapír segítségével tálcára húzom a tésztát és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy a krémek teljesen és alaposan kihűljenek. Melegen, langyosan nem jó, mert túlságosan tojás íze van még, de kihűlve csodálatosan habos-krémes, vékony tésztájú finomságot tálalhatok (melyet, azt hiszem, kissé nedves, nagyon éles késsel fogok felvágni legközelebb, hogy a csokoládés krém ne sérüljön szeletelés közben).



Jó étvágyat!

Szószedett:
ler - tűzhely sütője

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Jajj ezt ismerem és már vagy ezer éve nem ettem,pedig annyira finom.Azt hiszem fel kell bújtanom anyut,ha megyek látogatóba:-D

Garffyka írta...

Belly, remélem sikerül anyukád rábeszélned :-)

Ancsika írta...

Na, ilyet még nem csináltam! Hallottam már róla, de most már valamikor nekiveselkedek :) Nekem bejön :)

Jutka írta...

Nem lehet rossz a krémesed sem, majd egyszer lekoppintom a receptet :)
szép napot
üdv Jutka

trinity írta...

Jujjuujj, de finom...erről már régebben beszélgettünk, akkor is megállapítottuk...ugye?

Garffyka írta...

Trinity igen, sütöttem már egyszer, most a tésztája csak féladag, nekünk így az igazi.

Mian, megtiszteltetés, ha tudok újat mutatni :-)

Jutka, remélem ízleni fog :-)