Mint korábban, már az étteremalakítás megemlítésénél is írtam, a töltike, tudtommal, ebben a formájában erdélyi specialitás.
A legigazibb töltikét zsenge szőlőlevélbe töltik, de elég igazi akkor is, ha karalábé levélbe vagy matrilapuba csavarjuk a tölteléket és az aprójához sóskát is vágunk.
Friss martilapuhoz kicsit nehézkés lenne most hozzájutni, de karalábélevél akad bőven, ugyanis a legtöbb vásárló a zöldségesnél akkor is lecsavarja a leveleket a fejekről, ha nem kg-ra, de darabszámra árulják a karalábét. Így elegendő egy kis türelem és máris nagy zacskónyi, üde zöld levéllel távozhatunk. Ha mégsem sikerülne elegendőt összegyűjteni, próbáljunk szépen mosolyogni a zöldségesre, garantáltan meghökken, mikor közöljük, hogy nekünk csak a levele kellene, a karalábé nem.
A karalábélevél jól fagyasztható, mindössze annyit kell tenni, hogy rövid blansírozás után (lobogó vízbe tenni 2-3 percre, majd jéghideg vízzel gyorsan átöblíteni, lehűteni) egyesével leitatjuk róluk a vizet, szépen kiteregetve-kisímitva csomagoljuk a leveleket és mehet a fagyasztóba. Használat előtt kiengedjük és úgy kezeljük, mint a frissen blansírozott leveleket.
Töltike
hozzávalók
60-65 dkg darált hús (fele-fele arányban disznó- és marhahús)
8-10 dkg rizs
só, bors, félcsipet őrölt köménymag
A legigazibb töltikét zsenge szőlőlevélbe töltik, de elég igazi akkor is, ha karalábé levélbe vagy matrilapuba csavarjuk a tölteléket és az aprójához sóskát is vágunk.
Friss martilapuhoz kicsit nehézkés lenne most hozzájutni, de karalábélevél akad bőven, ugyanis a legtöbb vásárló a zöldségesnél akkor is lecsavarja a leveleket a fejekről, ha nem kg-ra, de darabszámra árulják a karalábét. Így elegendő egy kis türelem és máris nagy zacskónyi, üde zöld levéllel távozhatunk. Ha mégsem sikerülne elegendőt összegyűjteni, próbáljunk szépen mosolyogni a zöldségesre, garantáltan meghökken, mikor közöljük, hogy nekünk csak a levele kellene, a karalábé nem.
A karalábélevél jól fagyasztható, mindössze annyit kell tenni, hogy rövid blansírozás után (lobogó vízbe tenni 2-3 percre, majd jéghideg vízzel gyorsan átöblíteni, lehűteni) egyesével leitatjuk róluk a vizet, szépen kiteregetve-kisímitva csomagoljuk a leveleket és mehet a fagyasztóba. Használat előtt kiengedjük és úgy kezeljük, mint a frissen blansírozott leveleket.
Töltike
hozzávalók
60-65 dkg darált hús (fele-fele arányban disznó- és marhahús)
8-10 dkg rizs
só, bors, félcsipet őrölt köménymag
1 gerezd fokhagyma
30-40 karalábélevél
1-2 marék sóska (nem püré, egész levél vagy laskára vágva)
1 ek rántás
víz
A karalábéleveleket megmosom, a középső vastag levélszárat elvékonyítom, majd lobogó, csipetnyire sós vízbe teszem 2-3 percre. Szűrőbe átemelem, hideg vízzel alaposan leöblítem, konyharuhára terítem, hogy kicsit leszikkadjanak.
A darált hús, rizset, fűszereket és a kinyomott fokhagymát alaposan összedolgozom. A karalábélevelekből kiválasztom az épeket, tenyérnyi méretűeket és diónyi-kétdiónyi darált hússal helyes kis töltelékeket böngyörítek. Most 21 töltelék lett.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhR5UJFdoP5CyPO-3a6WkaPuKACa_5-Bo2EhDHbqjSfZqDdg9bvSEVfW-hQJfXVwPV4Zxz22z6kZu-l-znM0BMSrEwH4bv6XH6dIxlh07MLFy8NDFJwfkVZyXBijRkZjQa7qHr27sSovcw/s320/t%C3%B6ltike1.jpg)
A többi karalábélevelet és a szintén blansírozott (vagy fagyasztásból kiengedett) salátalevelet vékony laskára vágom.
Egy lábaskámba kuktaaljat teszek, ráteszek egy réteg aprót, azaz laskára vágott karalábé és sóskalevelet, majd elrendezem a töltelékeket, két sorban, közé beszórom a többi aprót.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDVm8WN_fadastZUmTDE0ZtCmrQi4IeYtoItPLT2fx3yfFdx_JHx6vcTbTHmzjNNcPL6NsDTc8fNSSc11uYieGIOYJO-5AteF0_OZpUnOUg2qY3n0wvoEp77C1cEWZHXDLByK_GZxinyM/s320/t%C3%B6ltike2.jpg)
Felöntön annyi vízzel, ami éppenhogy ellepi, megsózom, őrölt borst szórok rá és főni teszem. Amint elkezd főni, lehúzom a tüzet és mérsékelt lángon, fedő alatt 75-90 percet főzöm (ha nem lennék biztos benne, hogy megfőtt, egy töltikét kiemelek és félbevágva megnézem).
Egy ek rántást elkeverek a töltike levével és egy kis vízzel, egészen hígra. A lábas alatt felhúzom a tüzet, körbe a töltikére öntöm a rántást, és rázogatva "elkeverem". Felforrósítom, de már nem főzöm.
Tejföllel, kenyérrel tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXuQq4shIcP5GIn0kVlW-3JXZKXvHggLviiFje-FcZSFDcehi9QzaZBEaVeDmyI5AFsUIl3e6LWoYZfMHR64Hv8iZKrIidDLEiiJbV7pwDncQOkHD6JfoXa3qPvOk1kdP510Rn8AFKePk/s320/t%C3%B6ltike3.jpg)
Jó étvágyat!
30-40 karalábélevél
1-2 marék sóska (nem püré, egész levél vagy laskára vágva)
1 ek rántás
víz
A karalábéleveleket megmosom, a középső vastag levélszárat elvékonyítom, majd lobogó, csipetnyire sós vízbe teszem 2-3 percre. Szűrőbe átemelem, hideg vízzel alaposan leöblítem, konyharuhára terítem, hogy kicsit leszikkadjanak.
A darált hús, rizset, fűszereket és a kinyomott fokhagymát alaposan összedolgozom. A karalábélevelekből kiválasztom az épeket, tenyérnyi méretűeket és diónyi-kétdiónyi darált hússal helyes kis töltelékeket böngyörítek. Most 21 töltelék lett.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhR5UJFdoP5CyPO-3a6WkaPuKACa_5-Bo2EhDHbqjSfZqDdg9bvSEVfW-hQJfXVwPV4Zxz22z6kZu-l-znM0BMSrEwH4bv6XH6dIxlh07MLFy8NDFJwfkVZyXBijRkZjQa7qHr27sSovcw/s320/t%C3%B6ltike1.jpg)
A többi karalábélevelet és a szintén blansírozott (vagy fagyasztásból kiengedett) salátalevelet vékony laskára vágom.
Egy lábaskámba kuktaaljat teszek, ráteszek egy réteg aprót, azaz laskára vágott karalábé és sóskalevelet, majd elrendezem a töltelékeket, két sorban, közé beszórom a többi aprót.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDVm8WN_fadastZUmTDE0ZtCmrQi4IeYtoItPLT2fx3yfFdx_JHx6vcTbTHmzjNNcPL6NsDTc8fNSSc11uYieGIOYJO-5AteF0_OZpUnOUg2qY3n0wvoEp77C1cEWZHXDLByK_GZxinyM/s320/t%C3%B6ltike2.jpg)
Felöntön annyi vízzel, ami éppenhogy ellepi, megsózom, őrölt borst szórok rá és főni teszem. Amint elkezd főni, lehúzom a tüzet és mérsékelt lángon, fedő alatt 75-90 percet főzöm (ha nem lennék biztos benne, hogy megfőtt, egy töltikét kiemelek és félbevágva megnézem).
Egy ek rántást elkeverek a töltike levével és egy kis vízzel, egészen hígra. A lábas alatt felhúzom a tüzet, körbe a töltikére öntöm a rántást, és rázogatva "elkeverem". Felforrósítom, de már nem főzöm.
Tejföllel, kenyérrel tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXuQq4shIcP5GIn0kVlW-3JXZKXvHggLviiFje-FcZSFDcehi9QzaZBEaVeDmyI5AFsUIl3e6LWoYZfMHR64Hv8iZKrIidDLEiiJbV7pwDncQOkHD6JfoXa3qPvOk1kdP510Rn8AFKePk/s320/t%C3%B6ltike3.jpg)
Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Nagyon szép kis töltikék....Még sosem ettem,a karalábélevelet nem tudom, milyen ízű, a husit persze el tudom képzelni:))Üde, friss zöldek, szép tavaszi színek!!!
Nálunk a martilapus a legigazibb:) Másból nem is készül.
Kedvenc etelem!
A hutomben ott a szololevel.
De nalunk is a martilapus az igazi.
Ettől szép a gasztro-világ :-) Hogy mindenkinél kicsit más az igazi :-)
Megjegyzés küldése