Oldalak

2009. márc. 11.

Bézs leves, boci-puding

Bézs leves, azaz sápadt leves, alias édeskömény leves.
Lelkesedéssel fogtam neki, megérte, hamar megvolt és az íze ... hmm. Manapó megkóstolta, ízlett, azt mondta, az illata alapján ilyenre számított. Most már csak azt remélem, Manónak is ízlett, ha csak feleannyira, mint nekünk, nyert ügyünk van :-)

Édeskömény krémleves

hozzávalók

édeskömény gumó
vaj vagy margarin
kevéske liszt
alaplé
tej
tejföl
só, bors

Az édesköményt megmosom, megtisztítom, azaz levágom a szárait és ezzel a leveles részét és a gyökér felőli vastagodását, majd felkockázom. Formára kaporra hajazó leveleit lecsipkedem és felaprítom.
Lábaskámban felmelegítem a vajat, ráteszem az édesköményt és nagyjából 10-15 percig párolom, kevergetve, gyenge tűzön. Megszórom kevéske liszttel, alaposan elkeverem, majd felöntöm alaplével, hogy ujjnyira ellepje, csomómentesre keverem, felhúzom a tüzet, hogy főni kezdjen, majd félrebillentett fedő alatt puhára főzöm, immár közepes-gyenge lángon. Fűszerezem só, bors; az alaplé mellé nem is kellett többféle fűszer.
Mikor az édeskömény puhára főtt (kevés idő kell neki), félreveszem a lábaskám és kézi mixerrel pépesítem. Visszateszem a tűzre, alacsony lángon tartom, hogy már ne forrjon, felengedem alaplével és tejjel. Két púpozott evőkanál tejfölt elkeverek egy kevéske levessel, majd ezt is a levesbe keverem.
Öblös tálkában tálalom, tetejét megszórom az édeskömény felaprított levelével.



Azt hiszem egy NL-ban láttam hasonlót, olvasztott csokival kimintázott pohár, benne a krém. Ma reggel, kávézás közben jutott eszembe, legyen valami édesség is az édeskömény leves és színes rizs után. Valami, ami gyorsan megvan, mondjuk, maximum félóra. Puding. De akkor már legyen kicsit több, mint egy egyszerű puding. Vaníliapuding csokidarabokkal. Innen már egyenes út vezetett a boci-puding megalkotásához, és evés közben jön meg az étvágy mintájára, készítés közben gondoltam ki, hogy a csokimázas pohárban díszelgő vaníliapudingot kevéske karamellszósszal is megbolondítom.
És azért boci-puding, mert kívülről nézve pont olyan tarka, mint Manó Emma tehene (de a tehén-puding kicsit bizarr névnek tűnt :-).

Boci-puding

hozzávalók

1 cs vaníliapuding
0,5 l tej
2 ek méz
fél-1 tábla tortabevonó csoki
picurka margarin
1-2 ek karamellszósz

Keresek néhány szép poharat, üvegtálkát, amiben a boci-pudingot tálalom majd.
A csokit összetöröm és picurka margarinnal vízfürdőn vagy mikróban felolvasztom. Vékony csíkban a pohár falára (belülre) csorgatom az olvadt csokit és igyekszem közben forgatni a poharat (elkélne egy-két plusz kéz :-), hogy a csoki mintát formázzon az oldalán. Itt-ott kiskanállal vagy villával rásegítek. A becsokizott poharakat pár percre a fagyasztóba teszem, hogy a csoki hamar megkössön.
A vaníliapuding port csomómentesre keverem a tejjel és a mézzel, majd sűrűsödésig főzöm (közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve, nekem nem szokott leégni, leragadni). Hideg vízbe állítom a lábaskát és állandó keverés közben hűtöm a pudingot. Igyekszem eltalálni azt a pontot, mikor már nem forró, de állagra még inkább folyékony, mint összeállt puding.
Kiveszem a csokizott poharakat a fagyasztóból, beleadagolom a vaníliapudingot.
A karamellszószból a puding tetejére kanalazok (poharanként kb 1 kk), majd villával kicsit elkeverem a pudinggal.
Visszateszem a hűtőbe és hidegen tálalom.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nyitom az ablakot, jöhet a bociból egy pohárkával :-)))

Édeskömény: nincs gyerekköptető íze? Még sosem ettem!

Garffyka írta...

Küldöm a bocit :-)
Nem, nincs gyerekköptető íze, nagyon finom. Ha szereted az ouzot vagy a rakit (ugyanaz pepitában), akkor ezt is szeretni fogod, szerintem. De ha egyik italt sem kóstoltad, akkor is megéri egy adagnyi levest kipróbálni.