Oldalak

2009. márc. 17.

Lábas-csirke fehérborral, tengeri paprikával

Ezt a köretet most, a nagy étteremalakítás idején (help miner robot) készítettem először, de biztos, hogy sokat fog még szerepelni nálunk. Akár így, kukorica-paprika párosítással, akár például egy kis zöldbabbal megszínesítve.
A múlt vasárnapi menühöz sorrendiségét tekintve, először a lábas-csirkének készülő husit vettem kezelésbe.


Lábas-csirke fehérborosan

hozzávalók

2 csirke comb
fél csirkemell
vaj vagy margarin
só, bors
fehérbor
kukoricaliszt

A csirkehúst megmosom, lebőrőzöm (aki szereti, rajta lehet hagyni, nálunk Lizikutya eszi meg), a mellét félbevágom, hogy a combokkal egy időben kész legyen majd.
Lábaskámban vajat melegítek, ráteszem a csirkehúst és minden oldalán, körben megpirítom, nagy lángon. Mielőtt átforgatnám a combokat és a mellrészeket, megszórom sóval és frissen őrölt borssal.
Mikor a pecsenyém már szépen körbepirult, ráöntök egy löttyintésnyi fehérbort (kb fél dl) és nagyjából 3-4 ek vizet. (Lehet csak fehérborral felönteni.) Lehúzom a tüzet és fedő alatt, időnként átforgatva puhára, omlósra párolom a húsokat.
A kész combokat és a melldarabokat tányérra szedem, egy másik tányért ráfordítok, hogy melegen tartsam. 1 csapott ek kukoricalisztet összekeverek a pecsenyelével és egy perc alatt besűrítem. Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem.

A köret az egyik legkönnyebben elkészíthetők közé tartozik. A kukoricától enyhén édeskés, menet közben vagy utólag csípősíthető.
Ha a csirkék utolsó tíz percére időzítem, akkor egyszerre zárhatom el alattuk a tüzet.


Paprikás tengeri

hozzávalók

1 kis konzerv kukorica
fél fej hagyma
fél piros húsú paprika
2 ek vaj v margarin
só, bors (lehet durvára őrölt színes bors)

A hagymát meghámozom, a paprikát megmosom, félbevágom és kiveszem a csumáját. A hagymát kisebb, a paprikát közepes kockákra vágom. A kukoricakonzervet hideg vízzel leöblítem és alaposan lecsepegtetem.
Serpenyőben megolvasztom a vajat, ráteszem a hagymát, aranyszínűre üvegesítem, majd hozzáadom a paprikakockákat és 2-3 percig együtt pirítom. Jöhet a kukorica, ezzel is alaposan átforgatom, 4-5 percig. Közben sózom és megszórom durvára darált színes borssal. Kész is.
A csirkét és a paprikás tengerit együtt kínálom, a pecsenyelét külön tálkában, majd a tányéron meglocsolom vele a zamatosra sült-párolódott csirkehúst.


Jó étvágyat!

Szószedett:
csuma - magház
tengeri - kukorica (tengeri nevét onnan kapta, hogy hajdanán a tengeren keresztül került Európába)

3 megjegyzés:

trinity írta...

Esküszöm 5 perce agyalok, mi az a tengeri paprika-épp meg akartam kérdezni....de rájöttem:)))

Ancsika írta...

Ezt jól kitaláltad! :))

Garffyka írta...

Köszönöm :-)
Ez így ütősebb, mint a paprikás tengeri, bár ez sem lenne rossz név :-)