Oldalak

2009. márc. 24.

Zöldségleves gazdagon - Manapó főz

Leves sok-sok zöldséggel, reszelt parmezánnal megszórva. Igazi parmezánnal, ami annyira valódi, hogy ÉSzüleim egyenest Olaszországból hozták, még tavaly (akkor még szó sem volt nagy étteremalakításról, kenyérsütő versenyes szavazásról). Az utat hűtőtáskában tette meg, itthon feldaraboltam, egyesével becsomagoltam és irány a fagyasztó. Egy kis darabka még van, abból reszelt Manapó a leveshez.
A gazdag zöldségleves és az utánna tálalt STB penne tökéletes párosítás volt szombat ebédre.

Gazdag zöldségleves

hozzávalók

1 kis fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
nagyjából 5 cm póréhagyma
murok, zeller, paradicsom, brokkoli, cukkini, krumpli, kukorica
alaplé
só, bors, bazsalikom, babérlevél, petrezselyemzöld
1/2 ek olivaolaj
1/2 ek vaj

A zöldségek tetszőleges mennyiségűek, mértékegység nagyjából a maréknyi. Az összes zöldséges megmossuk, a hagymát és fokhagymát egészen apróra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. A murkot szintén karikázzuk, a zellert és krumplit kockára vágjuk. A kukoricát, ha konzerv, hideg vízzel átöblítjük és alaposan lecsepegtetjük. A paradicsom, cukkini és brokkoli még nyárról való, használatra készen fagyasztva, azaz a paradicsom és cukkini kockázva, a brokkoli rózsáira szedve került a mélyhűtőbe.
Az olivaolajat és margarint felmelegítjük, rátesszük a hagymákat és a fokhagymát, aranyszínüre üvegesítjük, majd felöntjük 1 liternyi alaplével**.
Ezután kerül a levesbe a murok és a zeller, aztán a brokkoli, kis fövés után a paradicsom és a cukkini, majd a vége felé a krumpli és a kukorica.
Szükség szerint* felöntjük alaplével.
Menet közben fűszerezzük: só, bors, bazsalikom bőven, 1 babérlevél. A petrezselyemzöldet az utolsó pár percben adjuk a leveshez.
Frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk, szelet fehér kenyér kíséretében.



Jó étvágyat!

szükség szerint* = Bár alapjában ez egy sűrű leves, azért a kanál ne álljon meg benne, megkeverve látni, hogy elbír-e még levet. Az aranyszabályt érdemes szem előtt tartani, azaz, könnyebb utólag hígítani, mint elvenni belőle.
alaplé** = Jelen leveshez lehet zöldséges vagy húsos alaplé. Ha nincs ilyen kéznél, de akad, akár a fagyasztóban, levescsont, akkor azt rögtön az első felöntésnél a levesbe tesszük, hogy legyen ideje átadni az ízét.

Szószedett:
murok - sárgarépa

Nincsenek megjegyzések: