Oldalak

2009. márc. 4.

Manapó hamburgere

Egy hamburger, aminek nem alkotója, csupán élvezője voltam. Ugyanis Manapó gyúrta, fűszerezte, sütötte, tálalta. Még mosogatnom sem kellett, mert ügyes kis mosogatógépünk hipp-hopp eltüntette az összes felhasznált edényt.
Egy hamburger, ami úgy született, mint, gondolom, sok más házi hamburger, több receptből és saját kútfőből összeállítva.

Manapó hamburgere

hozzávalók

60 dkg darált hús
1 tojás
só, bors
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kicsi savanyú alma
1 tk ketchup
1 ek mustár
1 tk barbecue szósz

A hagymát nagyon apróra vágta. Az almát meghámozta és lereszelte, a fokhagymát szintén. A darált húst elkeverte a hagymákkal, az almával és a többi hozzávalóval, alaposan összedolgozta. Lefedett edényben, egy éjszakára hűtőben érlelte.
Másnap a húsos masszát még egyszer átdolgozta, bő púpozott ek-nyi adagonként gombócokat formált, ezeket tenyér között ellapította, majd egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szép kerekre formázta.



A húspogácsák mindkét oldalát olajjal vékonyan átkente.



Ideális esetben grillen sütjük, de tekintettel arra, hogy a tavasz még nincs itt, csak közeleg, Manapó egy olajos ecsettel vékonyan kikent teflonserpenyőben sütötte

,

közepes tűzön, míg mindkét oldalukon barnára pirultak. A biztonság kedvéért egyet félbevágott, ellenőrizendő, hogy középen is átsült-e.



Míg a húspogácsák sültek, Manapó hagymát, paradicsomot, csemege uborkát karikázott, megmosott néhány ropogós saláta levelet



és készített egy pikáns-csípős szószt, ezt ketchup helyett használtuk:

ketchup
olaj
hagyma
só, bors (sok)
chili
picurka víz

A hagymát apróra vágta, leheletnyi olajon megpirította, majd összekeverte a többi hozzávalóval. Olajból éppen csak minimális kell, inkább megmutatni a szósz többi összetevőjének. Só, bors és chili ízlés szerint. Manapó egy kifejezetten pikáns, de nem túl csípős, kellemes állagú szószt rittyentett.

Manapó sürgés-forgásától fellelkesülten házi hamburger zsömlével készültem ... volna ... azt hiszem az volt a bibi, hogy túlkelt a kiszaggatott és zsömlévé formázott tészta ... a teteje beesett, csupa ránc lett ... nem adtam fel, kisütöttem, egyet meg is kóstoltam ... hát, inkább maradtunk ez alkalommal a bolti szezámmagos hamburger zsömlénél ... Ezeket Manapó, tálalás előtt, kettévágta és vágott felükkel kicsit pirította a serpenyőben, amiben előtte a hamburgerek sültek.



Hm, azt írtam volna, hogy csupán élvezője voltam a hamburgernek? No nem! Tévedés! Szenvedő alanya voltam, kérem szépen, határozottan szenvedő alanya, ugyanis az ebédre eltüntetett két (!) hambi után mindössze némi elhaló pihegésre és a kanapén elnyúlásra futotta erőmből.

Az egy éjszakás érlelődést leszámítva gyorsan elkészül és igencsak kiadós, krumpli sem kellett a fűszeres húspogácsával, sok zöldséggel, csípős szósszal, vékony szelet sajttal készült hamburger mellé.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

trinity írta...

Nem is lehet egy mekis hambihoz hasonlítani-ezzel jól is lehet lakni és nem is transzzsírban sül...Grat. Manapónak!!!