Manapó nagyon szereti a krémes-habos süteményeket, viszont nem kedveli a klasszikus krémesek tésztáját. Ezért, a nagy étteremalakítás (kell még a help, miner robot?) és a csak március 31-ig tartó! szavazás izgalma között, ez a bonyolultságában is egyszerű süti visszatérő vendég nálunk, egyszersmint fölös tojásfehérjék hasznosításának is nagyszerű módja. Egy gond van vele, viszonylag rövid ideig élvezhetjük a társaságát.
Albán krémes
hozzávalók - tészta
3 tojássárga
10 dkg cukor
6 ek víz
10 dkg liszt
1/2 cs sütőpor - más is észrevette, hogy az ötkarikás sütőpor csomagolással együtt 12 gr?!
1-2 csík étcsoki (pl tortabevonó)
hozzávalók - vaníliás krém
1 cs főzős vaniliás pudingpor
2 ek cukor
2,5 dl víz
1-2 csepp vanília esszencia
4 tojásfehérje
3 ek cukor
hozzávalók - csokoládés krém
1 cs főzős csokoládés pudingpor
2,5 ek cukor
2,5 dl víz
1 csík étcsoki (pl tortabevonó)
4 tojásfehérje
3 ek cukor
A tésztához a tojássárgákat és a cukrot fehérre, habosra keverem, amíg gyakorlatilag megduplázódik a mennyisége.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIwreg9XEbcQb4hP9g5uqdd1G-2n-gcFbijFwIzVkI_nLdJIbW7YLkHVe_gLfpQHdrnyGEES16ASGF3dyYnLoridTS6mu28dYE8oO-MhA9VU15uxJlLisnujqAoRf4BX-048-gRxrkWNE/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_1.jpg)
Ezután kanalanként, állandó keverés közben hozzáadom a vizet, majd, szintén kanalanként beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet
,
és fényes, habos masszává keverem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK0MP7X9OLnKaNmRrdVVq-HNrXyj84VS7TtnFk6DjC5M_JeyerDJ8lkXwVgIs8AiggK632_44kplQEkMP_io7tJuIuWekMb4BzuwlZ9k6ShxFgeXLgeWorVQMcAhqBJ-2jlCckfMbzrQY/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_3.jpg)
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom a tésztát - igen, úgy tűnik, semmi nem lesz belőle, csupán egy hajszálnyi tésztaréteg a tepsi alján, de ez így jó - és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. 10 perc után visszaveszem a ler hőjét 170 fokra további 10 percig sütöm a tésztát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2-b-QSqg1dMTVpOjqe6bTHZ-XZfEgrdlIGwhaoEtxlmLvVDPSHeSLwqLwIKPS3A2wUo67bqdPEwatzCC7rU_pSo3Rt2879BZQhjT5ktMHAThGx10Zfjrp8ui7atNJyyWbLxw8gc0Se-c/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_4.jpg)
Amíg a tészta sül, elkészítem a kétféle krémet. Lehetőleg egyszerre :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu5E2Q9U-QHARLqaJ1vTP_oH46L4fWc7f4zVStFGLhyEEmYUKSRLqSt-7EKYo0395H6NRZzMa2IOOMUfQnAquDt1-FZfQMoNHVo8Cp_f9aCDmWlMSwpRFoOQ1DmTHIGHdRj3z8Jl6mSkg/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_5.jpg)
A pudingporokat, külön edényben, simára keverem a vízzel, a vaníliásban feloldok 2 ek cukrot és belekeverem a vanília esszenciát, a csokoládésban 2,5 ek cukrot és hozzátördelem a csík csokoládét, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett (habverővel) mindkettőt besűrítem. Az elején úgy tűnik, a pundingporoknak eszük ágában sincs sűrűsödni, de kitartást, állaguk egyszercsak megváltozik és pillanatok alatt jó állagú krémmé sűrűl.
no lám, van - ha csak részleteiben is -, de színes háztartási robot :-)
Az összesen nyolc tojásfehérjét és a hat ek cukrot kemény állagú, szép habbá verem. Arányosan elosztom a két, langyosra, de nem hidegre hűlt pudinghoz, majd laza mozdulatokkal összekeverem a vaníliás és a csokoládés pundingot a kemény habbal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFU6d0R76iJA13s3xetO-nJOKZ0RW_IuT4Y5F46yWUYhaF6dFP9CQUncKOCJgc06DJoGLSd3plpMQ2xO5embta-msu7jRd9EHpDiiiVoj_Qe11vdiSZTwuWUefV_ptkGLDwzc-Hb8VSbI/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_6.jpg)
Eddigre letelt a tészára szánt húsz perc, kiveszema sütőből, azon melegében a tetejére reszelem az 1-2 csík étcsokit, majd rásimítom a vaníliás krémet, ennek tetejére pedig a csokoládésat.
A krémekkel megpakolt tésztát 10-12 percre visszateszem a 170 fokos sütőbe (mielőtt kiveszem, tűpróba, ha a krémek folyósan tapadnak a tűre, a sütinek még kell néhány percet időznie a lerben).
A tepsit rácsra állítom és hidegre, majd nagyjából 10-15 perc múlva a sütőpapír segítségével tálcára húzom a tésztát és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy a krémek teljesen és alaposan kihűljenek. Melegen, langyosan nem jó, mert túlságosan tojás íze van még, de kihűlve csodálatosan habos-krémes, vékony tésztájú finomságot tálalhatok (melyet, azt hiszem, kissé nedves, nagyon éles késsel fogok felvágni legközelebb, hogy a csokoládés krém ne sérüljön szeletelés közben).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi23B9G3PjdMO8HdHUS5dfQDLIeRvoY3z1tUZJDHuWUrP7C8ELoSA4LwAyVRUMWUVUxxtY0IKOOGPlZKz3kIW7Nlc7PH55jVV_UYC_IjcKKx__p8K2yFRkZdSJec-JZlwmlVGy8ZaeS5X8/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_7.jpg)
Jó étvágyat!
Szószedett:
ler - tűzhely sütője
Albán krémes
hozzávalók - tészta
3 tojássárga
10 dkg cukor
6 ek víz
10 dkg liszt
1/2 cs sütőpor - más is észrevette, hogy az ötkarikás sütőpor csomagolással együtt 12 gr?!
1-2 csík étcsoki (pl tortabevonó)
hozzávalók - vaníliás krém
1 cs főzős vaniliás pudingpor
2 ek cukor
2,5 dl víz
1-2 csepp vanília esszencia
4 tojásfehérje
3 ek cukor
hozzávalók - csokoládés krém
1 cs főzős csokoládés pudingpor
2,5 ek cukor
2,5 dl víz
1 csík étcsoki (pl tortabevonó)
4 tojásfehérje
3 ek cukor
A tésztához a tojássárgákat és a cukrot fehérre, habosra keverem, amíg gyakorlatilag megduplázódik a mennyisége.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIwreg9XEbcQb4hP9g5uqdd1G-2n-gcFbijFwIzVkI_nLdJIbW7YLkHVe_gLfpQHdrnyGEES16ASGF3dyYnLoridTS6mu28dYE8oO-MhA9VU15uxJlLisnujqAoRf4BX-048-gRxrkWNE/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_1.jpg)
Ezután kanalanként, állandó keverés közben hozzáadom a vizet, majd, szintén kanalanként beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcz43FD-SNEgTr2AaqV4esIFd5a6HPhcBnnnihvV7z4MF_kvdqaR5kT6OiIH9LAg62MzvqCEiKTD7nqQXV6fjUrkZzoGgZNUoYnaUlVij1KkRkZpMOzIUFCji0nply7sWJ6FG_8oioQn4/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_2.jpg)
és fényes, habos masszává keverem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK0MP7X9OLnKaNmRrdVVq-HNrXyj84VS7TtnFk6DjC5M_JeyerDJ8lkXwVgIs8AiggK632_44kplQEkMP_io7tJuIuWekMb4BzuwlZ9k6ShxFgeXLgeWorVQMcAhqBJ-2jlCckfMbzrQY/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_3.jpg)
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom a tésztát - igen, úgy tűnik, semmi nem lesz belőle, csupán egy hajszálnyi tésztaréteg a tepsi alján, de ez így jó - és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. 10 perc után visszaveszem a ler hőjét 170 fokra további 10 percig sütöm a tésztát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2-b-QSqg1dMTVpOjqe6bTHZ-XZfEgrdlIGwhaoEtxlmLvVDPSHeSLwqLwIKPS3A2wUo67bqdPEwatzCC7rU_pSo3Rt2879BZQhjT5ktMHAThGx10Zfjrp8ui7atNJyyWbLxw8gc0Se-c/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_4.jpg)
Amíg a tészta sül, elkészítem a kétféle krémet. Lehetőleg egyszerre :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhu5E2Q9U-QHARLqaJ1vTP_oH46L4fWc7f4zVStFGLhyEEmYUKSRLqSt-7EKYo0395H6NRZzMa2IOOMUfQnAquDt1-FZfQMoNHVo8Cp_f9aCDmWlMSwpRFoOQ1DmTHIGHdRj3z8Jl6mSkg/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_5.jpg)
A pudingporokat, külön edényben, simára keverem a vízzel, a vaníliásban feloldok 2 ek cukrot és belekeverem a vanília esszenciát, a csokoládésban 2,5 ek cukrot és hozzátördelem a csík csokoládét, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett (habverővel) mindkettőt besűrítem. Az elején úgy tűnik, a pundingporoknak eszük ágában sincs sűrűsödni, de kitartást, állaguk egyszercsak megváltozik és pillanatok alatt jó állagú krémmé sűrűl.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7US9p5fAxqXWKOIAvdWjGu-Mh4tpTooMaNGZj_8uKYE_ytd9Qf6XE6YxsqNfPEoqibe2TikLnv_fATkvR_rS6z-o11CbJEXHWPuxW3iwh2DTZGxLcUDI9uVaR_i6grv5-cv8xb8KTcOs/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_6_.jpg)
Az összesen nyolc tojásfehérjét és a hat ek cukrot kemény állagú, szép habbá verem. Arányosan elosztom a két, langyosra, de nem hidegre hűlt pudinghoz, majd laza mozdulatokkal összekeverem a vaníliás és a csokoládés pundingot a kemény habbal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFU6d0R76iJA13s3xetO-nJOKZ0RW_IuT4Y5F46yWUYhaF6dFP9CQUncKOCJgc06DJoGLSd3plpMQ2xO5embta-msu7jRd9EHpDiiiVoj_Qe11vdiSZTwuWUefV_ptkGLDwzc-Hb8VSbI/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_6.jpg)
Eddigre letelt a tészára szánt húsz perc, kiveszema sütőből, azon melegében a tetejére reszelem az 1-2 csík étcsokit, majd rásimítom a vaníliás krémet, ennek tetejére pedig a csokoládésat.
A krémekkel megpakolt tésztát 10-12 percre visszateszem a 170 fokos sütőbe (mielőtt kiveszem, tűpróba, ha a krémek folyósan tapadnak a tűre, a sütinek még kell néhány percet időznie a lerben).
A tepsit rácsra állítom és hidegre, majd nagyjából 10-15 perc múlva a sütőpapír segítségével tálcára húzom a tésztát és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy a krémek teljesen és alaposan kihűljenek. Melegen, langyosan nem jó, mert túlságosan tojás íze van még, de kihűlve csodálatosan habos-krémes, vékony tésztájú finomságot tálalhatok (melyet, azt hiszem, kissé nedves, nagyon éles késsel fogok felvágni legközelebb, hogy a csokoládés krém ne sérüljön szeletelés közben).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi23B9G3PjdMO8HdHUS5dfQDLIeRvoY3z1tUZJDHuWUrP7C8ELoSA4LwAyVRUMWUVUxxtY0IKOOGPlZKz3kIW7Nlc7PH55jVV_UYC_IjcKKx__p8K2yFRkZdSJec-JZlwmlVGy8ZaeS5X8/s320/alb%C3%A1nkr%C3%A9mes_7.jpg)
Jó étvágyat!
Szószedett:
ler - tűzhely sütője
6 megjegyzés:
Szia!
Jajj ezt ismerem és már vagy ezer éve nem ettem,pedig annyira finom.Azt hiszem fel kell bújtanom anyut,ha megyek látogatóba:-D
Belly, remélem sikerül anyukád rábeszélned :-)
Na, ilyet még nem csináltam! Hallottam már róla, de most már valamikor nekiveselkedek :) Nekem bejön :)
Nem lehet rossz a krémesed sem, majd egyszer lekoppintom a receptet :)
szép napot
üdv Jutka
Jujjuujj, de finom...erről már régebben beszélgettünk, akkor is megállapítottuk...ugye?
Trinity igen, sütöttem már egyszer, most a tésztája csak féladag, nekünk így az igazi.
Mian, megtiszteltetés, ha tudok újat mutatni :-)
Jutka, remélem ízleni fog :-)
Megjegyzés küldése