Oldalak

2009. márc. 11.

Sápadt leves, színes rizs, boci-puding

Egyik kedvenc sorozatom a Seventh Heaven - Hetedik mennyország -, illetve volt, amíg szerepelt a kínálatban.
A sorozat egyik részében úgy alakult, hogy a tiszteletes úr, apa, főzött. A vacsora után Ruthy, a legkisebb lány megjegyezte, hogy bár finomat főzött, az ételek unalmasak voltak, mert mindegyik bézs színűre sikeredett.
Addig is igyekeztem figyelni, hogy brokkoli krémleves után lehetőleg ne spenót legyen a második fogás, s mikor főzök, időről-időre eszembe jut Ruthy gyerek-bölcs mondása, "tudod apa, az ételeknek színben is változatosnak kell lenni, különben a gyerekek nem eszik meg ..."

A mai menühöz egy másik történet is tartozik.
Hétvégén a kis zöldségesünknél nagyon szép édesköményt láttam. Még nem próbáltam, de nagyon sokat olvastam róla és sokan méltatták.
Szinte integetett a ládából, üde, fehér és zöld színeivel csábító volt. Vettem is két szép gumót. Aztán törtem a fejem, mi is legyen belőle. Rákerestem a hálón, özönlöttek a receptek, levesre, főételre, köretre. Mivel a mai második fogást már elterveztem, levesnek gondoltam az édesköményt. Összefésültem több receptet - megjegyzem, sok különbség nem volt köztük - és este megfőztem.
Illatos, finom, látványra is csábító. Annak, aki még nem kóstolta, csak ajánlani tudom.

A pudingot reggel készítettem (el is késtem negyed órát az irodából, de hát így jár, aki ellustálkodja az esti főzési időt). Hogy ne legyen "csak egy unalmas" vaníliapuding, kitaláltam, hogy csokival keverem. És egy kis karamell szósszal. És ha már csokis, akkor legyen látványos is. Így lett boci-puding, azaz csokival körbefuttatott pohárban csücsül a vaníliapuding, közepén egy kanálkányi karamellel.

Manó mai ebédje
édeskömény krémleves



mexikói rizs mézes-szójaszószban pácolt csirkecombbal



boci-puding



A receptek, a könnyebb kezelhetőség érdekében, külön postokban.

4 megjegyzés:

trinity írta...

Ráéreztél: alapszabály, a fősulin tanultuk, hogy a menü összeállításában az egymást követő fogásoknak alapanyagban-színben és állagban is eltérőnek kell lenni...(ha lehet, még hőmérsékletben is..)

Szép lett a puding is!!
Édesköménylevesre kíváncsi vagyok, én még így nem készítettem, de fini lehet!

Garffyka írta...

Trinity, az édeskömény leves nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. Kipróbálhatod egy kisebb darabbal, hogy ha a családnak mégsem ízlene, ne edd három napig.
Mióta főzök, azóta igyekszem elkerülni az azonost az azonossal. Mondjuk, döblec szezonkor volt csupa-döblec menü, igaz, mindenből készült nem sütőtökös is :-)

trinity írta...

Garffyka, a szabály nem az otthoni étkezésre vonatkozik, félreérthető voltam!!!
Ez az éttermi menü ajánlat összeállításának alapszabálya...Otthon azért én sem ebben a szigorúságban gondolkodom:)))Katonás lenne:)

Szóval ne érts félre, nem oktatósdi akart lenni, bocs!!!!!

Garffyka írta...

Legyél csak ilyen oktatós, jótanács mindig elkél :-)