A szakácskönyv a pórias zöldséges sertéshús névvel illeti ezt a főfogást, említést sem téve a pácról vagy a pirított mogyoróról.
Finomságát talán csak gyors elkészülése múlja felül, röpke félóra alatt megfőzhető.
Zöldséges karaj mogyoróval
hozzávalók (kb 4 személy)
45-50 dkg disznóhús (nagyon szép karajt vadásztam, de lehet lapocka vagy comb is)
4 ek méz
4 ek szójaszósz
2 ek étkezési keményítő
3 szál murok
1 szál petrezselyem
két maréknyi zöldpaszuly
só, bors
olaj
alaplé
3-4 ek pörkölt mogyoró
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj63Vt8cYbBdTYjV2Sl57MqlrCHldXKhj1ljj17PL6MdyydiEh_5rS5ukmUsqzPkMVE1A2IijjoL-DtduCqlJA1KUMXfSI6tJcU9YOCQC6iuIolhqqh92FFDXn1TULDGN5jWr0IAzFC7DI/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_hozz%C3%A1v.jpg)
A mézet a szójaszósszal és az étkezési keményítővel simára keverem.
A húst leöblítem, papírtörlővel leitatom és közepes kockákra vágom. Beleteszem a pácba, jól átforgatom, hogy mindenütt érje, lefedem és nagyjából 20 percig konyhahőmérsékleten :-) (pl a pulton) pihentetem, hogy a hús átvegye a pác zamatát.
Általában szobahőmérsékletet jeleznek ... sose értettem ... én nem szoktam a konyhából a szobába cipelni a nyers/félkész ételeket ... :-) (a megjegyzés betudható a mögöttem álló, sütve átvirrasztott éjszakának)
Amíg a hús a páccal kerül közelebbi ismeretségbe, megpucolom a murkot és petrezselymet, ferdén felkarikázom, saccra fél centi vastagra.
A mogyorót durvára aprítom, serpenyőbe teszem, állandó kevergetés mellett megpirítom, amint kész, azon nyomban tányérra teszem, nehogy a forró serpenyőben megégjen.
Egy másik edénybe (kedvenc serpenyőmbe) 3-4 kanálka olajat teszek, felmelegítem, szűrőkanállal rászedem a kockázott húst, és állandó keveréssel minden oldalról megpirítom. Érdemes falapátot használni.
Amikor a hús eléggé elpirult, hozzáteszem a karikázott murkot és petrezselymet, 1-2 percig ezekkel együtt pirítom, majd beleszórom a zöldpaszulyt is és, még mindig nagy lángon, jól átforgatom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRgQFHQvad5P08UFQupYPnx1AuGRRrmEH-7u_L8725IKbdlZOW_NPLanlRtzEn-kYsZCPyGmB8d6FLkRFhzO95g0-JO7Ea-T8TaKrrR7KFBiG6x_kC_hnr68IDjm6pZP11tUEzj-muOI4/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_k%C3%A9sz%C3%BCl.jpg)
Felöntöm az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem készre főzöm.
Fennebb veszem a tüzet, a megmaradt páclevet hozzáadom az ételhez és kicsit besűrítem.
Ezúttal, Manó kedvéért masnitésztával kínáltam
,
tálaláskor bőven megszórva a pirított mogyoróval.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0sEb6h2wriqEIHgXYrBHKoCZt8gzV3yOMHqzyo-n9sv0mVLMccLRCNoZDdTOJpIZhlVmgw0eePdHqwddsXPyT2trbPUN3vS4lCEeMOy1rD9dbqxxrZwYyngbhlimA77ibkqpQVFTsjKc/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_t%C3%A1lalva1.jpg)
Jó étvágyat!
Finomságát talán csak gyors elkészülése múlja felül, röpke félóra alatt megfőzhető.
Zöldséges karaj mogyoróval
hozzávalók (kb 4 személy)
45-50 dkg disznóhús (nagyon szép karajt vadásztam, de lehet lapocka vagy comb is)
4 ek méz
4 ek szójaszósz
2 ek étkezési keményítő
3 szál murok
1 szál petrezselyem
két maréknyi zöldpaszuly
só, bors
olaj
alaplé
3-4 ek pörkölt mogyoró
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj63Vt8cYbBdTYjV2Sl57MqlrCHldXKhj1ljj17PL6MdyydiEh_5rS5ukmUsqzPkMVE1A2IijjoL-DtduCqlJA1KUMXfSI6tJcU9YOCQC6iuIolhqqh92FFDXn1TULDGN5jWr0IAzFC7DI/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_hozz%C3%A1v.jpg)
A mézet a szójaszósszal és az étkezési keményítővel simára keverem.
A húst leöblítem, papírtörlővel leitatom és közepes kockákra vágom. Beleteszem a pácba, jól átforgatom, hogy mindenütt érje, lefedem és nagyjából 20 percig konyhahőmérsékleten :-) (pl a pulton) pihentetem, hogy a hús átvegye a pác zamatát.
Általában szobahőmérsékletet jeleznek ... sose értettem ... én nem szoktam a konyhából a szobába cipelni a nyers/félkész ételeket ... :-) (a megjegyzés betudható a mögöttem álló, sütve átvirrasztott éjszakának)
Amíg a hús a páccal kerül közelebbi ismeretségbe, megpucolom a murkot és petrezselymet, ferdén felkarikázom, saccra fél centi vastagra.
A mogyorót durvára aprítom, serpenyőbe teszem, állandó kevergetés mellett megpirítom, amint kész, azon nyomban tányérra teszem, nehogy a forró serpenyőben megégjen.
Egy másik edénybe (kedvenc serpenyőmbe) 3-4 kanálka olajat teszek, felmelegítem, szűrőkanállal rászedem a kockázott húst, és állandó keveréssel minden oldalról megpirítom. Érdemes falapátot használni.
Amikor a hús eléggé elpirult, hozzáteszem a karikázott murkot és petrezselymet, 1-2 percig ezekkel együtt pirítom, majd beleszórom a zöldpaszulyt is és, még mindig nagy lángon, jól átforgatom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRgQFHQvad5P08UFQupYPnx1AuGRRrmEH-7u_L8725IKbdlZOW_NPLanlRtzEn-kYsZCPyGmB8d6FLkRFhzO95g0-JO7Ea-T8TaKrrR7KFBiG6x_kC_hnr68IDjm6pZP11tUEzj-muOI4/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_k%C3%A9sz%C3%BCl.jpg)
Felöntöm az alaplével és fedő alatt, kis lángon majdnem készre főzöm.
Fennebb veszem a tüzet, a megmaradt páclevet hozzáadom az ételhez és kicsit besűrítem.
Ezúttal, Manó kedvéért masnitésztával kínáltam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd0ixEWAFSwooKNorJB3JKJPk-HFSBljxU6xgZ64zciaupBQNVL4tdayp8QvboVYChyQNBbuVhpk9w_l_k-7iDmIBQuUM9Cvv1kw7COkSAMpIP_plnMemHFE56SVvKKlqxM9-0UtO1dhQ/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_t%C3%A1lalva2.jpg)
tálaláskor bőven megszórva a pirított mogyoróval.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0sEb6h2wriqEIHgXYrBHKoCZt8gzV3yOMHqzyo-n9sv0mVLMccLRCNoZDdTOJpIZhlVmgw0eePdHqwddsXPyT2trbPUN3vS4lCEeMOy1rD9dbqxxrZwYyngbhlimA77ibkqpQVFTsjKc/s320/z%C3%B6lds+karaj+mogyival_t%C3%A1lalva1.jpg)
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Készül a mai napra és blogol:)))Szépek lettek a fotók is, fincsi husi!!!
Tyü, ez klasssz!!!! :)
De mijaza murok???? én még sosem hallottam róla. Ennyire kezdö vagyok??? :))))
Szia Mian, elnézést, lemaradt a szótár a post végéről.
Murok-sárgarépa; Erdélyben így nevezik.
Megjegyzés küldése