Oldalak

2009. márc. 31.

... süti-süti pogácsát ...

Az édes kekszek (x, xx) után, étteremalakítás alatt, valami sósra vágytunk. Ráadásul a vasárnap vadászott medvehagymát is ki akartam próbálni valamihez. De mihez? Megvan! Pogácsa! Úgy is régen sütöttem.
Pogácsa túróval, sajttal és medvehagymával.
Pogácsa túróval, magokkal és medvehagymával.
Medvehagyma medvehagymával :-)

Ez az egyik kedvenc pogácsa receptem. Könnyű megjegyezni, gyorsan elkészül, sokféle képpen ízesíthető. Zamatos, pikáns, nagyon finom. Falatnyi.

Túrós pogácsa - medvehagymával, sajttal, magokkal

hozzávalók

25 dkg túró
25 dkg liszt
25 dkg margarin (hideg)
1 ek só
1/2 tk sütőpor
tojás - a kenéshez

Ez az alaprecept. Ehhez lehet tenni
reszelt sajtot
fokhagymát, feketeborst
tökmagot
medvehagymát

alaptészta - nálunk eleve fokhagymával, borssal
A lisztre szórom a sütőport, kézzel rámorzsolom a túrót, ráteszem a kimért és kicsit kockára vágott margarint (minnél hidegebb, annál jobb), megsózom, hozzányomok 2 duci gerezd fokhagymát, ízesítem kb 1 bő mk frissen őrölt borssal és gazdagítom 12-14, megmosott és apróra vágott medvehagyma levéllel.
Az egészet jó összedolgozom.
Lisztezett lapítón téglalap alakúra nyújtom, majd összehajtom, azaz balról felhajtom a kétharmadáig, rá a jobb felét, alólról is felhajtom, rá a tetejét. Így egy jóval kisebb téglalapot kapok. Belisztezem a nyújtódeszkát és újra kinyújtom, összehajtom, majd még egyszer. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval - én a legkisebbel, kb 2 cm átmérőjű - kiszaggatom, sötőpapíros tepsire rendezem. A tetejét megkenem felvert tojással.

sajtosan
Az első kinyújtás után megszórom reszelt sajttal, így hajtogatom össze és nyújtom ki újra, majd ezt még egyszer megismétlem (három hajtogatás). Minden összehajtogatás előtt megszórom reszelt sajttal, és a tetejére is bőven szórok, miután tojással lekentem.

magosan
A durvára vágott tökmagot beledolgozom a tésztába, nyújtom, hajtom, mint fentebb, majd kiszaggatás és tojással lekenés után szintén durvára vágott tökmaggal szórom meg.

200 fokra előmelegített sütőbe teszem és 25-30 percig sütöm.
Nehéz megvárni, míg langyosra hűl, de érdemes, a sütőből frissen kivett pogácsa ugyanis nagyon forró tud lenni.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hopp a számba egyet :-)) Amúgy langyosan :-)

trinity írta...

Az egyik legtutibb alaprecept! Ügyesen átformáltad medvehagymásra, grat!!!
Én is kérek szépen egyet:))

nemisbéka írta...

Garffyka, írtam e-mailt.

Garffyka írta...

Lányok, vigyázat, máris repül :-)