Oldalak

2009. márc. 26.

Babar és Celesztina tavaszváró bálja - első fogás

Még a nagy étteremalakítás és szavazás előtt bukkantam erre a nagyszerű összefoglalóra:
A trópusi vidékeken szinte bárhol fellelhető zöldség rendkívüli népszerűségnek örvend, Afrikában, Kínában, az Egyesült Államok déli államaiban, illetve az óceáni szigetvilágban egyaránt nagyon elterjedt. A batáta néven is ismert gumó sok országban az alapvető élelmiszerek közé tartozik, nálunk leginkább az egzotikus gyümölcsöket árusító standoknál találhatjuk meg. A krumpli formájú zöldségnek számos fajtája létezik, héjuk színe a fehértől a rózsaszínűn át a vörösesbarnáig változhat. A héj árnyalata azt is elárulja, milyen az édesburgonya húsa, a kreol konyhában a vörös héjú, fehér húsú a legelterjedtebb. A batáta-hozzáértők azt ígérik, ha egyszer megkóstoljuk a gumókat, többé nem felejtjük el az ízét. Neve elárulja, hogy kellemes, édes ízre számíthatunk, mely finom fűszerességgel párosul. Ez a jellegzetesen édes és pikáns íz lehetőséget ad a gumók rendkívül változatos elkészítésére, valamint arra, hogy olyan húsételek mellé szolgálhassuk fel, ahol kellemesen harmonizál az édes és a sós ízek kontrasztja. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Az édesburgonyát önálló ételként is fogyaszthatjuk, főzhetjük, zöldköretként kínálhatjuk, a kreol konyhában pedig gyakran megőrölve, szétzúzva kenyeret vagy süteményt is készítenek belőle. Szerencsés, ha hagymával, esetleg más pikáns hozzávalóval pirítjuk, pároljuk, nem ajánlott azonban krémes mártásokkal csőben sütni, mert ahhoz túl édes és fűszeres. Az édesburgonyás receptek közül több híressé vált már, ilyen az Egyesült Államokban híres hálaadási menü elengedhetetlen szereplője, a kandírozott édesburgonya, melyet a hagyományos sonka és pulyka mellé szolgálnak fel, vagy a jamaikai karibi puding, mely batátával, kókusszal, lime-mal és fahéjjal készül. Az édesburgonyának állítólag már VIII. Henrik is nagy rajongója volt, ő esküdött rá, hogy a batátából sült lepény javítja szexuális életét, így még egy indokkal több, hogy megkóstoljuk ezeket a rejtélyes kis gumókat. forrás: terebess.hu

Ha mindezt tudtam volna a minap Manónak mondott mese előtt ... lehet, a mese fonala is másképp alakul, s talán Babar és Celesztina a tavaszváró bál helyett átutazik a nagy ismeretlen vizen, hogy a levesül szolgáló édesburgonyát (egyik) saját hazájában látogassák meg.
De Babar és Celesztina tavaszváró bált rendeztek, amire a messzeföldön híres elefánt főszakács illatos-ízes-zamatos édesburgonya krémlevest készített. És milyen véletlenek vannak? Garffykáéknál is pont ilyen leves főtt :-)

Édesburgonya krémleves

hozzávalók

fél szál murok
fél szál petrezselyem
1 kisebb fej hagyma
3-4 cm póréhagyma
1 édesburgonya (kb 50-60 dkg)
1 ek vaj
alaplé
tej
só, bors, szerecsendió



A zöldségeket megpucolom, felkockázom.
A forró vajra teszem a murkot és a petrezselymet, 2-3 percig pirítom, ráteszem a hagymákat, fél percig együtt forgatom, majd ráteszem az édesburgonyát és további 4-5 percig pirítom, magas lángon, állandóan kevergetve.
Felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ellepje, fűszerezem: só, frissen őrölt bors és szerecsendió. Magas lángon hagyom, amíg elkezd főni, majd fedő alatt, már kis lángon nagyjából 15-20 percig főzöm.
Merülő mixerrel pürésítem, hozzáöntök nagyjából egy bő dl tejet és, mivel még túlságosan sűrűnek találtam, egy dl alaplevet is. Elkeverem, felforrósítom, de már nem főzöm.
Ezúttal nem csípősítettem, hogy Manó is tudja enni. De, legközelebb két külön lábosban készítem és az édesburgonyával együtt friss chilit is teszek majd hozzá.
Finoman édeskés, pikáns, nagyszerű krémleves, s nem utolsó sorban, pikk-pakk megvan :-) A fasírt-vajon párolt zöldség-citromos rizs trióval nagyszerű menü.



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Ancsika írta...

Még sosem próbáltam, de most biz`Isten kedvet kaptam! :)

Garffyka írta...

Mian, csak ajánlani tudom, pikk-pakk megvan, nagyon finom, ha sűrűre hagyod, sok pirított kenyérkockával akár egymagában is lehet ebéd :-)

trinity írta...

Ancsi, próbáld ki-nagyon finom!!!A színe is gyönyörű.....