Oldalak

2009. márc. 3.

Mézes-mázas szezámmagos csirke

Van a Fehérvári úton egy kis kínai étterem, inkább amolyan önkiszolgáló típus, mint fehérasztalos-sokpincéres. Lényeg, hogy finoman főznek, a féladagok is óriásiak és hétköznapi emberkének is megfizethetők. Egyik kedvencünk innen a szezámmagos csirkefalatok.
Igen ám, csakhogy van nagyjából 35 km távolság házikónk és eme kínai vendéglő között ... ami alkalomadtán áthidalható távolság, de van az úgy, hogy nincs kedvünk-időnk vezetni, viszont falatoznánk "egy kis kínait". Nos, eme probléma megoldására született az ötlet, készítsünk szezámmagos csirkét otthon! Eddig roppant egyszerű ... már csak recept kellene ... Manapó zseniálisan tud keresni, neki első találatra felhozta Kicsi Vu oldalán azt a receptet, amiből, kisebb módosításokkal dolgoztam (nekem félórámba telt visszakeresni).

Ez a szezámmagos csirke, elismerem, a hozzávalók és leírás első olvasatára bonyolultnak tűnhet, de nem az. Igazolja ezt az a tény, hogy Manó hathatós közreműködésével (ellenére :-) is viszonylag gyorsan elkészült és finom is lett :-)

Mézes-mázas szezámmagos csirke

hozzávalók - pác

2 ek fehérbor
2 ek olaj (szezámolaj nem volt ...)
1 tk sötét szójaszósz
csipet só
2 tk cukor
2 csipet fehérbors
késhegynyi reszelt gyömbér
1 szegfűszeg, késlappal szétnyomva
2 szegfűbors, késlappal szétnyomva

hozzávalók - bunda

80 gr liszt (1/2 csésze)
36 gr keményítő (1/4 csésze, nem tudom, hogy mértem 36 gr-t, de annyi volt)
160 ml víz (2/3 csésze)
2 ek olaj
1 csapott tk sütőpor
1 tojás
csipet só

hozzávalók - mézes mázhoz

4 bő ek méz
4 ek cukor
2 ek ketchup
2 ek fehérbor

és természetesen kell hozzá egy szép csirkemell és szezámmag, jó sok.

A páchoz valókat összekeverem.
A csirkemellet lebőrözöm, filézem (vagy már filét vásárolok) és nagyjából falatnyi csíkokra vágom.
Beleforgatom a pácba és legalább egy óra hosszára a hűtőbe teszem.

A bundához valókat homogén állagúra keverem. (homogén halmazok ... rémlik fel a hajdani matekórákról, szerencsére, a bundatészta nem halmaz, bajban lennék, azt hiszem)
A pácolt csirkedarabkákat belezuttyintom és jól beleforgatom, hogy minden falatkát köröskörül érjen a bunda tésztája.

Olajat forrósítok. Villával egyenként kihalászom a bundázott csirkefalatkákat és a bő olajban aranysárgára sütöm. Lehet egyszerre sokat is sütni (lábas/serpenyő méretétől függően), de nem hatékony szűrőkanállal belapátolni a bundázott csirkét az olajba, mert összeragadnak és a végeredmény sem lesz túl guszta; jobb egyenként kivillázni.
A kisült darabokat szűrőbe (papírtörlőre) teszem, hogy a fölös olaj lecsepegjen.

A mézes máz hozzávalóit jól összekeverem és átmelegítem, így a cukor teljesen feloldódik, illetve a bor alkoholtartalma is elillan.

Első körben elkövettem azt a hibát, hogy a kisült csirkedarabokat a mézes mázba forgattam, tányérra szedtem, majd ott szórtam meg pirított szezámmaggal ... aminek következtében a mázról-mázzal lecsúszott a magok nagy része és szépen összegyűlt a tányér alján. A következő adagokhoz eleve a mázba szórtam jó adag pirított szezámmagot, majd alaposan beleforgattam a csibefalatokat. Így több máz és több mag megragadt a falatokon.
Tálalás előtt megszórtam még némi illatos szezámmaggal.



Köret
nek kétféleképpen grillezett zöldségeket tálaltam.

Szójaszószos
Gombát, húsos piros paprikát, hagymát pucoltam, nagyobb darabokra vágtam, karfiolt és brokkolit rózsáira szedtem, mindet meglocsoltam minimális olajjal és némi szójaszósszal, majd forró serpenyőben, rázogatva-kevergetve átpirítottam. Utólag sóztam, picikét.

Mézes-gyömbéres
1 ek mézet + 2 ek olajat + 2 ek szójaszószt + kb 3 cm reszelt gyömbért + 1 tk friss koriandert + sót, borst összekevertem, ebbe a pácba forgattam bele a darabolt, rózsáira szedett zöldségeket (mint fent) és egy hámozott, kockázott almát, nagyjából 45 percet állni hagytam, majd forró serpenyőben, rázogatva-kevergetve megpirítottam.



Ha szervezetten készül, azaz az ember gyereke átgondolja, mielőtt csinálja, gyorsan megvan és nem ördöngösség elkészíteni. Viszont kifejezetten finom, a mézes máz párosítása a szezámmaggal és a csirkével zamatos, puha és omlós csibefalatokat varázsol a tányérra.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hú de jól hangzik (nyelő smiley)!

Halmazok? Egyszerűen rémálmom volt tőlük, amikor analízist tanultunk főiskolán :-DD Aztán persze ezt is lehetett tovább fokozni a későbbiek folyamán... Szigorlat után beültem egy templomba, és lenyomtam egy könyörgő imát, hogy sikerüljön :-))

trinity írta...

Én is valami hasonlóképp készítem a kínai mézes-szezámmagost! És igen, a szezámmagot a mézes kencébe kell tenni.Andris nagy-nagy kedvence-ezt enné mindennap sült tésztával!

progizmo írta...

Nagyszerű recept, köszönöm!
Üdv! progizmo http://progizmo.blogspot.com