Oldalak

2009. márc. 20.

Klasszikus páros - Manapó főz

A nagy étteremalakítás (miner robot help) és a felkérés szavazásra ideje alatt terveztem gulyáslevest főzni, piros krumplileves, ahogy Manapó nevezi.
Hát terv szinten maradt, mert bár megpucolt krumpli és egyéb zöldségek vártak itthon tegnapelőtt este - ja kérem, nálunk a krumpli is hámozva, hideg vízbe téve terem :-), Manapómnak köszönhetően -, sikerült valamikor éjfél után hazaérnem (nem, nem buli, munka) és bár próbáltam, nem tudtam annyi lelkierőt összekapargatni, hogy abból gulyás legyen. Egy napot kibírnak, reméltem, a hideg vízben álló zöldségeket nézve, majd csütörtök este megfőzöm.
Hát nem. Csütörtök este sem főztem. Ugyanis készen volt. Csak úgy, magától :-) Pontosabban Manapó igen hathatós és nélkülözhetetlen közreműködésének köszönhetően a krumpli, egyéb zöldségek és sovány combhús önként és dalolva sűrű, ínycsiklandó gulyássá alakult :-)

Piros krumplileves

hozzávalók

30 dkg sertéshús (legjobb a comb)
1 nagy szál murok
1 szál petrezselyem
fél fejecske zeller
csipetke
krumpli (5-6 nagy)
kisebb fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, szemesbors, őrölt kömény, pirospaprika
1-2 ek olaj
alaplé (vagy víz)

Az összes zöldséget megtisztítjuk, a krumplit, zellert kockára, a murkot, petrezselymet karikára, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk.
Az olajat felmelegítjük, rátesszük a a hagymát, üvegesítjük, belekeverjük a fokhagymát és a húst is. Addig kevergetjük, míg a hús szépen kifehéredik. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és azonnal felöntjük annyi forró alaplével (vízzel), ami éppen elfedi a hagymás húst.
Közepes lángon fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított murkot, petrezselymet, zellert. Ha a leve nagyon elfőtt, pótoljuk, annyira, hogy éppen ellepje a zöldségeket és a húst.
Fűszerezzük: só, szemesbors (12 szem, lehet teatojásban is a levesbe lógatni), 1 kk őrölt kömény. További főzés után (nagyjából újabb harminc perc) felöntjük úgy egy liternyi alaplével (vízzel) és felforraljuk. Mikor forr, beletesszük a krumplit és a csipetkét, majd közepes tűzön (főjjön, de ne lobogjon) készre főzzük.
Mit mondhatnék? Pont olyan, amilyennek lennie kell, nagykönyv szerinti :-). Azt hiszem, ezekután én már neki sem állok gulyáslevest főzni, ez Manapó reszortja lesz.
És most már komolyan meg kellene reguláznunk a konyhai csenőmanókat, már a levesünket is elcsenik ... :-)



Manapó szerint, ha piros krumplileves, akkor rizskoch társul hozzá, gyerekkori emlékei alapján, ezek így együtt klasszikusak. S mivel a gulyásleves már készen illatozott, hát gyorsan megfőzte-sütötte elválaszthatatlan társát is. Hogy ne unatkozzon a leves :-), ahogy Manó mondaná.

Rizskoch

hozzávalók

30 dkg rizs
1 l tej
1 dl víz
6 tojás
40 dkg porcukor + szóráshoz
kívánság szerint házilekvár (barack), mogyorókrém



A tejet és vizet nagy edénybe öntjük (többszörösére dagad a rizs főzés során), felforraljuk, mikor szépen emelkedik az edényben, hozzáöntjük a rizset és elkeverjük. Közepesnél kisebb tűzön, időnkénti óvatos kevergetéssel, addig főzzük, amíg a rizs teljesen beszívja a folyadékot. Félrehúzzuk, kicsit hűljön.
A tojások sárgáját fehérre-habosra keverjük a porcukorral, majd a rizshez forgatjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és ezt is lazán - az immár alig langyos - rizshez keverjük.
Kikent-lisztezett tepsibe töltjük (kb 20*30 cm).
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk és/vagy házi lekvárral kínáljuk. Nálunk habzsi-dőzsi volt, a rizskochot Trinity féle házi mogyorókrém is kísérte.



Jó étvágyat!
Tipp & trükk: Kikent, lisztezett tepsit ír sok recept, de eddig még nem láttuk, hogy valahol is megemlítenék, hogyan is kell ezt csinálni. Addig rendben, hogy az ember egy darabka vajat, margarint elken, maszatol a tepsi alján, aztán lisztet szór bele ... de ugye a tepsinek oldalai is vannak, sőt sarkai, sőt, ideális esetben a liszt is jut mindehova. Egyik megoldás lehet, hogy oldalaira állítjuk a tepsit, így a függőlegesből vízszintes lesz és máris nincs olyan érzésünk, hogy "falra hányjuk a lisztet". Másik megoldás lehet, hogy a körbe (alja, oldalai) kikent tepsi alját megszórjuk viszonylag bőven liszttel, majd rázó-ütögető mozdulatokkal elosztjuk a lisztet az oldalaira és egyenletesen az aljára is. Érdemes a végén a fölös lisztet kiütögetni a tepsiből (konyhapult vagy mosogató fölött :-).

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Micsoda Kincs ez a Manapó, de ezt más sokszor mondtam :-)

Bár a dicséretet sosem lehet megunni!

Hétvégén ugye lesz egy kis délutáni szundikálás???

trinity írta...

Milyen rendes a párod...bár eddig is tudtuk, nem lepődtem meg-de akkor is...Jó érzés kellemes meglepire hazaérni!!!