2009. márc. 9.

Ennivalóan félelmetes - Gyöngyim receptje

Amikor a kenyér visszaharap :-)
Ez alkalommal mi esszük a rettegett ragadozót, 'aki' mindamellett, hogy roppantul félelmetes, így, tepsiben, töltve, mégis inkább harapnivalónak tűnik :-)
Gyöngyim készítette, formázta, sütötte. Szerényen mindössze ennyit írt, a tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, a többi, mint a képeken. Szerintem egy fantáziadús szakácsba oltott szobrászművész alkotását láthatjuk.

Krokodil

hozzávalók - tészta

50 dkg liszt
250 ml langyos tej
1 kiskanál cukor és só
fél kocka friss élesztő
100 gr tejföl

hozzávalók - töltelék

tulajdonképpen, ízlés szerint, bármivel lehet tölteni, tetszés szerint, nálunk most így készült:

fél kiló csirke mell
2 evőkanál olaj
egy fej vöröshagyma
2 tojás
csipetnyi bazsalikom, őrölt fehér bors, majoránna, só, fűszerpaprika
25 dkg sajt (tetszés szerint, bármilyen)
3 db ecetes uborka
egy kaliforniai piros paprika

hozzávalók - kenéshez

egy egész tojás

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük - a legtöbb gépnél alóla kerülnek a nedves összetevők, tehát a tej és a tejföl, rá a liszt, a só és a cukor, majd rámorzsoljuk az élesztőt is, úgy, hogy ne érjen se a sóhoz, se a cukorhoz. Dagasztó-kelesztő programot indítunk.
Amíg a gép dologzik, elkészítjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon aranyszínűre üvegesítjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk rátesszük a hagymára és megpirítjuk.



Hagyjuk kicsit kihűlni, hozzátesszük a 2 db tojást és jól összekevjük az egészet. Szintén belevegyítjük a kockára vágott paprikát.



A megkelt tésztát lisztezett lapítóra vesszük, enyhén átgyúrjuk, kinyújtjuk és derelyemetsző vagy kés segítségével szabályos téglalap formára vágjuk. A leeső tésztadarabokból készül majd a krokodil lába.
Hosszanti oldalait középtájon, derelyemetszővel (vagy éles késsel) srégen bevágjuk, nagyjából kétharmadig, mindkét oldalon. Első lépésként négy-négy vágást készítünk, ha a töltelék túllóg a vágott részen, akkor továbbiakat készítünk. Nagyjából a töltelék teljes hosszában érdemes bevágni, így szebben formázható majd.



A tölteléket a vágások közé halmozzuk-rendezzük, rátesszük hosszában a három uborkát, majd az egészet beborítjuk a reszelt sajttal.



Fonás szerűen felhajtogatjuk a csíkokat kétoldalról

, egyet jobbról, egyet balról

majd a maradék tésztát úgy rendezzük, hogy krokodil formát kapjunk.



A korábban levágott tésztacsíkból megformázzuk a lábait, majd tojássárgával a kroki testéhez ragasztjuk.

így készül a lába

Ollóval kicicomázzuk, azaz rásegítünk, hogy a krokodilunknak szép rücsis bőre legyen.

időnként milyen kevésbe kerül a szépség ... elég hozzá egy jó konyhai olló :-)

Két borsszemből szemet ragasztunk, majd az egészet átkenjük a felvert tojással.
Előmelegített, 180 fok, sütőben 40-45 percig sütjük.

hamm! bekaplak! kérdés, ez esetben ki kit

Mit mondjak, valóban félelmetes és valóban ennivaló :-)
Többen is elkészítették már és a fényképek annyira jó útmutatók, azt hiszem, én is betervezem :-)

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

cukroskata írta...

nagyon jól néz ki, azt hiszem én is ki fogom próbálni :-)

The Chef Viki írta...

Manó odáig lenne tőle :-)

Ráadásul iszonyú finom is, hajrá Garffyka!!!

trinity írta...

Ez aztán a türelemjáték-de nagyon jól sikerült, szép kroki...Nem épp az egyszerű kategória! Grt!