Oldalak

2009. márc. 29.

Reggelire

Gondoltam, lehetőség szerint még fokozom az étteremalakítás miatt amúgy is magasra csapó izgalmakat és a hétvégi menü előtt lejegyzem a reggelire készült finomságokat :-)
Gyönyörű salátát láttam a zöldségesnél, rögtön a friss, ropogós retek és a zöldhagyma között. Fel is pakoltam egy szép fej salátát, kötés retket és újhagymát és boldog mosollyal libegtem hazafele. Hmm, a reggeli fele megvan, már csak a másik felét kell kitalálnom. Legyen mondjuk ... töltött bundáskenyér! És egy kis zöldfűszeres túrókrém.
Pikk-pakk megvan, finom és kiadós.

Töltött bundáskenyér

hozzávalók

toast kenyér, páros számú szeletben (a saját sütésűt soha nem sikerül ilyen vékonyra vágnom, ezért döntöttem a szeletelt toast kenyér mellett)
annyi szelet sonka, ahány kenyérpár van
szeletelt sajt ua., mint sonka
2-3 tojás
kevéske tej
só, bors, szerecsendió
1-2 nagyobb fej csiperke
olaj

A gombát megmosom, vékonyan felszeletelem és kevéske habzón forró vajra dobom. Szerecsendiót reszelek rá, falapáttal forgatom, hogy ne törjenek össze a szeletek, de mindenütt jól átpiruljanak a forró vajon. Félrehúzom.
A kenyérszeleteket párba állítom az egyikre rétegezek: sajt-sonka-gombaszeletek-sajt, majd ráborítom a másik kenyérszeletet, illetve készítek csak sajt-sonka-sajttal töltöttet is.



A sütőt 75-100 fokra felmelegítem, beleteszek egy nagy lapostányért és konyha papírtörlőt készítek elő.
A tojásokhoz kevéske tejet töltök, sózom, borst őrlök rá, majd villával habosra verem.
Serpenyőben olajat melegítek, mikor elég forró (villa hegyéről cseppentek bele a tojásból, ha dolgozni kezd az olaj, akkor kellő hőmérsékletű), a szendvicseket egyenként bebundázom, azaz a felvert, fűszeres tojásba teszem és két villa segítségével mindkét oldalukat jól belemártom.



Az olajba teszem és közepesnél kicsit erősebb tűznél 2-3 perc alatt a bundáskenyerek mindkét oldalát aranybarnára sütöm.



Konyhai lapátkával kiemelem az olajból, két-négyrét hajtott papírtörlővel leitatom a fölös olajat és a sütőben átforrósodott tányérra teszem, s ezt gyorsan vissza is tolom a sütőbe. Így az elsők még melegek maradnak, mire az utolsó is megsül.



Mivel maradt tegnapról egy kevéske sajtmártás (sok petrezselyemzölddel készült), készítek két sajtmártásos pirítóst is, az előzőhöz képest gombával, salátával felturbózva.
Két kenyérszeletet bőven megkenek mártással, az egyikre sonkát és vajon pirított gombaszeleteket halmozok, betakarom egy roppanós salátlevéllel majd a másik szeletet ráborítom. Ezt a szendvicset csak száraz, forró serpenyőbe teszem és mindkét felén megpirítom. A forróságtól a sajtmártás olvadni kezd, annyit viszont nem időzik a szendvics a serpenyőben, hogy a saláta is puhulni kezdjen.
Kifejezetten élmény beleharapni, az olvadó sajtmártás, a pirított, fűszeres gomba, a sonka és a frissen roppanó saláta különös harmóniába olvad össze.

A zöldfűszeres túrókrémhez egy kis doboz tejfölt sűrű szűrőbe borítok és időnként megkevergetve hagyom kicsit lecsepegni. Nagyjából 10-12 dkg túrót villával összetörök, kicsit megsózom, borsózom, apróra vágott friss zöldeket szórok rá: petrezselyemzöld, újhagyma zöldje, római kömény zöldjéből pár szálacska, snidling. Hozzákanalazom a lecsepegtetett tejfölt és összekeverem.

A töltött bundáskenyeret és a pirítóst salátalevélre rakva tálalom, mellé halmozom a túrókrémet és ropogós retket, zöldhagymát, paprikát, salátát kínálok. Manapó tejet, Manóval mézes kakukkfűteát ittunk hozzá.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

A csudába...Átaludtam a reggelit! Pedig kár volt...kértem volna:( Nagyon fáintos kis pirítósok ezek!!

A logód meg SZUPER!!!!!Grat!!!

Ancsika írta...

Ez ám a kis light-os reggeli :)))
Akkor ez lett a péksütiböl??? Nem mintha ez rossz lenne :)

Garffyka írta...

Trinity, köszönöm, átadóm Manapónak.

Mian, medvehagyma vadászatra mentünk reggeli után, kellett az energia a majd három órás sétához :-)

Belly írta...

Szia!

Nem semmi,hogy hajnalok hajnalán ennyi energia legyen valakiben!