Oldalak

2009. márc. 18.

10 perces reggeli ... legyen 12 perc

Manapó kérte, készítsek be kenyeret, mert ami a kenyereskosárban árválkodik - a nagy étteremalakítás (miner help) és a felhívás szavazásra! ellenére is - már harmadnapos és ugye a frissen sült mégiscsak finomabb :-)
Igen ám, de mihez kezdjek egy negyednél több, soknapos (1-2-sok) kenyérrel? Rántotthúst nagyjából minden másodnap eszünk (Húsvét, Karácsony :-), zsemlemorzsának soha nem fogyna el, kenyértorta pár napja volt ... Lássuk csak, van pár szép, vékony szelet sonka a hűtőben, egy kis sajt, tej, vaj ... no meg a harmadnapos kenyér ... ööö ... megvan! Francia pirítós!
Bár lehet az emlékezetem csal és nem francia pirítósként emlegették, és talán nem is pont így írta a recept, de amit gondolatban összeraktam, nemhogy nem volt rossz, de egyenest finom volt. Szóval, ez készült ma reggel.



Francia pirítós
- vagy pirítós sonkával és sajtmártással

hozzávalók

kenyér, vékonyra szelve
sonka
vaj
liszt
tej
sajt
só, bors, szerecsendió
lábaska, serpenyő, két lapos konyhai eszköz
10-12 perc

A sajtmártáshoz vajat olvasztok, ráteszek egy kevéske lisztet, kicsit együtt pirítom, felöntöm tejjel, simára keverem, állandó kevergetés mellett besűrítem, közben fűszerezem: só, bors és frissen reszelt szerecsendió. A reszelt sajtot - minnél karakteresebb a sajt, pl füstölt vagy fűszeres, annál pikánsabb lesz a szendvics - apránként adom a mártáshoz, állandóan kevergetve és csak az előző adag sajt elolvadása után szórom bele a következő maréknyit. Jó sűrű sajtmártást készítek.
A kenyeret egészen vékony szeletekre vágom, a szeleteket párba rendezem.
Egy pár mindkét felét (tehát mindkét szeletet) vastagon megkenem sajtmártással, ráteszem a szelet sonkát és összeborítom.
Egy akkora serpenyőt, amiben kényelmesen meg tudom majd fordítani a szendvicseket, melegedni teszek.
A szendvicseket kívülről, mindkét oldalukon egész vékonyan megvajazom, a száraz, forró serpenyőbe teszem és fakanállal (lapáttal) kicsit lenyomkodva megpirítom, majd átfordítom (pl két falapáttal) és a másik felét is megpirítom. Ha sok készül, két szendvics között érdemes papírtörlővel áttörölni a serpenyő alját, hogy a leeső morzsáknak ne legyen lehetőségük leégni.
A kész szendvicseket ferdén elvágom, tányérra rendezem, salátával, jelen esetben paprikával és póréhagymával tálalom.
Valóban megvan 10, max 12 perc alatt, mártással, pirítással, tálalással együtt. Frissiben, melegen a legfinomabb.



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jajjjaj, szirénhangok! Mi lesz így a kúrámmal??

Iszonyú guszta!

Én eddig úgy tudtam, hogy a francia pirítós a bundáskenyér művészneve :-) Mint a paprikás krumplié a serpenyős rostélyos :-))

Dóri írta...

Nagyon guszta, még vacsinak is el tudom képzelni.

Találtam egy megjegyzést valahol a francia pirítóssal kapcsolatban:
"És ne feledkezzünk meg a bundás kenyérről sem, amelynek elegáns, kevésbé tocsogós, édes változata a pain perdu, a francia pirítós, amelynek mártásába a két legfőbb összetevő, a tojás és tej mellett néhány evőkanál cukor és kevés fahéj és vanília is kerül."

Garffyka írta...

Ezek szerint ez nem francia pirítós ... akkor átkeresztelem .... Somása pirítósnak (sonka, mártássajt :-)