2009. márc. 10.

Túrós alagút - Gyöngyim receptje

Gyöngyim egy vérbeli házitündérke, ezt írta a recepthez: Ezt készítettem nőknapjára, és egy szálig minden elfogyott, nem valltam szégyent.
Hozzáteszem, az alábbi finomsággal nehezen maradna bárki is szégyenben. Maga részéről csak ajánlani tudom.

Túrós alagút

hozzávalók - tészta

30 dkg liszt
2 kanál porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál kakaó
15 dkg margarin
késhegynyi szódabikarbóna
fél deci tej

hozzávalók - töltelék

fél kiló túró
4 tojássárgája
20 dkg porcukor
3 kanál búzadara
egy marék mazsola
2 cs.vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás felvert habja

A tésztához a tejben feloldjuk a szódabikarbónát, majd egybedolgozzuk az összes többi hozzávalóval. Kinyújtjuk és őzgerinc formába tesszük úgy, hogy egyik hosszanti felén felérjen az őzgerinc forma tetejéig, a másik hosszanti felén pedig annyival lógjon túl, hogy a töltelékre majd ráhajthassuk.
A töltelékhez valókat - a tojásfehérjén kívül - jól összekeverjük

,

majd a keményre vert tojásfehérje habot lazán hozzávegyítjük.



A tölteléket a formába rakott tésztára kanalazzuk, a túllógó tésztarészt ráhajtva letakarjuk.



Előmelegített sütőbe (nagyjából 175-180 fok) tesszük, majd mérsékelt lángon 50 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e teljesen.
Sütés után rövid ideig a formában hűtjük, majd kiborítjuk és tálcára tesszük.



Valamennyivel több töltelék lett, mint az őzgerincformába belefért volna, ezért került hozzá egy kis ez, meg az és íme, máris illatozik néhány aranybarna muffin is az asztalon.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Mian írta...

hát ezt sem utasítanám vissza! :) Imádom a túrós dolgokat.

cukroskata írta...

Ez nagyon jól néz ki :-)