Oldalak

2009. márc. 24.

STB penne - Manapó főz

STB penne. Félig-meddig adott recept alapján, félig-meddig saját kútfőből összeállítva. A juhtúró meglepetésszerűen került bele, zsírpapírba csomagolva csücsült a hűtőben a sajtos dobozban, csak éppen nem írtam rá mit rejt a zsírpapír. (megkavart volna a nagy étteremalakítás és/vagy a március 31-ig tartó szavazás a kenyérsütő versenyre?) Babot és kukoricát sem írt a recept, de negyed doboznyi kukorica maradt a levestől, beleillett a penne ízvilágába, viszont nem volt tolakodó, a babot pedig a paradicsomos-darált húsos ragu vonzotta.
Az STB penne péntek délután készült, mire este hazaértem, azok az egyre szemtelenebb csenőmanók egy szép kockányit elemeltek a tepsiben pihenő rakott tésztából, aztán én is megkóstoltam, s végül úgy kellett leerőszakolnunk magunkat róla Manapóval, hogy másnap ebédre is maradjon. A gazdag zöldséglevessel remek párosítás volt.

STB - azaz sajt-juhtúró-paradicsomos-babos-kukoricás-darált húsos rakott - penne.

STB penne

hozzávalók

tészta, nagyjából 45-50 dkg (kb egy zacskónyi)

paradicsomos-húsos-babos ragu
30 dkg darált hús
1 fej hagyma
4 dl házi paradicsomlé (vagy 1 paradicsomsűrítmény 4dl-nyire hígítva)
1 nagy konzerv szemesbab (lehet fagyasztott szemesbab is, ezt kb 5 percig érdemes lobogó vízben főzni előtte)
2-3 ek kukorica (konzerv vagy fagyasztott kicsit előfőzve)
3-5 ek olaj
só, bors, csipet cukor, borsikafű
Erős Pista vagy más csípős (pl chili)

sajtos-juhtúrós szósz
tetszés szerint 3 féle sajt (füstölt trapista, eidami, gouda)
3-4 bő ek juhtúró
1 kis doboz tejföl
1 tojás

4-5 maréknyi reszelt sajt (ízlés és tetszés szerint, lehet karakteres füstölt vagy enyhébb, semlegesebb)

A paradicsomos-húsos-babos raguhoz hagymát apróra vágjuk, 1-2 ek forró olajon aranyszínűre üvegesítjük. Rátesszük a darált húst és barnulásig pirítjuk, morzsásra kevergetjük. Ráöntjük a paradicsomlevet, majd fűszerezzük: só, frissen őrölt bors, borsikafű, csipet cukor, erőspista (vagy apróra vágott chili), ez utóbbiból most csak mutatóba került az ételbe, hogy Manó is tudjon enni belőle. Egészen alacsony lángon, időnként megkevergetve 20-25 percig rotyogtatjuk.

Amíg a húsos-paradicsomos ragu készül, összeállítjuk a sajtos-juhtúrós szószt és kifőzzük a tésztát.
A tésztához vizet forralunk, mikor lobog 2-3 eknyi olajat öntünk bele, megsózzuk, majd apránként beletesszük a tésztát (apránként, azaz nagyjából maroknyi adagokban, hogy lehetőleg minden adag tészta lobogó vízbe érkezzen). A pennét al dente-él keményebbre hagyjuk, nagyjából kétharmad ideig főzzük, mint a főzési utasítás írja (durum penne 5 perc lobogó vízben). Szűrőbe borítjuk, csak jól lecsepegtetjük, de nem öblítjük le.
A sajtos-juhtúrós szószhoz a háromféle sajtot lereszeljük, hozzátesszük a juhtúrót (tehéntúróval más jelleget kap), a tejfölt és a tojást, majd villával jól összekeverjük.

Mostanra a ragu jól összeért, hozzáborítjuk az átöblített babkonzervet (csak a babot, levét nem) és a kukoricát, 2-3 percet együtt rotyogtatjuk.

Egy kisebb méretű tepsit (kb 20*35) vajjal kikenünk, és lerakjuk a rétegeket: tészta, sajtos-juhtúrós szósz, babos-húsos ragu, megszórjuk reszelt sajttal, megint tészta, sajtos-juhtúrós szósz, babos-húsos ragu, és befedjük vastagon reszelt sajttal.
Alufóliával lefedjük, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, negyedóra múlva levesszük az alufóliát és sajtpirulásig visszatoljuk a forró lerbe.
Langyosan, hidegen nagyon szépen szeletelhető, utólag, letakarva, hogy ne száradjon, sütőben vagy mikróban melegíthető.
Csemege uborkával, csípős pepperonival tálalom. Kiadós, laktató és nagyon finom.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Ancsika írta...

Hmmmmmm! :)

trinity írta...

A juhtúrós cuccokat nagggyon szeretjük!!!