A második, harmadik, sokadik már itthon készült, karácsonyra kettő is :-)
Két dolgot, így elöljáróban: eszméletlenül finom és súlyos függőséget okoz!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Megszólalt a "gasztro-kisördögöm", így a péntek este sütött szilvalekváros tortát egy kicsit meg is bolondítottam. A még karácsonyra készített mézes-aszaltszilvás likőr gyümölcsét anno szépen bedobozoltam és lefagyasztottam, jó lesz az még sütibe, levesbe felkiáltással. Péntek reggel kivettem a mélyhűtőből, mire hazaértem szépen kiengedett és amit nem csipegettem el :-), azt késes aprítóban péppé zúztam, majd pár kanálnyit egyharmadannyi szilvalekvárral összekevertem. Ez került a torta tésztájába. Manó is bártan ehetett a kész tortából, hiszen az alkohol kisült belőle, az íze-zamata viszont a tortát gazdagította, hmm ...
Chef Viki szilvalekváros tortája
hozzávalók - 22 cm-es formához
8 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 tojás
5 bő ek szilvalekvár* + a kenéshez
1 kk fajéj
1 citrom héja
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 tábla étbevonó csoki
1-2 ek olaj
A puha margarint habosra keverem a cukrokkal, majd egyenként alaposan beledolgozom a tojásokat. Hozzákeverem az 5 ek szilvalekvárt - én most a likőr alapját képező aszaltszilvát pépesítettem, szilvalekvárral "lazítottam" és ezt kevertem a masszához , a fahéjat, a citrom lereszelt héját. Legvégül beleszitálom a sütőporral elvegyített lisztet és a tésztát jól kidolgozom.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.
Mikor kész, a sütőből kivéve pár percig a formában, majd a forma oldalait lekapcsolva, rácson hűtöm. Megjegyzem, így is nagyon finom, akár kész sütemény is lehetne.
A kihűlt tortát keresztben kettévágom. Az alsó lapot bőségesen megkenem szilvalekvárral - számoltam, 6 ek lekvár kényelmesen elfért rajta -, majd ráhelyezem a felső lapot, és ennek a tetejét is megkenem lekvárral, igaz, ezt már vékonyan.
A tortabevonót vízfürdőn vagy mikróban felolvasztom, belekeverem az olajat, ettől fényes lesz, de ízében nem érződik majd.
A tortát, középtől indulva, bevonom az olvadt csokival, megpróbálom, hogy körben az oldalaira is jusson.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXp8JTTdCsmwskky0H9QVHtQsidLcnpuJoCWRC3Ulpx6lwDo1cuI7dbtkT7F5KtLBb4Hlm-NZBvizb1rsJ7GDZQceSZJBM5Qnvrlu_KMaJmWiN3sMgnISIzjyOcgg1MqOcoQrArNu2bto/s200/szilvalekv%C3%A1ros+torta1.jpg)
Extraként, ha sikerült volna felolvasztani a fehér csokit, akkor a tortám teljes tetejére jutott volna fehércsokis díszítés, sajna, sokadszori próbálkozásra sem sikerült, úgyhogy mindössze három vékony csíkocskát tudtam fehécsokizni.
Amint a csokimáz megdermedt (néhány óra), a torta szeletelhető.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7I42bE1zheSTuhorLFvkA4zZIK3fLVWLFV2TbGpeblbxLNj5TB13dPZLFx61NJp8_ccxZIJ6HU1Bombs-PfnaQY7-lS7f9hePDGZas6AufN0pMzMxnadpJBnZVRRKi6KQ4lUayJCRRI/s200/szilvalekv%C3%A1ros+torta2.jpg)
Mivel már többedszer sütöttem, nyugodt szívvel tanácsolom, érdemes dupla adagot sütni :-)
* Ha a szilvalekvár öreg és kemény, érdemes pár kanál melegvízzel elkeverve kenhetővé tenni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ8UP0rJ0qyrYrIrFHSpZb5nyxtnz2vNlohOXcs6qxlM7god4nN13wqrbDt28dYlLFFr4zy9goHxZKApx8j_669eTlPmW2-psw90o1KrJ-TFJfsuI5iLmYfj0gF4u6AsoQP6hIsKX_dNY/s200/Zsmam%C3%A1n%C3%A1l+tort%C3%A1val1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNPU-TNPbzlot3TMb6bbj8wQz2sDbC0c94mMd06TBxXrj37s3KBhSNmpjl2xImYpWyoJCvrEF1LCcT_hzoTCU9pX6DelmeydjP_YGOPv45B-taQ4Hxi4FSZaphqQL2FgSHkNYYj96zWgo/s200/Zsmam%C3%A1n%C3%A1l+tort%C3%A1val2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUFibkGZc4gSmSqu5pKN9YQ7FlpBmaRxD20PoVsnEkWmyrJJ79Wa4ywyLx09-LlgtDEvtv7BCdU2ClcIUXc1yyKOOljTxDR0Ykmc0y180azkKVbwtNDDvbesDOWrw0yHxbRgOSdn_su8M/s200/Zsmam%C3%A1n%C3%A1l+tort%C3%A1val3.jpg)
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Szép lett így is....
A fehércsokit ezentúl törd kockákra, tedd kis tálba mikróba kb. 2 perc nálam 2. fokozat(a 10 ből), utána keverés-vissza 1 perc megint 2.fokozat és mennyiségtől függően esetleg még egyszer ....Meg fog olvadni!!Csak ha már folyik, vissza ne tedd, mert csomós lesz!
Húúúúúúúú, a mindenit neki! Biztos szenzációs finom lett...
Trinity, köszönöm, nem adom fel, próbálkozom.
Megjegyzés küldése