Oldalak

2009. márc. 8.

Részeges szilvalekváros

Ezt a tortát Chef Viki említette, és az első, amit megkóstoltam, az ő keze munkáját dícséri.
A második, harmadik, sokadik már itthon készült, karácsonyra kettő is :-)
Két dolgot, így elöljáróban: eszméletlenül finom és súlyos függőséget okoz!
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Megszólalt a "gasztro-kisördögöm", így a péntek este sütött szilvalekváros tortát egy kicsit meg is bolondítottam. A még karácsonyra készített mézes-aszaltszilvás likőr gyümölcsét anno szépen bedobozoltam és lefagyasztottam, jó lesz az még sütibe, levesbe felkiáltással. Péntek reggel kivettem a mélyhűtőből, mire hazaértem szépen kiengedett és amit nem csipegettem el :-), azt késes aprítóban péppé zúztam, majd pár kanálnyit egyharmadannyi szilvalekvárral összekevertem. Ez került a torta tésztájába. Manó is bártan ehetett a kész tortából, hiszen az alkohol kisült belőle, az íze-zamata viszont a tortát gazdagította, hmm ...

Chef Viki szilvalekváros tortája

hozzávalók - 22 cm-es formához

8 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
3 tojás
5 bő ek szilvalekvár* + a kenéshez
1 kk fajéj
1 citrom héja
20 dkg liszt
1 cs sütőpor

1 tábla étbevonó csoki
1-2 ek olaj

A puha margarint habosra keverem a cukrokkal, majd egyenként alaposan beledolgozom a tojásokat. Hozzákeverem az 5 ek szilvalekvárt - én most a likőr alapját képező aszaltszilvát pépesítettem, szilvalekvárral "lazítottam" és ezt kevertem a masszához , a fahéjat, a citrom lereszelt héját. Legvégül beleszitálom a sütőporral elvegyített lisztet és a tésztát jól kidolgozom.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.
Mikor kész, a sütőből kivéve pár percig a formában, majd a forma oldalait lekapcsolva, rácson hűtöm. Megjegyzem, így is nagyon finom, akár kész sütemény is lehetne.
A kihűlt tortát keresztben kettévágom. Az alsó lapot bőségesen megkenem szilvalekvárral - számoltam, 6 ek lekvár kényelmesen elfért rajta -, majd ráhelyezem a felső lapot, és ennek a tetejét is megkenem lekvárral, igaz, ezt már vékonyan.
A tortabevonót vízfürdőn vagy mikróban felolvasztom, belekeverem az olajat, ettől fényes lesz, de ízében nem érződik majd.
A tortát, középtől indulva, bevonom az olvadt csokival, megpróbálom, hogy körben az oldalaira is jusson.



Extraként, ha sikerült volna felolvasztani a fehér csokit, akkor a tortám teljes tetejére jutott volna fehércsokis díszítés, sajna, sokadszori próbálkozásra sem sikerült, úgyhogy mindössze három vékony csíkocskát tudtam fehécsokizni.
Amint a csokimáz megdermedt (néhány óra), a torta szeletelhető.



Mivel már többedszer sütöttem, nyugodt szívvel tanácsolom, érdemes dupla adagot sütni :-)

* Ha a szilvalekvár öreg és kemény, érdemes pár kanál melegvízzel elkeverve kenhetővé tenni.



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

trinity írta...

Szép lett így is....
A fehércsokit ezentúl törd kockákra, tedd kis tálba mikróba kb. 2 perc nálam 2. fokozat(a 10 ből), utána keverés-vissza 1 perc megint 2.fokozat és mennyiségtől függően esetleg még egyszer ....Meg fog olvadni!!Csak ha már folyik, vissza ne tedd, mert csomós lesz!

Chef Viki írta...

Húúúúúúúú, a mindenit neki! Biztos szenzációs finom lett...

Garffyka írta...

Trinity, köszönöm, nem adom fel, próbálkozom.