2009. márc. 16.

Krémleves túrókrémmel

Mielőtt bárki elborzadna, nem, nem egyszerre kanalaztuk a krémlevest és a túrókrémet. Viszont egy menüben voltak, mégpedig a zöldséges, mogyorós karaj előtt és után. Étteremalakítás közben (hogy a miner robotja is idetaláljon) lehet találgatni, milyen sorrendben :-)

Póréhagymás krumplikrémleves

hozzávalók

2 szép szál póréhagyma
kb 40 dkg krumpli
egy szál murok
egy soványka petrezselyem
alaplé
tej
vaj vagy margarin
só, bors
levesbetétek

chilis olaj
fokhagymás-vajas pirított kiflikarikák
A pórét felkarikázom, a zöld részéből csak a világoszöldet használom.
A krumplit, murkot és petrezselymet szintén felaprítom, nem szükségszerűen mm-nyire egyforma darabokra.
A vajat megolvasztom, ráteszem a póréhagymát és közepes lángon aranyszínűre pirítom, majd rádobom a murkot, petrezselymet és 1-2 percet ezekkel együtt kevergetem.
Beleteszem a krumplit és felöntöm annyi alaplével, ami éppen ellepi. Fűszerezem. Felveszem a lángot, amíg elkezd forrni, majd fedő alatt, kis lángon készre főzöm.
Mikor a zöldségek puhák, félrehúzom az edényt a tűzről, kézimixerrel pépesítem (természetesen át lehet kanalazni mixerbe is). Visszateszem a tűzre és ízlés szerint tejjel és vagy alaplével hígitom megfelelő sűrűségűre. Én egy kevés alaplevet és viszonylag sok tejet adtam hozzá, és kifejezetten sűrűre hagytam.

A leves kész, jöhetnek a levesbetétek.
Hogy pikánsabb legyen, de Manó is tudjon enni belőle, külön készítem a chilis olajat (nem a levesbe főzöm a chilit).
Ehhez 1 kis chilipaprikát kimagozom, apróra vágom. Kis serpenyőben fél evőkanálnyi olajat melegítek, mikor forró, félrehúzom a tűzről, beleszórom a chilipaprikát és egy percig kevergetem, majd egy kis tálkába áttöltöm (hogy a chili meg ne égjen a forró serpenyőben).
A fokhagymás-vajas kiflikarikákhoz felkarikázom a péksütit, száraz serpenyőben, rázogatva-dobálva megpirítom, majd egy szűrőbe borítom. Így a vágás, pirítás során keletkezett morzsák szépen kiszórodnak és csak az ép kiflikarikák maradnak. 3 duci gerezd fokhagymát késlappal szétnyomom, 2 evőkanálnyi forró vajra dobom, fél percig együtt pirítom, majd hozzáteszem a kiflikarikákat és nagy lángon jópárszor átforgatom, hogy minden darabot bevonjon az illatos fokhagymás vaj.



A desszert amolyan menekülő opció, amikor ennénk valami finomat, ami krémes, gyorsan megvan és nem túl édes.
Ezt a mostanit Manapó és Manó együtt keverték, amíg én a lekváros-diós leveles tészta böngyörgetését befejeztem. Mert Manó abban is segített ám, de még milyen lelkesedéssel! Csak úgy úszott a konyha a lisztben :-)

Őszibarackos túrókrém
hozzávalók

25 dkg mascarpone
25 dkg túró
1,5 dl habtejszín (vagy tasakos tejszínhabpor és 1,5 dl tej)
őszibarack lekvár és befőtt ízlés szerint
reszelt narancshéj (mivel csak én szeretem, utólag szórtam a kitálalt krémre)

A mascarponet és a túrót összedolgozzuk, hozzátesszük, ízlés szerint, a lekvárt, nagyvonalakban beleforgatjuk a befőtt feldarabolt gyümölcsét.
A tejszínhabot (vagy port és tejet) kemény habbá verjük és laza mozdulatokkal ezt is a krémhez keverjük.
Kis időre hűtőbe tesszük.



A sütihez a felengedett leveles tésztát vékonyra nyújtom, köröket szaggattok. A nagyobb körök felébe sütőlekvárt teszek, a tészta szélét megkenem felvert tojással (vagy csak tojásfehérjével, ha maradt a majonézhez használt tojásból), ráhajtom a szabad tésztarészt és villával összenyomkodom a széleket. A kisebb tésztakörök közepére sütőlekvárt teszek, a tészta szélét körben megkenem felvert tojással és egy másik kisebb körrel lefedem, villával összenyomogatom a tésztaszéleket. A tésztacsomagok tetejét megkenem felvert tojással és bőségesen megszórom durvára darabolt dióval. Forró (200 fok, légkev.) sütőbe teszem és nagyjából 15 perc alatt készre sütöm.

A póréhagymás krumplikrémlevessel és őszibarackos túrókrémmel, valamint lekváros-diós leveles sütivel körített zöldséges-mogyorós karaj quartett tökéletes hétvégi menüt alkotott.



Jó étvágyat!
Szószedett:
murok - sárgarépa
petrezselyem - a zöldség fehér gyökere

Nincsenek megjegyzések: