Oldalak

2009. márc. 27.

Hajnali konyhamesék ... / 2

Étteremalakítással együtt is, a mai kora reggelem mozgalmas volt. Ugyanis a csokis kesudiós, narancsos keksz receptje mellé, orvul befurakodott egy zabpelyhes keksz leírása is. És hát milyen édesanya az, aki hajnalban csak csokis kekszet süt, de rostban gazdag, egészséges(ebb) zabpelyhes-rozs- és teljeskiőrlésű liszteset nem? Na ugye? Hát így lett kétféle keksz. Meg a csokisnak amúgy is hűtő-pihenőre volt szüksége, ebbe az időbe bőven belefért a második menet.



Zabpelyhes-
gyömbéres keksz

hozzávalók

15 dkg vaj
12 dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljesőrlésű liszt - ebből 2 bő ek teljeskiőrlésű rozsliszt
1 kk frissen reszelt gyömbér
1 ek juharszirup (el is maradhat, én nagyon szeretem, félig-meddig önzésből tettem bele)
1/2 kk szódabikarbóna
1 csipet só

A vajat habosra keverem a cukorral, beledolgozom a tojást és a juharszirupot, majd hozzáreszelem a friss gyömbért.
Az előzetesen kimért zabpelyhet, liszteket, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót hozzáadom a nedves keverékhez és villával összedolgozom. Természetesen lehet fakanállal is, de mióta Manapó villával csodaszép habosra és csomómentesre keverte a piskótákat, mikor még nem volt robotgépünk, tésztakeveréshez én is inkább az ágas evőeszközt részesítem előnyben.
Két nagy tepsit készítek elő, sütőpapírral, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítem.
Két, kissé bevizezett kiskanállal csinos, diónyi golyócskákat rakosgatok egymástól nagyjából 5 cm-re. Mivel vagyok olyan szerencsés, hogy légkeveréses sütő buzgólkodik a konyhában, egyszerre két adagot tudok sütni, mindössze 12-14 perc alatt.
Kiveszem a megsült, illatozó kekszeket, pár percet hűlni hagyom, a tepsiből kiszedni úgysem tudnám, mert még nagyon puhák. Néhány perc múlva már mozgathatóak, egyesével tálcára teszem és erélyesen hessegetem az időközben felébredt és a zabpelyhes-gyömbéres kekszekhez vészes közelségbe került csenőmanókat :-) Teljesen kihűlve a kekszek megszilárdulnak és finoman ropogósak lesznek.
Hogy fémdobozban mennyi ideig állna el, sajnos nem tudom, mire az óra elütötte a delet egyetlen morzsácska sem árválkodott már a jól záródó fémdoboz alján ... biztos a doboz hibája, nem zárt elég jól :-)



Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

trinity írta...

Korán keltél.....Ügyi vagy!!!
A csokisból talán még van egy kevéske:)))

Ancsika írta...

Beindult a nagy kekszgyártás!? :)
Ügyes vagy a hajnali órákban is!

Orsi írta...

Gondolom a kétféle keveréket elegyíted, mielőtt tepsire rakod... ;-)

Garffyka írta...

Szia Orsi, jogos, kimaradt egy szó a mondatból, köszönöm :-)

Mária írta...

Nagyon jó néz ki , biztos nagyon finom és egészséges is:)

Garffyka írta...

Mária, bizony, mindkettő egyszerre és gyorsan elkészíthető.