Oldalak

2009. márc. 18.

Krémleves és egyebek

Adós vagyok a fehérboros lábas-csirke paprikás kukoricával főétel előtt tálalt leves receptjével.
Amíg tart a nagy éttermealakítás (miner robotnak segítség) és javában zajlik a szavazás az I. Nagy Kenyérsütő versenyen - melyen, az általam nevezett receptek közül, jelenleg a sokak által naggggyon finomnak & mindenképpen megsütömnek rangsorolt marcipános-meggyes húsvéti kalácsom vezet (felhívás szavazásra!)-, megosztom ennek az egyszerű és nagyszerű levesnek a történetét és receptjét.

Az úúúúgy volt ..., hogy minekutánna elfelejtettem, milyen nap is van, kis kosárkám karomra akasztva, a tavaszi napsütésben vidáman kisétáltam a sarki zöldségeshez ... aztán lógó orral, kevésbé vidáman és üres kosárkával hazabaktattam ... persze, március 15-én még a mi kis zöldségesünk is zárva tart.
Sebaj, a mélyhűtőből előkaptam a hasonló vészhelyzetekre tartogatott, korábban blansírozott és fagyasztott karfiolt, lesz itt olyan, de olyan leveske, kéremszépen, mint egyszer volt :-)

Kefíres karfiolkrémleves

hozzávalók

kb 50 dkg karfiol
kisebb szál murok
fél szál petrezselyem
2 ek vaj vagy margarin
1 kisebb fej hagyma
1 ek liszt
só, bors, frissen reszelt szerecsendió
kis pohár kefír
tej, kb 2,5 dl
petrezselyemzöld
alaplé (ha mélyhűtött a karfiol vagy pótolni kell)
1-2 ek durvára vágott kesudió

HA friss karfiolból készül a leves, akkor a megmosott karfiolt rózsáira szedjük és annyi vízben, ami egy ujjnyira ellepi, nagyjából 8-10 percet főzzük, ezalatt kellően megpuhul, de nem esik szét. Leszűrjük, külön edénybe tesszük a karfiolt és a levet is. Innen ugyanaz, mint lentebb.
Nálam ez a lépés kimaradt, hiszen mélyhűtött karfiolt használtam.
A vajat megolvasztom, rádobom a durvára aprított kesudiót és mérsékelt lángon 3-4 percig pirítom, majd szűrőlapáttal kiveszem.
A visszamaradt vajra teszem a felkockázott hagymát, aranyszínűre üvegesítem, ráteszem az apróra vágott murkot és petrezselymet és tovább 2-3 percig együtt pirítom. Megszórom liszttel,
jól elkeverem és felöntöm kevéske lével a karfiol főzővizéből (vagy alaplével, fagyasztott karfiol esetén).
Fűszerezem: só, bors és sok-sok frissen reszelt szerecsendió.
A zöldségeket mérsékelt lángon, fedő alatt, puhára főzöm, hozzáteszem a karfiolt és a kefírt, majd a tűzről levéve merülő mixerrel pépesítem.
Visszateszem a tűzre, hozzákeverem a tejet, kívánság szerinti sűrűségűre felengedem még a karfiol főzővizével vagy alaplével. Felforrósítom, de már nem főzöm fel.
Apróra vágott petrezselyemmel és a vajon pirított kesudióval megszórva tálalom.



Jó étvágyat!

Szószedett:
murok - sárgarépa

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Listázom, imádom a krémleveseket!

14-én körbetelefonáltam a családot, hogy úgy vásároljanak, másnap nincs bolt, de nincs ám :-)

trinity írta...

Brokkolival szoktam, de karfiollal is finom lehet! Kipróbálandók közé felvéve!!!
Szegénykém, elképzeltelek 15.-én a kis kosaraddal....Bezavart az előző napi találkozó mindenkinek:)

trinity írta...

Viki, itt is kerülgetjük egymást:OOO Ezt az időzítést???Véletlen???

Chef Viki írta...

Ez nem lehet igaz, most látom... Lányok, augusztus 15!!! Jó?