Oldalak

2009. márc. 26.

Mindenkor győztes - Szigetházi leveles szelet

Ez a recept Max barátom jóvoltából került a gasztro világ örökösen megújúló körforgásába. A történethez hozzátartozik, hogy Max már akkor is zajos és vastapsos közönségsikert aratott a Szigetházi leveles szelettel, amikor az étteremalakítás még láthatáron sem volt. A gasztro-bloggerek és nem bloggerek is, akik elkészítették, rendre hozzátettek, elvettek, emezt-amazt kicsit módosítottak, mondhatni, igazi népmeseként módosult, de az alapokhoz mindig hű maradt.
Következzen most egy gombás változat (így hó vége fele kicsit pénztárca kímélő is, hiszen egész combok helyett 2,5 kockára vágott csirkecomb került bele és kimaradt a sonka-kolbász páros).

Szigetházi szelet gombával

hozzávalók - 30*45 cm tepsihez

1 csomag leveles tészta
2,5 csirkecomb
1 kis doboz tejföl
2 tojás
20-24 dkg gomba
5 cm póréhagyma (lehet a világosabb zöld része is)
1 nagy alma (inkább savanykás, mint édes)
20 dkg sajt (lehet egy karakteresebb füstölt, vagy egy gyengébb, semlegesebb ízű)
1 kk vaj
só, bors, kakukkfű, pirospaprika



A gombát megmosom, nagyobbra vágom és a felforrósított vajra teszem, nagy lángon, időnként megkevergetve pirítom, majd hagyom, hogy a leve elpárologjon. Kicsit sózom, borsózom és megszórom kakukkfűvel.
A leveles tésztát 1/3-2/3 arányban elvágom. A nagyobbik részt kétszer akkorára és még egy kicsire nyújtom, azaz, hogy kétrét tudjam a tepsibe tenni és az oldalakra is maradjon 1-1,5 ujjnyi. A tepsibe zsírpapírt teszek, erre a leveles tésztát két rétegben.
Ráreszelek egy kis sajtot, majd beterítem a kockára vágott (előtte leöblített és konyhai papírtörlővel leitatott) csirkecombokkal.
Ráterítem a párolt gombát, majd rászórom a felkarikázott póréhagymát. Az almát meghámozom, és nagylyukú reszelőn a gombára reszelem, majd a maradék reszelt sajttal beborítom az eddigi rétegeket.



A tejfölt összekeverem a két tojással, fűszerezem: só, bors, leheletnyi pirospaprika, és jól meglocsolom vele a tepsibe lerakottakat. (Ha van a hűtőben 1-2 maradék tojásfehérje vagy tojássárga , akkor 1 tojás használok és a maradék fehérjét/sárgáját.)
A maradék leveles tésztát tepsiméretűnél picit nagyobbra nyújtom és ráteszem a rakottasra, majd a széleinél le-/benyomogatom. A tetejét megkenem a maradék tejfölös tojással.
Alufóliával lefedem és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából 30 percre. Fél óra múlva leveszem az alufóliát és további 30 percre visszatolom, ezalatt a teteje szépen megpirul (de nem ég).
Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalhatom, csemegeuborkával, ecetes chilipaprikával, mindenképpen finom. Langyosan, hidegen szépen szeletelhető.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

trinity írta...

A jó öreg szigetházi-bár csak nekünk jó öreg:)))
Tényleg nagyon finom!!!!

Max írta...

Köszönöm!!

Örülök hogy még mindig előkerül, pedig már lassan 2 éves lesz:)

Chef Viki írta...

Nálunk is nagy kedvenc, és így igaz, hidegen-melegen egyaránt isteni finom!

Tetszik ez a gombás verzió :-)

Garffyka írta...

Max, tudod, olyan, mint a jó bor ... idővel nemesedik :-)

Ízlésszindróma írta...

nekem ez új:), úgyhogy besorakozik a szép hosszú listácskámba, mert nagyon fincsinek tűnik:)