Oldalak

2009. márc. 21.

Ampal újrajátszva

Ampal, azaz amerikai palacsinta, a nagy étteremalakítás és a felkérés szavazásra idején nagyon is aktuális. Ráadásul Manó tegnap este, vacsora alatt mondta, hogy ő bizony palacsintát szeretne reggelizni. Pontosabban így mondta baba pajacsintát kéj jeggelije, kéjemszépen! És hát ki tudna egy ilyen határozottan tündéri kérésnek ellenállni? Mi nem :-)

Volt egy nagyon jó ampireceptem, egyetlen hátránya, hogy a bekevert tésztát egy órát kell pihentetni. Ez azt jelenti, hogy legalább másfél órával reggeli előtt fel kell kelni ... Szerencsére Maxnál találtam egy sokkal kevésbé időigényes és szintén nagyon jó receptet. Azóta ezt használom, annyi módosítással (mert nem is én lennék, ha szóról szóra követnék egy receptet :-), hogy két, érett banánnal dúsítom a tésztát.
A mai ampi áfonyás sajtszósz, házilekvár és cukrozott kakaópor körítésében került az asztalra. Hát, nem volt ott sokáig ... :-)

Amerikai palacsinta

hozzávalók

4 tojás
5 dkg rétesliszt
13 dkg liszt
2 dl tej
2 tk sütőpor
2 nagyon érett banán
csipet só
vaj a banán és a palacsinták sütéséhez

A két banánt villával összetöröm és picurka forró vajon kicsit megforgatom.



A négy tojássárgát, a tejet és a sütőporral összekevert, átszitált liszteket összedolgozom, hozzákeverem a langyoskára hűlt banánpürét. Végül, laza mozdulatokkal összeforgatom a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjékkel.



Negyed órát pihentetem.
Ezalatt elkészítem az áfonyás sajtszószt. Ami biztosan finomabb lenne a természet lágy ölén, sajátkezűleg szedett áfonyából - gyerekkori vidám emlékek a Kisbányán töltött nyarakból -, de jelen pillanatban a dobozosan vásárolt, fagyasztott is megteszi.

Áfonyás sajtszósz

hozzávalók

1 tubus natúr sajtkrém
1 dl tejszín
1 bő ek méz
1 kis doboz fagyasztott áfonya

A sajtkrémet egy kisebb edénybe nyomom, hozzáteszem a mézet és kis lángon addig kevergetem, míg a sajt elolvad. Hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem és a félig-meddig fagyoska áfonyát is beleborítom. Kicsit együtt melegítem, de nem forralom. Kész is.



A palacsintákat vajon sütöm, nem kell sok, ecsettel kikenek két serpenyőt, kisebb merőkanállal adagolom a palacsintákat, nagyobb serpenyőbe 3-4-t tudok egyszerre sütni, így a sütéssel is hamar végzek. Kézügybe teszek egy kis csuprot némi olvasztott vajjal és egy ecsettel és két sütés között át-átkenem a serpenyők alját vajjal.



Kár, hogy a kész palacsinták még ennél is gyorsabban eltűntek, mind egy szálig.





Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

trinity írta...

Húha, az ampal is, node ez az áfonya-a kedvenc színem...No meg az íze...Ablak nyílik-bár ahogy látom, késve...

Kérésed parancs:zene felrakva:)))

Chef Viki írta...

Most már nekem is ki kell próbálnom az ampit :-))

Szuper az utolsó kép!!