Oldalak

2009. júl. 16.

Visszatérő kedvencek

Kekszek.
Csokis-kesudiós-narancsos.
Zabpelyhes-gyömbéres.
Vegyes pelyhes-mézes.
Édesburgonyás.
Almás-mézes.
Zabkorpás-csokoládés.
Volt mogyoróvajas is, de mire észbekaptam, hogy dokumentálni kellene, már a morzsák is eltűntek ...

Szóval kekszek minden ízben. Egyik nagy kedvencünk a zabpelyhes, nagyon sokféle képpen készíthető, kiadós, laktató, egy adagból általában 40-44 db kekszet sütök.
Most annyiban tértem el a hagyományos recepttől, hogy a kekszekhez kimért vegyes pelyheket párszor átpörgettem késes aprítóban. És került bele egy narancs héja és húsa. Kevéske szerecsendió.



Narancsos-csokis pelyhes keksz


hozzávalók

13 dkg margarin (~ 104,-)
1 tojás (~ 30,-)
5 dkg cukor (~ 6,-)
1 ek rum (nem aroma!, lehet sütőrum is)
1 narancs reszelt héja (1 kg ~ 320,-, ide 1 db narancs kell)
1 narancs húsa, leve nélkül
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt (~ 20,-)
18 dkg vegyes pehely - lehet csak zabpehely, de lehet vegyesen zab-, búza-, árpa-, rozs- (~ 156,-)
1 tábla ét bevonó csoki (~ 90,-)
0,5 kk szódabikarbóna
pici csipetke só
nagyjából 0,5 mk reszelt szerecsendió

A vegyes pelyheket kimérem és késes aprítóban párszor átpörgetem, nem akarom teljesen ledarálni, csupán kicsit összeaprítani. (1 perc)
A narancs héját lereszelem. A félbevágott narancsot hagyományos gyümölcsfacsarón nagyjából kicsavarom, nem egészen, hogy a húsában is maradjon egy kis lé. A narancshéjat és a kikapart narancshúst egy edénybe teszem. Hozzáadom a puha margarint, a tojást, a cukrot, a rumot is és frissen reszelek bele szerecsendiót. (~ 2 perc) Fakanállal vagy ovális habverővel összekeverem, nem kell habosra, de azért alaposan. (további 2-3 perc)
A lisztet is kimérem, hozzáteszem a szódabikarbónát és a csipetkényi sót. Beleöntöm a margarinos-narancsos-tojásos keverékbe, a kicsit összeaprított zabpelyhet szintén.
Az étcsokit felaprítom, durvára vágom és ezt is a kekszmasszához adom. Itt már nem érdemes habverővel dolgozni, mert sűrű tésztát kapok, inkább fakanállal vagy, mint én, villával érdemes összedolgozni. (4-5 perc)
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Előveszek két, sütőpapírral letakart gáztepsit, pontosabban, mivel ilyenből csak egy van nekem, egy sütőpapíros gáztepsit és egy sütőrácsot, erre is teszek egy réteg sütőpapírt. Egy kis tálkába kevéske vizet készítek és előveszek két kiskanalat. A kekszmasszából a két, időnként kicsit megvizezett kiskanállal diónyi gombóckákat szaggatok, formázok és a sütőpapírral letakart tepsibe, sütőrácsra sorakoztatom őket. Általában 40-44 keksz lesz egy adagból, egy tepsire/sütőrácsra általában 20-22 fér el. (10-12 perc)
Kihasználva a légkeveréses sütő előnyeit, a két adag kekszet egyszerre tudom megsütni, félidőben megcserélem a két tepsit, nem feltétlenül szükséges, de az én sütőmben így jobban-szebben-egyenletesebben sülnek át 12-14 perc alatt ezek a kekszek.
A kész kekszeket kiveszem a lerből és a sütőpapíron hagyom pihenni körülbelül 5 percet, aztán lekapdosom, tálcára sorakoztatom. Csak akkor teszem jól záródó, fém sütisdobozba, mikor teljesen kihűltek.

Quick & easy! > 40-44 db keksz összesen ~ 430,-, nagyjábók 25 perc munka + 12-14 perc sütés.



Most két adag is készült, egy "csak" narancsos-pelyhes és egy narancsos-csokis-pelyhes. A két adagot - mivel csak az étcsokiban különböznek egymástól - lehet egyszerre, egy edénybe kikeverni, felét kigombócolni, másik feléhez szórni a durvára vágott csokit, összekeverni és lehet azt is gombócolni.
Nem szoktam lelapogatni a tepsiben, sülés közben kicsit úgyis elterülnek, és így, kekszhez képest szép magasak lesznek, picit ropogósak, de a belsejük (ott, ahol magasabbak) finom puha.

Gondoltam, ezek a kora reggel frissen sült kekszek igazán megérdemelnek a hagyományostól kissé eltérő környezetet a fotózáshoz, így hát egy bögre kávéval és néhány keksszel kiballagtam a teraszra ...



s mindössze fél tizedmásodpercig tévesztettem szem elöl a kekszeket ...



hát a csenőmanók nem elkaptak egyet?! Most már igazán a körmükre kellene néznem :-D

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Garffyka! Ez igazán beleférne szerintem az "egészséges" címkébe is. Asszem én is csinálok a gyerkőcöknek. Nem is bánom, ha itt is settenkedés lesz. Ez a sok pehely, meg tejes kiőrlésű sztem jót tesz. :)))

Garffyka írta...

És a csokit el is hagyhatod, ha gondolod :), de lehet egy kis maréknyi mazsolával, aszalt áfonyával vagy durvára vágott dióval pótolni.
Jó sütögetést :)

szepyke írta...

Ahogy görgettem lefele, egyre kevesebb keksz volt...
Ez is párolog, látom. Főleg, utcai hőmérsékleten veszélyes a dolog...:D

Chef Viki írta...

Rettenetes nagy gyengém a csoki és a narancs együtt...

Ezt biztos, hogy ki fogom próbálni!