Oldalak

2009. júl. 19.

Túrós rizsfelfújt őszibarackkal

Volt itthon negyed kg tehéntúró.
Nem akartam muffint sütni, túrós tészta is volt nemrég. Valami gyümölcsös, édes másodikban gondolkodtam, mert tartalmas, sűrű tárkonyos zöldpaszulylevest ettünk aznap, s a túrót is el akartam használni.
Így lett az alábbi finomság.



Túrós rizsfelfújt őszibarack öntettel


hozzávalók

2 dl rizs
6 dl tej
2 ek méz
picurka csipet só
fahéj
2 tojás, különválasztva
25 dkg túró
kevéske margarin

2 ek étkezési keményítő
1 dl tej
10 szem érett őszibarack
1 ek méz

A tejet főni teszem, mikor emelkedik a lábosban beleöntöm a rizset, hozzáteszem az őrölt fahéjat, picurka csipet sót. Alacsony lángon, villával időnként óvatosan átkeverve tejberizset főzök. Nekem nem szokott leragadni, így még soha nem gondolkodtam más tejberizs főzési módszerben, de tudom, van, aki mikróban főzi, pl Trinity barátném.
Amíg a rizs fő, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből majd hab lesz.

Az őszibarackokat megmosom, kimagozom, kézimixerrel összeturmixolom.
Az étkezési keményítőt elkeverem a tejjel, felmelegítem, majd hozzáöntöm a turmixolt őszibarackot és a mézet, csak addig kevergetem, míg néhányat poszog és a méz elolvad.

Az időközben megfőtt rizshez keverem - villával, így kevésbé törik - a kicsit összetört túrót, és a két tojás sárgáját, majd könnyedén a tojások fehérjéből vert kemény habot.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazok, beleöntöm a túrós rizset, betolom a sütőbe és nagyjából 20 percig sütöm. Ezalatt szépen összeáll és mikor kihűlt, tortaszerűen kiborítható.



A túrós rizsfelfújtat nagyobb lapos tányérra teszem, cikkenként szeletelem és az őszibarack öntettel meglocsolva tálalom.
Könnyű, gyors, kevés munkával készül. Tartalmas leves után ebédre, vagy bögre tejjel tízóraira, uzsonnára kiváló jelölt.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez igen! Van még? Milyen a nyaralás?:D

trinity írta...

Szerencséd van-engem utál a tejberizs, azért ég le:)))De kicseleztem:))))
Tiszta skizofrén leszek-most hol is vagy???:OOO

trinity írta...

Játékra hívlak, ha megjöttél:

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/az-en-kedvenc-10-etelem-italom-amit-nem.html