Oldalak

2009. júl. 7.

Csupros csip-csup leves

A leves nevét Manóval találtuk ki. Csupros, mert egy nagy, öblös csuporban tálaltam. Csip-csup, mert ... csak azéjt ... Szóval a csip-csupra nincs magyarázat, de jól hangzik. S ha azt mondom csupros csip-csup leves lesz, Manó már tudja, hogy zelleres, rest gazdasszony galuskás paradicsomleves lesz ebédre.

A hozzávalókat igen, a mennyiségeket kevésbé tudom pontosan felsorolni. Amolyan érzésre főzöm, aztán meglátom, mi sül ki belőle hangulatom volt, ráadásul az előzőleg készített, cukkini-darált hús keverékkel töltött tökből kimaradt darált húst is el akartam használni.
A nálunk hagyományos - édes, rántásos - paradicsomlevesen változtattam. A paradicsom az maradt :-)



Csupros csip-csup leves

hozzávalók

paradicsomlé (1,5-2 l) - lehetőség szerint házi, ennek hiányában hámozott paradicsom saját levében (konzerv)
zeller (1 kisebb fej + 1-2 szál zöldje)
hagyma, fokhagyma (1 kisebb fej, 2-3 gerezd)
murok, petrezselyem (1-1 db)
só, bors
méz (kb 1 ek, ízlés szerint)
1 tojás + kevéske liszt
darált hús (2-3 ek)
1 ágacska rozmaring, 1 ágacska kakukkfű

A zöldségeket megpucolom, nagyobbra kockázom és kevéske vízben főni teszem - kivéve a zellerzöldjét -, a víz éppen csak ellepje.
A rozmaring- és kakukkfű ágat leöblítem, és a zellerzölddel együtt csinos fűszercsokrot kötök belőle (konyhai kötöző vagy fehér cérna) és a lábasba teszem.
Mikor a zöldségek puhák, a fűszercsokrot kiveszem, a lábasban maradtakat pedig merülő mixerrel összeturmixolom, ráöntöm a paradicsomlevet (hámozott konzervparadicsom esetében ezt is turmixolom, utánna megy a levesbe) és kevéske vizet, simára keverem. Visszateszem a zöldcsokrot, sózom, borsózom, morzsásan beleszórom a darált húst és csendes lángon addig főzöm, míg a paradicsom habja lefő, ezalatt a husi is kész lesz, hiszen nem gombócokban teszem a levesbe. Időnként megkavarom.
Kanálkányi mézet keverek a forró levesbe, csak annyit, hogy a paradicsom savanykás ízét elvegye, de nem kifejezetten édesítem a levest.
Egy tojásból és kevéske lisztből rest gazdasszony galuskát készítek, ez a keverék nincs olyan sűrű, mint a klasszikus galuska, de nem is folyékony, mint a magában felvert tojás, olyan, mint egy masszívabb palacsinta massza.
A leves alatt felhúzom a tüzet és magasról, vékonyan csorgatva beleeresztem a galuskamasszát, közben folyamatosan kavargatom. 1-2 percig főzöm (kevergetni kell, nehogy kifusson), megkóstolom, ha kell utánnaízesítem, ha túl sűrű, kis vízzel felöntöm, lezárom a tüzet, majd a zöldcsokrot kidobom.

A zöldségektől, kevéske darált hústól és rest gazdasszony galuskától - rántás, habarás nélkül is - sűrű, laktató levest Chef Viki féle sajtos-fokhagymás fehér zsömlével tálalom. Természetesen a nagy fülű, sárga csip-csup csuporban.



Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj, nekem tudod mi ugrott be a címről? A Csip-csup csodák című rajzfilm, Kalánka nénivel! Volt a nyakában egy csengettyűs kis aranykanál, és azt ha megrázta, akkor varázsereje támadt :-)

Vagy valami hasonló, de a cím stimmel :-)

Garffyka írta...

Viki, vettem a célzást, mától néni leszek és veszek egy kis csengettyűs kanalat :), a csodákra és varázserőre lehet, icipicit várni kell :)

Chef Viki írta...

Mondom a címről :-))))

Ez volt a mese címe: Csip-csup csodák,tessék rákeresni a neten :-D

Mazsola01 írta...

Én zugolvasóként most csak annyira szólalnék meg, hogy köszönetet mondjak a sósperec receptedért! Ma megcsináltam, isteni lett, pikk-pakk el is fogyott, már tervezem a következő alkalmat a megsütésére ;)))

Garffyka írta...

Mazsola, szia :)
Nagyon örülök, hogy ízlett a perec! Bizony, könnyen függőséget tud okozni :)
Köszönöm.

trinity írta...

Csip-csup csodák:DDD
Zsófi pici korában sokat néztük,édes-kedves mese-,Manónak való épp!!!

Mitől ment össze Kalán néni, nem emlékszem...de néha picurka lett :)

A leveske nagyon finom-szeretem a paradicsomlevest-ez a húsgombóc paradicsommártással-kistestvére:)))