Oldalak

2009. júl. 13.

VKF! XXVI - Nyári előételek

Summa.
Azaz az egyenként postolt VKF! XXVI. "pályaműveim" összesítve. Így könnyebb megtalálni - nekem is :-)

Vesta nagyon izgalmas és aktuális témát dobott fel - Nyári előételek.
Kérése az volt, hogy lehetőleg ne csak az alapanyagok legyenek a nyár ajándékai, de mi magunk is tegyünk hozzá, azaz a főzés előtti előkészületekből - úgymint grillsütő lecsutakolása, zamatos gyümölcsök, zöldségek leszedése, ... - is vegyük ki a részünk :-)

A sokféle finomság közül négyet ítéltem VKF! XXVI. ready-nek.

A cseresznyés-csokoládés-marcipános nyári bonbonokhoz ugyan a ropogós cseresznyét nem mi szedtünk (saját fánk sajnos nincs, és nem volt szedd-magad akció a környékünkön), de az előkészületekhez barterként talán beszámítható a kiskertben véghezvitt büntetlen gyilkosság :-)


A nyári bonbonok kiváló kísérője egy pohár mézédes, 2004-es évjáratú Tokaji Aszú :-)

A kapros mártással körített cukkinis-halas-vegyes pelyhes fasírthoz nem volt szerencsénk a halat sajátkezűleg kifogni, de a cukkini és a kapor úgy kerül, hogy gyomláljuk, kapáljuk, naponta öntözzük, s aztán kiballagunk a kiskertbe és leszedjük. Ugyanígy a rozmaringot és kakukkfüvet is, igaz, ezekért csak a terasz elé ültetett zöldfűszer kertecskéig kell gyalogolni :-)



A nyarat idéző, kétféle chutney alapanyagai szintén a zöldségestől vannak, de legalább a hagyma, fokhagyma és zöldfűszerek a mi kertecskénkben nőttek, s mivel szép szóra, kérésre nem hallgatnak, bizony saját két kacsócskánkkal kell leszednünk, ha élvezni akarjuk kerti munkánk gyümölcseit :-)



A könnyed, száraz fehérboros sárgabarackos-sárgadinnyés chutney maga az édes napsütés, minden melegével, zamatával.



A mélybordó, vörösboros meggyes chutney a balzsamos :-) nyári éjjeleket idézi, pikáns és csábító.



A kétféle chutney-hoz saját borát ajánlom, a sárga chutney egy dél-afrikai, könnyed, száraz fehérborral készült - Call Cape Adventure, 2007; míg a meggyes chutney-t testesebb, karakán, szintén száraz vörösbor ízesíti - Villányi Blauer Portugieser, 2006.

Jó étvágyat mindhez!

4 megjegyzés:

Vesta írta...

Köszi Garffyka, remek! Bőséges a kínálatod!

Chef Viki írta...

Hát, én itt és most nagyon-nagyon megemelem a kalapomat! Zseniális vagy! Mikor mehetünk kóstolni?

Garffyka írta...

Viki szívem, bármikor! Ha éjjel egykor kopogtattok, Istenbiza nekiállok chutneyt és bonbont és fasírtokat gyártani Nektek!
:D

Gabriella írta...

A bon bonnal lehengereltél. A cetliden még jobban derültem, valamint egy nagyon jó ötletet adtál vele. :-)))))