Adva van egy szép tökice. És egy fél óra. És a csupros csip-csup leves után kellene valami második fogás. No, lássuk.
Neve nincs, mert se nem pörkölt, se nem főzelék, se nem ... De nagyon finom lett :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSlJ0jPpmN4llRB0D1YkNT82eKeI6mt_45_RDMBopRAF6BpcC62svq2iWexEpVWMqrujG5ArcFWpXu784gqEwx8Q133iTT-SqtElp4aQA78CaEh0fFC9mZM3kDvM2AoAER6s9n1t8J3A/s320/tokbol+finomat1.jpg)
Tökből finomat
hozzávalók
1 nagyobbacska tök
1 fej hagyma
2 szál murok
1 szál petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
só, bors
friss kakukkfű, csombord
1 kk étkezési keményítő
2 ek tejszín
4 marék durum száraztészta
víz, 1 ek olaj, csipet só
4 ek szójaszósz
1 ek méz
A tököt megpucolom, belét-magjait kikanalazom, húsát felkockázom.
A többi zöldséget is meghámozom, a murkot és petrezselymet almareszelőn lereszelem, a hagymát apróra vágom.
A zöldfűszert leöblítem, a levélkéket lehúzom, apróra vágom.
Az olajat felforrósítom, rádobom a hagymát, aranyszínűre pirítom, rányomom a fokhagymát, hozzáteszem a lereszelt murkot, petrezselymet, néhány percig együtt forgatom. (~ 8 perc)
Beleteszem a kockázott tököt, néhányszor átforgatom, majd egészen kevéske vizet öntök alá (kb fél dl). Fűszerezem: só, bors, és a zöldfűszerek. Közepes lángon, fedő alatt nagyjából 10 percig párolom. Ezalatt a tök is megpuhul, de nem esik szét.
Az étkezési keményítőt összekeverem a tejszínnel, hozzáteszek pár kanálkányit a tök levéből, majd visszaöntöm az egészet a tökre. Elkeverem, lehúzom a tűzről, megkóstolom, ha kell utánna ízesítem. (~ 2 perc)
Miközben a tök készül, a tésztának vizet forralok, mikor lobog, beleszórok egy csipet sót, beleöntöm az olajat, majd a tésztát és al dente kifőzöm. Leszűröm, de nem öblítem le.
Egy serpenyőbe teszem a szójaszószt és a mézet, amint a méz elolvad, beleteszem a tésztát, átforgatom, hogy a szójaszószós-mézes bevonat mindenütt érje a masni tésztát. Így nemcsak egy fűszeresebb köretet kapok, de a viszonylag sápadt tökös ételt is feldobja a pirított tészta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT0XXYvDgFjGAWYiaTsk7p03-iMEQOj1cEiwdmCKGZa3wuBBXOWW2mwAKZ8L2Raal6crOfbVHe1EaDTf4Td93_SexTbtx18uPqDxdkFD7hCkFj6g2H2b4VqiccEUYp7E_Cd6pJgi211Q/s320/tokbol+finomat2.jpg)
Tányérra szedek a mézes-mázos pirított tésztából, középre a tökös finomságból, voilá, kész is. Könnyű, gyors, nyári melegben is könnyed, de kiadós étel. Igaz, a zöldségek a kiskertből vannak és bevallom, nem tudom, mennyiért vesztegetnek most egy 1 kg tököt, de gondolom, ennek a tökös finomságnak az ára sem lehet egetverő.
Jó étvágyat!
Neve nincs, mert se nem pörkölt, se nem főzelék, se nem ... De nagyon finom lett :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSlJ0jPpmN4llRB0D1YkNT82eKeI6mt_45_RDMBopRAF6BpcC62svq2iWexEpVWMqrujG5ArcFWpXu784gqEwx8Q133iTT-SqtElp4aQA78CaEh0fFC9mZM3kDvM2AoAER6s9n1t8J3A/s320/tokbol+finomat1.jpg)
Tökből finomat
hozzávalók
1 nagyobbacska tök
1 fej hagyma
2 szál murok
1 szál petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
só, bors
friss kakukkfű, csombord
1 kk étkezési keményítő
2 ek tejszín
4 marék durum száraztészta
víz, 1 ek olaj, csipet só
4 ek szójaszósz
1 ek méz
A tököt megpucolom, belét-magjait kikanalazom, húsát felkockázom.
A többi zöldséget is meghámozom, a murkot és petrezselymet almareszelőn lereszelem, a hagymát apróra vágom.
A zöldfűszert leöblítem, a levélkéket lehúzom, apróra vágom.
Az olajat felforrósítom, rádobom a hagymát, aranyszínűre pirítom, rányomom a fokhagymát, hozzáteszem a lereszelt murkot, petrezselymet, néhány percig együtt forgatom. (~ 8 perc)
Beleteszem a kockázott tököt, néhányszor átforgatom, majd egészen kevéske vizet öntök alá (kb fél dl). Fűszerezem: só, bors, és a zöldfűszerek. Közepes lángon, fedő alatt nagyjából 10 percig párolom. Ezalatt a tök is megpuhul, de nem esik szét.
Az étkezési keményítőt összekeverem a tejszínnel, hozzáteszek pár kanálkányit a tök levéből, majd visszaöntöm az egészet a tökre. Elkeverem, lehúzom a tűzről, megkóstolom, ha kell utánna ízesítem. (~ 2 perc)
Miközben a tök készül, a tésztának vizet forralok, mikor lobog, beleszórok egy csipet sót, beleöntöm az olajat, majd a tésztát és al dente kifőzöm. Leszűröm, de nem öblítem le.
Egy serpenyőbe teszem a szójaszószt és a mézet, amint a méz elolvad, beleteszem a tésztát, átforgatom, hogy a szójaszószós-mézes bevonat mindenütt érje a masni tésztát. Így nemcsak egy fűszeresebb köretet kapok, de a viszonylag sápadt tökös ételt is feldobja a pirított tészta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT0XXYvDgFjGAWYiaTsk7p03-iMEQOj1cEiwdmCKGZa3wuBBXOWW2mwAKZ8L2Raal6crOfbVHe1EaDTf4Td93_SexTbtx18uPqDxdkFD7hCkFj6g2H2b4VqiccEUYp7E_Cd6pJgi211Q/s320/tokbol+finomat2.jpg)
Tányérra szedek a mézes-mázos pirított tésztából, középre a tökös finomságból, voilá, kész is. Könnyű, gyors, nyári melegben is könnyed, de kiadós étel. Igaz, a zöldségek a kiskertből vannak és bevallom, nem tudom, mennyiért vesztegetnek most egy 1 kg tököt, de gondolom, ennek a tökös finomságnak az ára sem lehet egetverő.
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Biztos az én tudatlanságom, de mi az a murok?
Gyerekkorom rémálma, ma pedig a kedvencem a tökfőzelék.. Jó ez az újításod!
Ó, de milyen finomság! A köret különösképpen zseniális ötlet!
Benzsi, a murok a sárgarépa Erdélyben használatos neve :-)
Megjegyzés küldése