2009. júl. 7.

Viki sárgabarackos-joghurtos pitéje

Amibe meggy, pirított dió és kakaó is került. És amiből egy hétvége alatt két adagot is sütöttem. És amiből másnap estére így is csak morzsák maradtak. Nem is értem hova tűnt ... biztos a csenőmanók pakolták fel maguknak :-)

Az eredeti recept Chef Vikinél, itt olvasható, de a biztonság kedvéért, s mert úgy érzem, gyakori vendég lesz nálunk ez a süti, bemásolom ide is, hozzátéve azt, ami kicsit változtattam rajta.
Viki barátnőmnek igaza volt, ultra gyorsan összeállítható, az egyetlen "gondot" csupán az jelentheti, milyen gyümölcsökkel pakoljuk meg :-)



Sárgabarackos-joghurtos pite


hozzávalók

2 kis pohár natúr joghurt - ez a pohárka lesz a mérce
3 tojás
3 pohár liszt
1 pohár cukor
1 pohár olaj
csipetke só
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 bő ek kakaópor - cukrozatlan
1 kk rum

igény és idény szerinti gyümölcsök - most sárgabarack, meggy
dió - nagyjából 4 maréknyi

Nem kell kézi mixer, elég egy ovális habverő. A joghurtokat elkeverem a tojásokkal, majd a cukrokkal. Apránként hozzáadom a sütőporral és sóval elvegyített lisztet és az olajat. Simára keverem a tésztá, apró hólyagocskák jelennek meg a tetején (és igen, még mindig az ovális habverővel keverem).
Viki utasítása szerint 30*25 cm tepsiben süssük; azt hiszem, az enyém kicsit nagyobb volt, de nem túl nagy. Sütőpapírral kibélelem és a tészta kétharmadát beleöntöm. A maradék tésztához keverem a kakaóport és a rumot, majd ezt olyan "össze-vissza" módon ráöntöm a fehér tésztára. A habverővel kicsit összeforgatom, márványosítom.
A tészta tetejét sűrűn kirakom felezett-negyedelt sárgabarackkal, meggyel, pirított, durvára vágott dióval.
175 fokra előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 25-30 percet hagyom sülni, mindkét sütést tűpróbázom, biztos, ami biztos alapon.
A kész finomságot a sütőpapírtól fogva rácsra emelem és hűlni teszem, így alólról is szellőzik és nem lesz "szalonnás".



Könnyű tésztájú, nagyon gyümölcsös, hihetetlenül eteti magát, langymelegen, hidegen. Az első tepsi süti nem érte meg a másnapot, de a késő délután készültből jutott vasárnapra is, s így, másnaposan is nagyon finom volt. Kiváló sütemény váratlanul jött vendégeket kínálni, a "jajj, úgy ennék valami finomat" óhajt-sóhajt teljesíteni.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

trinity írta...

Ajajaj.......És ebből nem tettél egy ici-pici kockát sem félre nekem???:(((
Sírós smiley....

Garffyka írta...

Trinity, ez múlt hétvégén volt ... DE, viszek az MP-re! :D

Chef Viki írta...

Puszikállak, te drága :-)

Szuper finomat alkottál! Héhéhé, és én akkor mivel készüljek? :-D

S ha már itt vagyok, kukucsolj be hozzám! http://thechefviki.blogspot.com/2009/07/mosolygos-blog.html

Zsuci írta...

Szia!
Megsütöttem! Én csak meggyet tettem rá, így is fini. És végre nem az a száraz fajta pite!
Olaj helyett egyébként lehet vajjal is készíteni?

Garffyka írta...

Szia Zsuci, bevallom, nem tudom, mennyire váltható ki az olaj vajjal (olvasztott vajjal), én eddig olajjal sütöttem.
Talán pont az olaj miatt nem lesz száraz, sem frissen, sem pedig másnap.