Oldalak

2009. júl. 14.

Tökös paszuly

Másnéven tökös zöldbab.
Az úgy volt, hogy Manapó leszedte a zöldpaszulyt. Rengeteg termett, egy rohamban nem is tudtuk mind megpucolni, ott figyelt a hűtőben másnap estére is egy adag.
Ilyenkor úgy érzem magam, mint Hamupipőke, csak éppen nem mákot, lencsét válogatuk, de óriási halom zöldpaszuly mögül kukucskálunk ki és reméljük, egyszer a végére érünk.
Szóval egy adag friss, roppanós paszuly. És néhány egészen zsenge tök, szinte nincs is magja. Hát házasítsuk össze őket. Kiszedtem pár fej hagymát, fokhagymát, lecsipdestem egy jó adag illatos kaprot. Hm, mi is legyen belőle? Amíg a hagymát, tököt pucoltam, gondolatban összeraktam az ételt, ízlelgettem, átment a vizsgán.
Ezt főztem egyik reggel.
Próbáltam beárazni, sok összetevőhöz nem tudok árat, mert a kiskertből van és nagyon régen vettem zöldségesnél pl hagymát vagy tököt; a paszuly árát megjegyeztem, mert nagyon soknak tartom; a többi hozzávaló árát pótolni fogom.

Tökös zöldbab kapros, pestos tejföllel

hozzávalók

60-70 dkg zöldbab (~ 450,-)
2-3 zsenge tök
3 nagyobb fej hagyma
4 duci gerezd fokhagyma
só, bors
egy szép csokor kapor
pirospaprika
2 ek olaj
2 kis doboz tejföl (~ 150,-)
4 ek cukkini pesto

A zöldbabot megmosom, végeit lecsipkedem, két-három darabba töröm (8-10 perc).
A hagymákat megpucolom, apróra vágom és a felforrósított olajon aranyszínűre üvegesítem (4 perc). A dinsztelt hagymára szórok 2 bő kk pirospaprikát, gyorsan és alaposan összeforgatom, majd rögtön fel is öntöm kevéske vízzel és elkeverem. Közepes-kis lángon rotyogtatom, időről időre apránként felöntögetem vízzel, egyszerre mindig csak keveset, így a hagyma elszószósódik és finom, sűrű szaftot kapok (8-10 perc). Összesen 2,5-3 dl vizet használok. Sózom és frissen tekerek rá borst.
Közben a tököket meghámozom, magos részét kiveszem, húsát falatnyi kockákra vágom.
Mikor a pirospaprikás hagyma kellően sűrű szószós, a lábasba teszem a paszulyt, alaposan összeforgatom az aranyló-pirosló hagymás szafttal, kb fél dl vizet loccsintok alá, lefedem és közepes lángon félpuhára főzöm-párolom a paszulyt. Mivel a bokorról frissen lekapott paszullyal dolgozom, nagyon hamar, 10-12 perc alatt félpuha lesz.
Hozzáteszem a felkockázott tököt, megszórom a felaprított kaporból néhány csipetnyivel, alaposan összeforgatom és 6-8 percig fedő alatt együtt puhítom.
A tejfölt összekeverem a többi kaporral és a pestoval.
2-3 ek-nyi ízesített tejfölt külön tálkában összekeverek, felhígítok a tökös paszuly levével, majd visszacsorgatom az ételre. Egyet keverek rajta és lehúzom a tűzről (1 perc).
Magában vagy friss kenyérrel, mindenképpes a pestos-kapros tejföllel kísérve tálalom.
45 perc alatt készült, úgy, hogy friss (tehát pucolatlan) zöldpaszulyt használtam; 3+1 adag lett, azaz három felnőtt és egy gyerek adag.

Az eredmény egy hústalan, de gazdag egytálétel, amiben a csábosan keveredő tököt és paszulyt körülöleli a vadítóan aranyló, pirospaprikás lé és a pestoval, kaporral megbolondított tejföl.



Jó étvágyat!

Szószedett:
paszuly - fuszulyka :), azaz hüvelyes bab; lehet zöld vagy sárga hüvelyű, lehet vaj, vagy Juliska, vagy ... :); a megszáradt hüvelyes, de még ki nem bontott bab a szárazpaszuly; kibontott (azaz kifejtett) állapotban, szemespaszuly.

7 megjegyzés:

szepyke írta...

Nem szeretem a tököt. (sem) Egyre jobban azt érzem, tök gáz vagyok, hogy így válogatok, de ez van. :(

Chef Viki írta...

Szepy, majd írj egy listát, mit szeretsz :-))

Nekem viszont nagyon tetszik! Kifejezetten döghőségre való, nem megterhelő, szuper!

Az meg külön bónusz, hogy minden frissen a kertből!!

szepyke írta...

Hát, tényleg listát kell írnom...
A zuram szerint azért csökkentettem a bakancslistát 10 ételre, mert nincs 50 étel, amit megennék... És szerintem igaza van. :D

Garffyka írta...

Szepyke, sajnálom, hogy nem szereted. Igazság szerint elég semleges ízű, főleg a fűszerektől és a körítéstől függ, hogy milyen ízvilágot varázsolunk belőle. Akárcsak a cukkininél.
A következő is egy tökös recept lesz, mézzel, mustárral. Naggyon finom :)

Mi az a 10 étel?

szepyke írta...

http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/bakancslista-etelszinten.html

Ez volt a 10-es lista

Kata írta...

Jó házasítást találtál ki, nekem is tetszik!
És nálunk is paszuly:)
http://katakonyha.blogspot.com/2009/07/ajanlo.html

trinity írta...

Mivel mindkettő jó kaporral-együtt is finom lehet!!