Oldalak

2009. júl. 19.

Cukkini és tök

Legyen főzelék, gondoltam. S lőn.
Tökből.
Cukkiniből.
Fél maréknyi friss, illatos kaporral és bő csipet csomborral.
El is fogyott szemvillanás alattt.



Cukkini-tök főzelék


hozzávalók

2 közepes cukkini
2 közepes tök
friss kapor, sok, ez nagyjából 2 bő ek-nyi aprított kapor
friss csombor, 2 bő csipet
só, bors
2 csipet pirospaprika
4 kocka macisajt - bármilyen krémsajt, lehet tubusos is, most csak 3szög alakú volt itthon
1 csapott ek étkezési keményítő
2 bő ek tejföl

Sült tojások

3 tojás
só, bors

A cukkinit és tököt megmosom, az utóbbit meghámozom. Mindkettőt hosszában félbevágom, a magos részét kiszedem. Ha a cukkini egészen zsenge és magjai icurkák, nem is szedem ki. Almareszelőn lereszelem, igyekszem hosszanti csíkokba, hogy főzeléket kapjak a végén, ne trutyis valamit. Megszórom egy bő csipet sóval, összeforgatom, nagyjából 5 percet állni hagyom. (~ 10 perc)

Amíg a cukkini és tök kis levet ereszt, bekapcsolom a sütőt, 180 fokra előmelegítem. Egy szilikonos muffinformába három - mélyedésenként 1-1 - tojást ütök. Ezeket megsózom, borsózom és kiskanállal, óvatosan megforgatom. A sárgája nem törik össze, de a só és bors kicsit elkeveredik a tojásfehérjével. (~ 3 perc)
Mikor a sütő elég forró, a muffinformát tojásostól beteszem és addig hagyom bent, míg a sült tojás szépen összeáll, a közepe sem remeg. Ez nagyjából 10-12 perc.

A tököt és cukkinit alaposan kinyomkodom, egy lábasba teszem, aláöntök nagyjából fél dl vizet. Sózom, borsózom és megszórom a pirospaprikával, valamint az apróra vágott zöldfűszerrel. Elkeverem, fedő alatt, közepes tűzön kicsit puhulni hagyom, elég neki 6-8 perc, mert úgy szeretjük, ha van mit harapni, nem málik szét főzés közben a zöldség.
A macisajtokat kicsit felkockázom. Az étkezési keményítőt elkeverem a tejföllel, majd hozzámerek a főzelék levéből 4-5 kanálnyit, ezzel is simára keverem. (~ 1 perc)
A tök-cukkini főzelékhez dobom a sajtkockákat, és csak addig kevergetem, míg a sajt elolvad. Beleöntöm a tejfölös habarást, összekeverem, félre is húzom a tűzről. Megkóstolom, ha kell utánnaízesítem. (~ 4 perc)

Quick & easy! Mivel a tojásokra nem kell külön időt számolnom, mindössze 23 perc alatt ízletes, kiadós ebédet, vacsorát tálalhatok, aminek összetevői közül talán a 30,- / tojás a legdrágább.

Készítettem már tákonyosan, rozmaringosan is, a cukkini és tök viszonylag semleges íze miatt sok fűszerrel variálható, ha valaki esetleg nem szereti a kaprot.



Az illatos, sápadtságát megakadályozandó, enyhén pirospaprikás, sűrű cukkini-tök főzeléket a sült tojásokkal tálalom. Melegen, langyosan, hidegen is kitűnő, s mikor a hőségben az embernek enni sincs kedve, ez a főzelék üde és finom változatosság a dinnyét dinnyével és fagyival kínálatban.

Jó étvágyat!

Szószedett:
csombor - borsikafű

2 megjegyzés:

trinity írta...

Én mindig kaporral főzöm mindkét zöldségből-imádom!!!

Chef Viki írta...

Én meg a kaporellenes oldalt képviselem :-)

Jöhet viszont tárkonnyal! Nyami!