Oldalak

2009. júl. 7.

Sárga chutney

A meggyes chutney sikerén felbuzdulva, no meg azon is, hogy landolt a konyhánkban 2 kg mosolygós sárgabarack, némi gondolatban főzés és kóstolás után, testet öltött ez a csodasárga chutney. Sárgabarackkal és sárgadinnyével.
Ajánlom grillezett vagy natúr csirkéhez, halhoz, grillezett zöldségekhez, vagy csak úgy, á la natúr, egy szeletke barna kenyérrel.



Sárga-barackos-dinnyés chutney

hozzávalók

1 kg sárgabarack
2 nagy fej hagyma
4 ducibb gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
fél kisebb sárgadinnye
só, fehérbors
rozmaring
kakukkfű
2 ek cukor
1 citrom héja és fele leve

A hagymákat megpucolom, nagyobb kockára vágom és a fehérborral odateszem párolódni. Fedő alatt, közepes tűzön tartom, míg a hagyma szinte felolvad a borban. Rászórok 2 ek cukrot és állandó kevergetéssel illatosra karamellizálom.
Amíg a hagymák a borban puhulnak, kimagazom a barackot, a nagyobbakat negyedbe vágom, megöntözöm a citrom fele levével. hogy ne barnuljon.
A cukorral karamellizált hagymához teszem a barack háromnegyedét, fűszerezem: só, fehérbors, apróra vágott friss rozmaring és kakukkfű, és belereszelem a citrom héját is. 12-14 percig poszogtatom, keverem, hogy le ne kapjon, s hogy a barack kicsit megtörjön és a levéből elfőjjön, de nem főzöm teljesen "szárazra", mert jó egy-egy falat husival vagy kenyérsarokkal "tunkolni" belőle :-).
Mikor elég sűrűnek ítélem, megkóstolom, ha kell, kicsit utánnaédesítem és fűszerezem.
A sárgadinnye húsából apró gömböcskéket vájok és a megmaradt sárgabarackkal (csak a háromnegyedét tettem a hagymához) együtt a chutney-hoz adom. Egyet-kettőt keverek rajta, éppen csak összeforrósodjon és már tálalom is.



Ez a chutney, a meggyeshez hasonlóan, kifejezetten pikáns, érdekes. Egyszerre édes és savanykás és csípős. Nagyon kellemesen, harmonikusan keveredik a barack selymessége a sárgadinnye karakánságával és a karamellizált, fehérborban párolódott hagyma ízével. A friss zöldfűszerek és a fehérbors teszik teljessé ezt a kihívó és csábító ízkavalkádot.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez megint egy elképesztő finomság! Nagyon ügyes vagy, gratulálok!!!

trinity írta...

Ez király megint!!! Ügyes vagy, megkóstolnám!!!Lehetne esetleg? :)

Garffyka írta...

Kívánságod számomra parancs, máris küldök fénypostával :D

Garffyka írta...

CV - köszönöm szépen (ide olyan kis pirulós smiley jön)

Kata írta...

Nekem is tetszik,van még egy kis barackom, örülök, hogy eszembe juttattad, lekvárt már nem főznék többet:D

Légyszíves, nézz be hozzám, van valami a számodra nálam:)

szepyke írta...

Megpucolod hozzá a barackot?
És ugye a dinnye magja nincs benne?
:D Nem bírom a magokat.

Garffyka írta...

Szia Szepyke, nem a barackot nem pucolom meg, de nem is pöndörödik a héja, mert amit előbb teszek bele, annak szépen elpépesedik, amit meg a végén, ott nincs ideje pöndörödni.
Persze, a sárgadinnyét kettévágom, a magjait, szálas belsejét kiszedem, és utánna gömbözgetem.