Oldalak

2009. júl. 2.

Rozsos bucik, pestoval, lenmaggal

Készült az a bizonyos meggyes chutney. Valami eszméletlenül finomra sikeredett, még én is elismerem, bár saját alkotásaim jómagam nemigen szoktam nyilvánosan dícsérni. Hja, és igen intenzív ibolyaillat lengedezik körülöttem, szerénységem vitathatatlan bizonyítékaként :-D

Szóval meggyes chutney. Kísért fokhagymás vajban párolt tengeri halfilét és provence-i zacskós csirkét. Hmmmm ... És arra gondoltam, milyen istenien finom lehetne egy kis frissen sült, lenmagos zsömlével. Csak úgy magában, ebéd előtt, amolyan étvágygerjesztőnek.
Hát az is, istenien finom. Igaz, a bucikon is csavarintottam és a lenmag mellett némi cukkini-chili pestoval bolondítottam egy kicsit.
Ajánlom ezt a párosítást mindenkinek, aki szereti az édes-savanykás-csípős és a rozsliszttel készült kenyerek ízharmóniáját.



Pestos-lenmagos bucik

hozzávalók - 8 db

150 ml tej
150 ml víz
2 ek extraszűz olivaolaj
100 gr rozsliszt
100 gr teljeskiőrlésű liszt
280 gr liszt (BL-55)
1 ek sovány tejpor - elhagyható, kicsit lazítja a tészta állagát
1,5 tk cukor
1,5 tk só
1,5 tk szárított élesztő
3 bő ek lenmag

töltelék: 9-10 púpozott kk cukkini-chili pesto *

kenés: 1 tojás

A pestot** sűrű szitába teszem és időnként megkavarva hagyom, hogy a leve lecsöpögjön.
A buci többi hozzávalóit kimérem és a kenyérsütő gép formájába teszem, kivétel a lenmag: alólra a folyékony, rá a lisztek és a tejpor, cukor és só a szárazak tetejére, a forma külön sarkaiba, az élesző középre, úgy, hogy ne érjen se folyadékhoz, se cukorhoz vagy sóhoz. Dagaszt-keleszt programot indítok (ha sikerülne szép napos, meleg időt kifogni, akkor csak dagaszt, utánna átteszem a tésztát műanyag edénybe, tetejét megszórom liszttel, konyharuhával letakarva, napos helyen kelesztem). A dagasztás utolsó öt percében a tésztához szórom a lenmagot.
Másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra borítom a szép szálasra kelt tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom. Az egyes darabokból fél cm vastag ovális-kör alakot nyújtok, majd mindegyiket megkenem egy púpozott ek-nyi, lecsöpögtetett pestoval, úgy hogy pár mm-es szabad csíkot hagyok körben a tésztán. A megkent darabokat felsodrom és a két végét kicsit összecsippentem, hogy sütés közben ki ne szaladjon az ízes-pikánst töltelék. Két darabból csak sima lenmagos zsömlét hengergettem, mert Manónak túl csípős lett volna a pestos.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom és konyharuhával letakarva, még nagyjából fél órát kelesztem, amíg a bucik szemmel láthatóan szépen megnőnek.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítem.
A megkelt bucik tetejét megkenem a felvert tojással, megszórom lenmaggal és a tepsit a forró sütőbe tolom. 25-30 perc múlva már vehetem is ki a zamatos, csodaszép aranybarnára sült, csábítóan illatozó pestos-lenmagos bucikat.



A pestos-lenmagos bucik magukban is igen finomak, a cukkini-chili-parmezános pesto és a rozsliszt, valamint a lenmag teszi őket különlegessé. Egy kis frissen aprított petrezselymezölddel megszórt paradicsommal kitűnő vacsora.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:

* Természetesen lehet más pestot is használni, nem csak ezt a cukkini-chili változatot. Nagyon finom például bazsalikom-fokhagyma-fenyőmag-parmezán-olivaolaj vagy rozmaring-petrezselyemzöld-mogyoró-cukkini (kevés)-paradicsom (egy kicsi)-parmezán-olivaolaj pestoval. A pestohoz mindig friss, zöld fűszereket használjunk.

** Az első sütéshez már kész pestot használtam, míg a második adaghoz bucihoz frissen mixeltem a pestot. A pestot mindkét esetben alaposan lecsepegtetem, hogy ne áztassa el a tésztát, amíg a bucik kelnek és sülnek. A frissen készült pesto esetében összemixeltem minden hozzávalót, kivéve a jó minőségű olivaolajat, lecsepegtettem, majd csak ezután kevertem össze a mixelteket az olivaolajjal.

3 megjegyzés:

trinity írta...

Hú, de guszta bucik!!!

Nálam meg egy kis édes meglepi vár, ugorj át, légyszi!!!:)))

Chef Viki írta...

Kérem, élni tudni kell :-)

Idáig száll az illata!

Jutka írta...

Szia, nézz be hozzám van egy meglepi a számodra, üdv. Jutka