Oldalak

2009. júl. 19.

Zacskós csirke

Az egyik kedvencünk. Gyorsan összeállítható, rengeteg módon változtatható. Garantáltan finom, ízletes, omlós, szaftos, ínycsiklandó, csábító végeredmény. Max azt mondaná, ez klasszikus takarítós étel ... pár perc alatt összerakjuk, s míg sül, lehet takarítani :-D



Zacskós csirke rozmaringgal, részegesen


hozzávalók

2 egész csirkecomb (1kg ~ 750,-)
1 csirkemell (1kg ~ 980,-)
~ 5 dkg margarin (~ 80,-)
2-3 dl sör (~ fél l volt 220,-)
zöldségek tetszés szerint, most ezek voltak:
3 szál murok
2 szál petrezselyem
1 kisebb fej karfiol (~ 40,-)
10 szem újkrumpli (~ 110,-)
3-4 nagy marék zöldpaszuly, egyben, nem darabolva
1 nagy fej hagyma
6 duc gerezd fokhagyma
só, bors,
zöldfűszerek tetszés szerint, most ezek voltak:
1 ágacska csombord
4 nagyobb levél bazsalikom
3 hosszú ág rozmaring

A csirkecombokat és mellet leöblítem, konyhai papírtörlővel leitatom róluk a vizet, lebőrözöm (ezt nem muszáj). A combokat forgónál kettévágom, a mellehúsát először hosszában felezem el, aztán a feleket keresztben még egyszer elvágom. (~ 10 perc)
A zöldségeket megmosom, megpucolom. A murkot és petrezselymet nagyobb karikákra (lehet 2-3 ujjnyi vastag is), az újkrumplit felekre-negyedekre vágom. A hagymát szintén elnegyedelem, a karfiolt nagyobb rózsákra bontom. A paszulynak a végeit kapom le, nem tördelem apróra. (~ 8 perc)
A zöldfűszereket leöblítem, a csombord és a rozmaring leveleit lehúzom az ágakról, a bazsalikommal együtt apróra vágom. (~ 1 perc)
A zöldségeket és a hús darabokat egy nagyobb tálba teszem, rákockázom a margarint, megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózom, borsózom, óvatosan összeforgatom. (~ 1 perc)
Egy nagyobb sütőzacskót veszek, belerakom a fűszeres hús és zöldségdarabokat, beleöntöm a sört (lehet alkoholos is, sülés közben teljesen elpárolog az alkohol, a végeredmény nem lesz sör ízű), a zacskó száját összekötöm, tűvel megszurkálom (így a sülés alatt keletkezett gőz nem fogja szétfeszíteni). (~ 1 perc)
Az egészet óvatosan egy nagy tepsibe emelem és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. 20 percig így sütöm, majd visszaveszem a hőt 175-180 fokra és további 50-60 percet sütöm.
Na, amíg a zacskós husi sül, lehet tenni-venni, takarítani, olvasni, lustálkodni, összerakni egy cukkini tzatzikit, friss chutney-t.

Kevés munkával, nagyjából 21 perc, készül ez a szaftos, omlós, porhanyós, sok zöldséggel körített zacskós hús. A fűszerezések száma szerintem közelít a végtelenhez, lehet pirospaprikásan, csípősen, provence-i fűszerkeverékkel, almával és gyömbéresen, ... sütni.
A megmaradt szaftot - nálunk mindig marad valamennyi - lefagyasztom. Főzelékekhez, zöldség krémlevesekhez, lábas húshoz bármikor felhasználható.



A sütési idő végén tepsistől kiveszem, a sütőzacskót hosszában óvatosan felhasítom és tálaló tányérra rendezem a húsokat és a zöldségdarabokat. Az ízgazdag szaftot külön tálkában kínálom.
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Jó kis izlése van ennek a csirkének!:D

trinity írta...

A zacskó egyébként tényleg egy nagyszerű találmány, én is használom!!!
Sörrel még nem próbáltam, de ami késik....

Chef Viki írta...

Isten áldja a sütőzacskó feltalálóját!

A sörrel (és egyéb alkoholokkal, hihi) való főzés az egyik nagy-nagy kedvencünk!

Ez is bizti kapós lett volna!