2009. júl. 19.

Zacskós csirke

Az egyik kedvencünk. Gyorsan összeállítható, rengeteg módon változtatható. Garantáltan finom, ízletes, omlós, szaftos, ínycsiklandó, csábító végeredmény. Max azt mondaná, ez klasszikus takarítós étel ... pár perc alatt összerakjuk, s míg sül, lehet takarítani :-D



Zacskós csirke rozmaringgal, részegesen


hozzávalók

2 egész csirkecomb (1kg ~ 750,-)
1 csirkemell (1kg ~ 980,-)
~ 5 dkg margarin (~ 80,-)
2-3 dl sör (~ fél l volt 220,-)
zöldségek tetszés szerint, most ezek voltak:
3 szál murok
2 szál petrezselyem
1 kisebb fej karfiol (~ 40,-)
10 szem újkrumpli (~ 110,-)
3-4 nagy marék zöldpaszuly, egyben, nem darabolva
1 nagy fej hagyma
6 duc gerezd fokhagyma
só, bors,
zöldfűszerek tetszés szerint, most ezek voltak:
1 ágacska csombord
4 nagyobb levél bazsalikom
3 hosszú ág rozmaring

A csirkecombokat és mellet leöblítem, konyhai papírtörlővel leitatom róluk a vizet, lebőrözöm (ezt nem muszáj). A combokat forgónál kettévágom, a mellehúsát először hosszában felezem el, aztán a feleket keresztben még egyszer elvágom. (~ 10 perc)
A zöldségeket megmosom, megpucolom. A murkot és petrezselymet nagyobb karikákra (lehet 2-3 ujjnyi vastag is), az újkrumplit felekre-negyedekre vágom. A hagymát szintén elnegyedelem, a karfiolt nagyobb rózsákra bontom. A paszulynak a végeit kapom le, nem tördelem apróra. (~ 8 perc)
A zöldfűszereket leöblítem, a csombord és a rozmaring leveleit lehúzom az ágakról, a bazsalikommal együtt apróra vágom. (~ 1 perc)
A zöldségeket és a hús darabokat egy nagyobb tálba teszem, rákockázom a margarint, megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózom, borsózom, óvatosan összeforgatom. (~ 1 perc)
Egy nagyobb sütőzacskót veszek, belerakom a fűszeres hús és zöldségdarabokat, beleöntöm a sört (lehet alkoholos is, sülés közben teljesen elpárolog az alkohol, a végeredmény nem lesz sör ízű), a zacskó száját összekötöm, tűvel megszurkálom (így a sülés alatt keletkezett gőz nem fogja szétfeszíteni). (~ 1 perc)
Az egészet óvatosan egy nagy tepsibe emelem és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. 20 percig így sütöm, majd visszaveszem a hőt 175-180 fokra és további 50-60 percet sütöm.
Na, amíg a zacskós husi sül, lehet tenni-venni, takarítani, olvasni, lustálkodni, összerakni egy cukkini tzatzikit, friss chutney-t.

Kevés munkával, nagyjából 21 perc, készül ez a szaftos, omlós, porhanyós, sok zöldséggel körített zacskós hús. A fűszerezések száma szerintem közelít a végtelenhez, lehet pirospaprikásan, csípősen, provence-i fűszerkeverékkel, almával és gyömbéresen, ... sütni.
A megmaradt szaftot - nálunk mindig marad valamennyi - lefagyasztom. Főzelékekhez, zöldség krémlevesekhez, lábas húshoz bármikor felhasználható.



A sütési idő végén tepsistől kiveszem, a sütőzacskót hosszában óvatosan felhasítom és tálaló tányérra rendezem a húsokat és a zöldségdarabokat. Az ízgazdag szaftot külön tálkában kínálom.
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Jó kis izlése van ennek a csirkének!:D

trinity írta...

A zacskó egyébként tényleg egy nagyszerű találmány, én is használom!!!
Sörrel még nem próbáltam, de ami késik....

Chef Viki írta...

Isten áldja a sütőzacskó feltalálóját!

A sörrel (és egyéb alkoholokkal, hihi) való főzés az egyik nagy-nagy kedvencünk!

Ez is bizti kapós lett volna!