Oldalak

2009. júl. 1.

Dóri torta - minden földi jóval

Ezt a szuper tortát kedves Morzsálós barátomnak, Dórinak köszönhetem. Megsütötte, majd miután többen is kértük, leírta a receptet, szerényen hozzátéve, hogy szomszédasszonyainak is ízlett, talán mi is érdemesnek tartjuk kipróbálni s esetleg nekünk is ízleni fog.
Talán.
Esetleg.
Ha.
NEM!
Feltételes módok kizárva! :-D

Manapó tömören annyit mondott "ez rettentően finom!". Majd hozzátette, "ilyet máskor is süthetsz." Majd kért még egy szeletet. S vacsora gyanánt Manó is bekanalazott majd egy egész felnőttnek való adagot.
A recepten egészen keveset változtattam, az eredetiben a tészta csak fehér, nincs benne kakaópor és az almára csak fahéj kerül.
Nem tudom, eredetileg mi a neve, Dóri diós-almás-meggyes sütiként emlegette, én pedig átkereszteltem és lett Dóri torta.



Dóri torta


hozzávalók

5 tojás
12 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 szűk dl olaj
12 ek liszt
1 cs sütőpor
2 ek sütőrum
1 púpozott ek kakaópor - cukrozatlan
15-20 dkg darált dió
4-5 nagyobb alma
20-30 szem meggy - magozott
fahéj, őrölt szegfűszeg, szerecsendió ízlés szerint
vaj a formát kikenni

fél tábla ét bevonó csoki
mogyorónyi vaj
2 ek (hab)tejszín

A tojásokat előbb a cukrokkal, majd az olajjal habosra keverem, majd kanalanként beleszitálom és alaposan eldolgozom a sütőporral elkevert lisztet.
Egy sütőpapírt megvajazok és beleigazítom egy 24/28 cm méretű tortaformába* (alul 24 cm és felfele 28 cm-re bővül), úgy, hogy a sütőpapír szélei felfele álljanak.
A vajas papírt megszórom darált dióval majd a hámozott és uborkagyalun lereszelt almából rétegezek rá. Az almát megszórom (ki, hogy szereti) csipetnyi fahéj-őrölt szegfűszeg-reszelt szerecsendió keverékkel, majd újabb réteg dió, arra újabb réteg alma és csipetnyi fűszeres hintés következik. Lehet rakni 3 sort is, lényeg, hogy alól dió kezdje, felül pedig alma zárja.
A tészta felét ráöntöm az almás-diós rétegekre. A maradék tésztába beleszitálom a kakaóport, hozzáadom a sütőrumot, eldolgozom és ezt is a tepsiben várakozókra öntöm kitöltve a fehér tésztával üresen hagyott részeket. Tetszés szerint a kétszínű tésztába potyogtatom a kimagozott meggyet, lehet többet is, mint 30 szem.
Mivel Manó reggel hősiesen beleharapott egy szépen mosolygó meggyszembe, majd egészen elsavanyodott és kétségbeesett arcocskával köhögési roham jött rá, a készülő torta egy nagy szeletét meggymentes övezetnek nyilvánítom (a negyed meggydarabot természetesen kihalásztuk a szájából).
175 fokra előmelegített sütőbe teszem és tűpróbáig sütöm, ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
Mikor kész, kiveszem és formástól rácsra teszem hűlni, majd mikor teljesen kihűlt, átfordítom egy nagy lapos tányérra vagy tálcára, innen fogom kínálni. Azért nem jó még melegen vagy langyosan áttenni, mert a tészta megizzad és a fele ráragad a tálaláshoz használt edényre.
Az ét bevonó csokit összetöröm és a mogyorónyi vajjal, vízfürdőben felolvasztom, simára és selymesre keverem a tejszínnel, majd meglocsolgatom vele a diós-almás-meggyes tortát.
Kis időre még dermedni teszem, de számítok rá, hogy a csokimáz nem fog teljesen megszilárdulni ... nem lesz rá ideje.
Nem is volt.
Másnapra csak azért maradt belőle, mert előrelátóan eldugtam egy-egy szeletkét magunk elől, saját magunknak :-)



Gyors, könnyen elkészíthető, látványos, roppantul finom, ahogy a karakteres dió és az édes alma ízkeringőjébe beleolvad a meggy éretten is enyhén savanykás íze és a kakakó-étcsokoládé keserédes selymessége.



Jó étvágyat!

PS.: Mint Dóri szerény hozzászólásából utólag megtudtam, ennek a finomságnak nemigazán volt saját neve, ugyanis Dóri saját maga alkotta! :D

7 megjegyzés:

trinity írta...

Csábító ez a Dóri torta!!!!Gratulálok, az ihletőnek és az alkotónak is!!!
Kérhetek???

Garffyka írta...

Mekkora szeletet vághatok neked?

Dóri írta...

Köszönöm a névadást és gratulálok az elkészített süteményedhez, a módosítások bizonyára jót tettek a torta ízhatásának.
Egyébként nem volt neve, mert aznap kreáltam.

Chef Viki írta...

Dóri, most olvasom, hogy saját kreálmány???

Túlságosan szerény vagy :-) Ez valami szenzációs, mennyei finomság!

Kéééééééérek!

Garffyka írta...

Dóri, ez a te saját találmányod? Ezt eddig nem is mondtad!
Szuper! :-D

CV - gyere leányzó, a kedvedért - meg a többi Morzsika kedvéért - máris sütök egy újabbat :D

Ancsika írta...

Már el is indultam!!! El ne feledkezzetek rólam!!!! :))))

Karulino írta...

Sokatmondóak az üres tányérok!