Oldalak

2009. júl. 13.

Nyári előételek - VKF!

Előrelátó (és időnként kicsit túlaggódó) háziasszonyka lévén, már eltettem a fagyasztóba néhány adag cukkinit, a szűkösebb, téli napokra. Egy részét kockázva, egy részét reszelve. A kiskertben szerencsére folyamatosan érik, nő és ugye minnél inkább szedjük a bokrokat, annál több termést hoznak.
Szóval ott álltam a konyhában, már három adagnyi reszelt cukkinit lezacskóztam, mikor hirtelen jött ötlettől vezérelve, a már kicsavart, de nem zacskózott cukkinihez kevertem egy tojást, chilis halkonzervet, zabpelyhet, búzacsírát, fűszereket és kivajazott kis formákban megsütöttem. Finom lett - nagyon csípős, mert a halhoz tett egész chilipaprikát is belekevertem -, annyira, hogy újráztam, immár mért adagokkal és kicsit finomítottam a recepten.

Így születtek a cukkinis-halas-zabpelyhes fasírtocskák. Magában (most tüntettem el kettőt) vagy könnyű kapros mártással ajánlom. Előételnek, vacsorára vagy sűrű leves után könnyű második fogásnak.
Max barátom felhívásához csatlakozva megpróbálom a használt mennyiségekre vetített árakat és az elkészítéshez kellő időt is feltüntetni. Igen, tudom, ahány üzlet, annyiféle ár, azért is csak hozzávetőleges árakat írok. A zöldfűszerek árait egyáltalán nem tudom, elnézést, a kiskertből kapdostam le, s mikor a zöldségesnél jártam, elfelejtettem feljegyezni, mennyibe kerülnek. Az idő tekintetében, ezt még gyakorolnom kell, ugyanis több ideig tartott állandóan kezet törölni és feljegyezni, melyik műveletre mennyi időm ment rá, mint megcsinálni :-)



Cukkinis-halas-vegyes pelyhes fasírt kapros mártással


hozzávalók - fasírt

80-90 dkg cukkini (~ 100,-)
2 kicsi paradicsomos halkonzerv, szardínia (~ 240,-)
2 tojás (~ 60,-)
6 ek vegyes pehely - keverten zab-, búza-, árpa-, mivel csak zabpelyhet most nem tudtam vadászni (1 kg-s kiszerelésben 870,-)
2 ek búzacsíra (negyed kg-s kiszerelésben 360,-)
só, bors
fél ág friss rozmaring
2 ágacska friss kakukkfű
vaj a formához (~ 20,-)
1 kk lenmag a tetejére, elhagyható

hozzávalók - mártás

5 dkg margarin (~ 40,-)
1 púpozott ek liszt (1 kg ~ 90,-)
fél liter tej (~ 70,-)
1 db macisajt (a háromszög alakú, nyolcas kiszerelésű kerek dobozból) (~ 22,-)
só, fehérbors, szerecsendió
1 kötés friss kapor

A cukkini(ka)t alaposan megmosom, két végét vékonyan levágom, majd almareszelőn, hosszanti irányban, lereszelem (6 perc). Ráteszek egy kis csipetke sót, összeforgatom, kicsit (5 perc) állni hagyom, majd alaposan kicsavarom (2 perc).
A zöldfűszert - rozmaring, kakukkfű - megmosom, apróra vágom (2 perc).
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra, kivajazom a muffinformákat (10 adag lett ennyiből) (1 perc).
Hozzáütöm a kifacsart cukkinihez a két tojást, rámérem a pelyheket és a búzacsírát, ráteszem a két halkonzervet, szószóstól, sózom, borsózom, hozzáadom a zöldfűszereket és kézzel alaposan összedolgozom (6 perc).
A masszát a vajazott muffinformákba osztom, igyekszem, hogy egyformán jusson sűrűje és leve is, hármat megszórok lenmaggal, majd az egészet betolom a forró sütőbe (2 perc).
20 percet hagyom sülni, ezalatt szépen összeáll. Mikor késznek ítélem kiveszem, a muffinformát rácsra teszem, hűlni hagyom, majd mikor (féligmeddig) kihűlt, könnyedén kiveszem és tányérra rendezem a cukkinis-halas-pelyhes fasírtokat (2 perc).



Amíg a fasírtjaim sülnek, elkészítem a mártást.
A kaprot megmosom és apróra vágom (1 perc).
A vajat habzásig melegítem, lehúzom a tüzet, rászórom a lisztet a vajra, gyors mozdulatokkal elkeverem - ovális habverő - és kicsit megpirítom (4 perc).
Felöntöm a tejjel, és simára keverem. Hozzáteszem a kicsit felkockázott macisajtot és kis lángon addig kevergetem, amíg a sajt szépen elolvad és a mártás poszogni kezd (4 perc).
Sózom, borsózom, belereszelem a szerecsendiót és a vágott kaprot. Egyet keverek rajta, megkóstom, késznek nyilvánítom, lehúzom a tűzről (1 perc).

Összesen ~ 600,- és 26 perc munka +20 perc sütés.



Könnyű, ízletes, zsírmentes és a halat leszámítva, hús sincs benne (dehát mint tudjuk, a hal nem hús :-), gyorsan elkészül. Chef Viki sűrű, kiadós, nagyon finom sárgabarack krémlevese után ideális második fogás volt. A maradék fasírtokból egyet Manó reggelire evett, én pedig tízóraira hoztam magammal ..., mint írtam, már el tüntettem.



Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Jaj de jó, én ezt nem szeretem, végre nem kell rohanom a hűtőhoz...
:D Hagyok másnak! :D

Garffyka írta...

:D
Pedig nagyon finom!
Melyik részét nem szereted?

szepyke írta...

A halat se meg a kaprot se.
:D

Ancsika írta...

Garffykám! eszméletlen egy csajszi vagy! :) Szuper ötlet!!!!

trinity írta...

Nagyon jókat találsz ki!!!Szuper!

Chef Viki írta...

Hát ez valami mennyei lehet!