Oldalak

2009. febr. 17.

Zabpehely és juharszirup

Sok-sok évvel ezelőtt a tengerentúlon, Kanadában jártam és végre valahára megkóstolhattam a juharszirupot. Mondhatom, szerelem volt első ízlelésre. Azóta is kedvencem, kár, hogy itthon viszonylag ritkán jutok hozzá igazi, valódi, 100%-os juharsziruphoz. Némely nagyáruház árul 100%-nak mondottat, de jópár termék sajnos csak utánzat. Szerencsére angyalkánk időnként gondoskodik róla, hogy kapjunk némi utánpótlást, így, ha nincs is állandó jelleggel a kamra polcán, alkalmanként felbukkan egy-egy üveg valóban teljesértékű juharszirup.
"Felhasználási módja" amerikai palacsintára csorgatva, tejbe keverve, süteménybe vagy kenyérbe dolgozva, vagy csak úgy, natúran, kanállal egyenest a szánkba. Mióta a köles-, zabpehely- vagy a hajdúkására juharszirupot csorgatok, Manó lelkesebben kanalazza :-)

A napokban sütött, juharszirupos, zabpelyhes kenyér, mindamellett, hogy egészséges, tápláló és magas rosttartalmú, könnyű és laza belű, és minden falatot átjár a juharszirup zamata.

Zabpelyhes, juharszirupos kenyér

hozzávalók - kics (közepes) {nagy}

210 ml víz (315 ml) {410 ml}
1 ek juharszirup (2 ek) {3 ek}
300 gr liszt (375 gr) {500 gr}
50 gr teljeskiőrlésű liszt (75 gr) {115 gr}
20 gr zabpehely (40 gr) {50 gr}
1 ek zabkorpa (2 ek) {3 ek}
1 tk só (1 tk) {1,5 tk}
1 tk cukor (1 tk) {1,5 tk}
25 gr vaj (40 gr) {50 gr}
1 tk szárított élesztő (1 tk) {1,5 tk}



A nedves hozzávalókat, azaz a vizet és a juharszirupot a kenyérsütő gép formájába öntöm, majd rákanalazom a liszteket, a zabpelyhet és a zabkorpát is. A liszt tetejére, a forma átellenes sarkaiba teszem a sót, cukrot, a kockázott vajat, majd középre az élesztőt, egy előre kialakított kis mélyedésbe, de úgy, hogy ne érjen a liszt alatt megbúvó folyadékhoz.
Alap (normál) programot használok, a kenyérhéj színe közepes, és, mivel a közepes kenyér mennyiségeivel dolgoztam, a kenyérméretet is átállítom. Az én kenyérsütő gépemen kétféle méret van, nagy, azaz 2 lb, más szóval a kb 70-80 dkg szárazanyaggal készülő kenyérnek, és kicsi, 1,5 lb, általában ezt használom a 45-65 dkg szárazanyaggal készülő kenyerekhez.
A program végeztével a kenyeret rácsra borítom, konyharuhával letakarom és hűlni teszem.
Az eredmény egy igen laza belsejű, vágási felületén kissé fényes, a juharsziruptól jellegzetesen ugyan, de egészen enyhén és érdekesen édeskés, nagyon zamatos kenyér.



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kalácsszerűen édes? Jó lehet!!!
Kitört a zabpehelyláz:D

Garffyka írta...

Trinity, annyira nem édes, mint egy kalács; inkább kenyér jellegű, mint kalács, de a juharsziruptól van egy jellegzetes, nekem nagyon finom, édeskés íze.
Madaras, bio rész, ott láttam 100%-os juharszirupot.

Chef Viki írta...

Nagyon tetszik a kép!

ISparban is árulják, mézek között tessék keresni, véletlenül sem az olajok vagy biocuccok között! Mire megtaláltam múltkor :-DD