Oldalak

2009. febr. 20.

Tojás, spenót és egyebek

Tegnap főztem krumplilevest, amolyan Garffyka módra, ez azt jelenti, hogy került bele petrezselyem, sok murok, és pár gerezd fokhagyma is a krumpli mellé. Semmi rántás vagy habarás, nem bő lére engedve, és a végén tejjel "lazítva", sok tárkonnyal megbolondítva. Fénykép? Hááát ... arra már nem jutott idő, majd legközelebb :-)
Ma reggel beugrott, hoppá, Manónak csak leveskéje van, de nincs második, márpedig annyira megszokta, hogy az ebéd az kötelezően leves és második, hogy kéri, sőt, egyenest követeli.

Hm, morfondíroztam a reggeli kávém fölött, mi az, ami kb 20 perc alatt megvan, de se nem tészta (volt a héten), se nem rizs (hétvégén lesz), se nem párolt zöldség (szerepelt már a heti menüben többször is) ... és hát az sem árt, ha minden hozzávaló a kamrában, hűtőben ácsorog.
Spenót! Ez eddig jó, egy pont, de mi legyen mellé, hús volt három napon, halat nem vettem ki a fagyasztóból, bundás kenyér frissen jó ... hm, bundás kenyér ... tojás ... tojástekercs. Heuréka!

Spenótos tojástekercs töltve

hozzávalók

4 tojás
kb fél dl tej
3-4 ek natúr spenótpüré (konyhakész, azaz friss spenótlevelek blansírozva és apróra vágva, ha fagyasztott, akkor előbb ki kell olvasztani)
só, bors, fokhagyma
1 ek olaj

1 nagy fej gomba (csiperke)
közepes piros paprikának a fele
kb 5 cm póréhagyma
2-3 ujjnyi sonka (merthogy egy nagy darab sonkából vágtam egy akkora szeletet)
fél tubusnyi natúr sajtkrém
1 kk snidling
picurka olaj

reszelt sajt (pl füstölt óvári)

A tojásokat a tejjel habosra verem, hozzáteszem a spenótpürét, sózom, megszórom frissen őrölt borssal, belenyomok 1-2 gerezd fokhagymát, ismét habosra verem. Az olajat felmelegítem, ráöntöm a spenótos tojást és közepes-gyenge tűzön megsütöm. Nem darabolom össze, nem keverem, hagyom, hogy lepényként szépen átsüljön az alja, majd ügyesen-óvatosan (pl fedővel, tányérral vagy gyakorlottabbak egy széles-lapos fakanállal) átfordítom a még sületlen felére úgy, hogy ne törjön össze.
Amíg a tojás sül, összeaprítom (az előzőleg megtisztított és vagy megmosott) a gombát, paprikát, külön a sonkát, felkarikázom a póréhagymát. A felmelegített olajra teszem a gombát, póréhagymát és paprikát, jól átforgatom, üvegesítem, majd rádobom a sonkát és kicsit ezzel is átpirítom. Lehúzom a tűzről, rányomom a sajtkrémet, megszórom a snidlinggel és jól összekeverem.
A spenótos tojáslepényt lapítóra teszem, feléig-kétharmadáig rákenem a gombás-paprikás-sajtkrémes elegyet, majd feltekerem. Azért nem kell teljesen megkenni, mert tekerés közben a krém kicsit előre nyomódik, így éppen nem folyik ki.



Ha csak nincs méretre gyártott, pont ennyire keskeny és hosszú tepsim (nincs), akkor sütőpapíros tepsibe teszem és a sütőpapírral kétoldalt megtámasztom a tekercset. Megszórom reszelt sajttal és kb 8-10 percre előmelegített, forró sütőbe tolom.



Érdemes pár percet pihentetni, hűlni hagyni sütés után, hogy a zöldséges-sonkás krém a tekercsben maradjon, legalább amíg szeletekre vágom és tálalom.
Mivel gyorsan megvan akár reggeli is lehet belőle, de salátával, szeletke kenyérrel (pl chilis kenyér) vagy friss pékáruval (pl korpás zsömle, pistolet) ebédre, vacsorára is tálalható.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

trinity írta...

Szép lett és jó a töltelék is nagyon!
Telepátia: ma nálunk spenót főzelék volt tükörtojással:)))

Chef Viki írta...

Micsoda szuper ötlet, nagyon tetszik!