Oldalak

2009. febr. 16.

Zöldbors mártás és karfiol

Ezzel a mártással is úgy voltam, mint a panna cotta-val vagy a karamell krémmel ... féltem tőle, mert valahogy misztikusnak tűnt. Vajon tudok-e én ilyet készíteni? Hogy finom is legyen, szép is legyen, szóval pont jó legyen.
A zöldbors mártást Manapó nagyon szereti, én még soha nem kóstoltam, úgyhogy annyit tudtam róla, csípős és finom :-) és zöldbors van benne, jó sok :-)
Irány a mindent átszövő, szupergyors információs sztráda, recept dömping, alig győztem válogatni. Végül a sok átböngészettből kiválasztottam hármat, amiből gyúrtam egyet, így lett ez a mi zöldborsmártás receptünk.
Tekintettel arra, hogy szinte pillanatok alatt elfogyott, pedig elméletileg négy főre elegendő adagokkal dolgoztam ... azt hiszem jól sikerült.
A vasárnapi menüben a fokhagymás vajban sült pulykamell zöldborsmártással volt a főszereplő, az ezt megelőző tavaszi (tavaszváró) karfiolleves ezúttal szerény bevezető volt csupán.

Tavaszi karfiolleves

hozzávalók

egy kisebb fej karfiol, rózsáira szedve
egy közepes szál murok
kisebb szál petrezselyem
fél fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 levesnek való csirkecsont (el is maradhat, ha nem lapul a mélyhűtőben)
alaplé
1 ek olaj
tej
só, bors, petrezselyemzöld

Az egészen apróra vágott hagymát, a karikázott murkot és petrezselymet az olajon megfuttatom, ráteszem a fokhagymát, párat keverek rajta, majd felöntöm az alaplével. Beleteszem a csirkecsontokat is, legyen idejük gazdagítani a levesem. Mikor a murok és a petrezselyem majdnem megfőtt, hozzáteszem a karfiolt és fedő alatt, csendes tűzön puhára főzöm. Mivel a karfiol hamar megfő, innen már nem kell sok főzés. Sózom, frissen őrölt borst szórok bele, hagyom, hogy a fűszerek átjárják a levest, majd a hiányzó levet tejjel pótolom. A tej hozzáöntése után addig még a tűzön hagyom, míg a keletkezett kis habját elfövi, majd megszórom frissen vágott petrezselyem zölddel. Megkóstolom, ha kell, utánna fűszerezem.



Pulykamell fokhagymás vajban, zöldbors mártással


hozzávalók

pulykamell filé, nagyjából 60 dkg
fokhagyma 5-6 duci gerezd
vaj (margarin)
liszt
só, bors

4 ek zöldbors
1 ek olivaolaj
1 ek mustár
1 ek paradicsomszósz
0,5 dl konyak
1 dl tejszín
só, fehérbors

A pulykamellet, ha túl nagy, két-három darabba vágom. Fólia között kipotyolom (így nem lesz csupa maszat a lapító, a potyoló, és a konyhapult is tiszta marad), nem túlságosan vékonyra. Megsózom és megszórom frissen őrölt borssal, majd leheletnyi lisztbe megforgatom.
A fokhagymát megpucolom, kés lapjával elnyomom, majd a forró vajba dobom. Szintén a forró vajra teszem a pulykamelleket. Hagyom, hogy kifehéredjenek, majd szépen megpiruljanak, csak aztán fordítom a másik oldalára, hogy az is piruljon. Ha a vaj nagyon spriccelne, fedő alatt pirítom, sütöm a hússzeleteket. Viszonylag hamar megvan, kétely esetén egy szeletet középen megvágok, ha hófehér a hús és puha, omlós, akkor kész van.

A zöldborst, miután durvára vágom, bár egyik recept sem írta, egy tálkába teszem és ráöntök fél kanálnyi olivaolajat. Ugyanis csak száraz zöldborst találtam, de a receptek némelyike határozottan valamilyen lében eltett zöldborst említett.
Nem egészen egy kanálnyi olivaolajat felmelegítek, ráteszem az olajos, durvára aprított zöldborst és megfuttatom. Hozzáadom a paradicsomszószt, a mustárt, jól elkeverem, sózom, frissen őrölt fehérborssal megszórom, kicsit megpirítom. Hozzáadom a konyakot és a tejszínt is és beforralom, sűrítem a mártást.
Azt már Manapó találta ki, hogy tálaláshoz átszűrjem a mártást; igaza volt, ugyanis azon töprengtem, hogy a sok zöldbors darab uralja a fényes, pikáns mártást. Tehát tálalás előtt nagy lyukú szűrőn átszűrtem és a visszamaradt zöldborsból 1-2 kknyit tettem hozzá.
Köretnek hasábra vágott krumplit, nagy cikkekre vágott hagymát olajjal megspriccelek és forró sütőben megsütöm.

A kellemesen csípős, pikáns, látványra is szép mártás alatt lapult a kívül egészségesen megpirult, belül hófehér és omlós pulykamell, mellette aranylott a szalmára vágott krumpli néhány kívánatosra sült hagymacikk társaságában.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Aldiban volt 2 hete kis üveges zöldbors lében...De a többi multiban is van 2-300 ft körül, ha jól emlékszem.Puhább jóval, mint a száraz.

Névtelen írta...

Na, a saját nevem sem tudom:OOOOO
Duplán ütöttem:(