Oldalak

2009. febr. 6.

Egy nap, két kenyér

Minap a kollegáimat örvendeztettem meg egy jó adag padlizsánkrémmel, amihez túrós-pepperónis kenyeret sütöttem.
Manóra való tekintettel - no meg figyelembe véve, hogy ötfős a csapatunk-, két kenyér készült. A kettő között csupán a pepperóni a különbség, ami pikánsan csípős ízt adott a bazsalikomtól és póréhagymától amúgy is zamatos, ropogós héjú, laktató, fűszeres kenyérnek.

Túrós-pepperónis kenyér

hozzávalók - kicsi (közepes) {nagy}

túró 100 gr (170 gr) {225 gr}
víz 160 ml (210 ml) {280 ml}
olivaolaj 1 ek (1,5 ek) {2 ek}
liszt BL-55 375 gr (500 gr) {675 gr}
bazsalikom 1 tk (1,5 tk) {2 tk}
cukor 1,5 tk (2 tk) {1 ek}
só 1 tk (1 tk) {1,5 tk}
szárított élesztő 1 tk (1,5 tk) {1,5 tk}

pepperóni 25 gr (50 gr) {75 gr} *
póréhagyma 5 cm (7 cm) {8 cm}



Mivel az én gépembe a folyékony (nedves) hozzávalók alólra kerülnek a kenyérsütő gép formájába, először a túrót, a vizet és az olivaolajat teszem a formába.



Erre szórom a lisztet, úgy, hogy a nedves dolgokat elfedje, majd a liszt tetejére, külön-külön sarokba teszem a bazsalikomot, sót, cukrot. Végül az élesztőt a liszt közepére, egy kis mélyedésbe, de vigyázok, ne érjen a liszt alatt lévő folyadékhoz.



Normál programot választok, azaz normál fehér kenyérhez valót (ez a legtöbb kenyérsütő gépen az 1-es program és a kenyér, illetve a kenyérsütő gép nagyságától függően 2:57-3:50 között változik a kenyér elkészültéhez szükséges idő). A kenyér nagyságát, illetve a kenyérhéj színét is beállítom a gép elindítása előtt.
A második dagasztási ciklus elején (a legtöbb kenyérsütő gép sípolással jelzi, mikor adjuk a kenyértésztához a kiegészítő hozzávalókat) az addig egyszer már dagasztott és pihentetett kenyértésztához adom a félcentis darabokra vágott pepperónit* és a karikára vágott póréhagymát.
* A pepperónit, csípős ízre érzékenyek estén természetesen el lehet hagyni; én az első kenyérből Manóra való tekintettel hagytam ki, a második sütéshez viszont hozzátettem. A kenyér így is fűszeres lesz a póréhagymától és bazsalikomtól, a túrótól pedig különleges textúrájú.
A sütés végeztével kikapcsolom a gépet, konyhakesztyűvel felszerelkezve kiveszem a formát a gépből és rácsra borítom a kenyeret. Tiszta konyharuhával letakarva hűlni hagyom.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaaaaaj de gusztusos, s nagyon jó kép lett hozzá!

Nekem is van itthon egy majd' 34 éves Manóm, aki nem eszi meg a csípőset :-D

Garffyka írta...

A fénykép Manapót dícséri :-)
Tipp: süss két kicsi kenyeret :-)

trinity írta...

Pedig a csípős finom-bár a korral is változhat, én egyre jobban szeretem:)
Lágy, finom textúrájú kenyérnek látszik, nyami.....

Max írta...

Szuper!!!