Oldalak

2009. febr. 14.

Csak úgy

Szent Valentin emlékére nevenapján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek a szerelmesek napján. Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint, Valentin, keresztény hite miatt, II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr leányának visszaadta a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté.
A Valentin-napi szokások az ősi pogány templomi áldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Magyarországon 1990-ben éledt fel e nap megünneplése.

Manapóval nem szoktunk különösebben készülődni a Valentin napra. Az év napjainak igen jelentős többségében, ha nem is méterekkel lebegve a föld fölött, de mindenképp némi rózsaszínű felhőzuhatag között élünk. Hogy lehetne mindezt egyetlen napba belesűríteni? Hogy vannak elvétve "volt ennél jobb is" jelzővel illetett napjaink? Természetesen. Hiszen időnként át kell élnünk egy-egy zivatart, hogy teljes fényében, melegségében érezzük a simogató napsütést.
S bár nem készülünk, valahogy mindig varázsolódik egy szál gyönyörűszép virág, s kis apró figyelmesség.



Gesztenyés félholdak és lekváros-diós szívecskék


hozzávalók

40 dkg leveles tészta
25 dkg gesztenyepüré
2 ek rum (sütőrum)
1 bő ek cukor
1 ek víz

sütésálló lekvár
nagy szemcsés cukor
durvára vágott dió, mandula

1 tojás
1 kk tejszín

A rumból, cukorból és vízből cukorszirupot főzök, ezzel összedolgozom az áttört gesztenyemasszát.
Lisztezett lapítón a leveles tészta kétharmadát egészen vékonyra nyújtom, amolyan át lehet látni rajta vékonyságúra. Egy 8 cm átmérőjű, kerek tésztaszaggatóval csinos korongokat vágok belőle. A gesztenyemasszából kiskanálnyi halmocskákat teszek a tésztakorongok egyik felére. A szélét félkörben megkenem a tejszínnel kissé felvert tojással és ráhajtom a korong üres felét. Villával körben összenyomogatom a tésztalapok széleit.



A maradék egyharmad tésztát szintén papírvékonyra nyújtom, majd szív alakú sütiformával páros számú szívecskét szaggatok. Sütésálló lekvárból 1 mknyit halmozok a szívecskék közepére, ujjal vagy kanál hátával kicsit ellapítom a lekvárt. A tészta szélét körben megkenem a tejszínes tojással, majd egy másik, üres szívecskével letakarom és derelyemetszővel körbehúzom, hogy a két levelestészta lap összeragadjon.
A félholakat és a szívecskéket sütőpapíros tepsire sorakoztatom, tetejüket megkenem a tejszínes tojással, majd a szívecskék tetejét megszórom a nagy szemcsés cukor és durvára vágott dió (mandula) keverékével.



Előmelegített, forró (200 fok légkev) sütőbe tolom; a félholdakat nagyjából 15-20 perc múlva veszem ki, a szívecskéket 12-14 perc után.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: