Oldalak

2009. febr. 1.

Házifeladat - szakácskönyvek

Ezt a leckét Trinitytől kaptam. Jó érzés, hogy újra iskolás lehetek :-) (hát ha még a főnökeim is sikerülne erről meggyőzni és a két házifeladatomért megkapnám a havi fizetésem ... :-)

Szakácskönyvek. Amiket használok, amikből főzök.

Bevallom, bár van pár a polcomon, inkább virtuális forrásokat használok.

ÉAnyám kézzel írt receptes füzete
ÉApám rögtönözzünk valamit ötletei
Max konyhája
Pannicica házias ízei
Gyöngyim ínycsiklandó ételei
Mamma receptjei
Ízbolygó finomságai
Cukroskata ízei
Google kereső ...
... hogy csak párat említsek a mostanság "fellapozottak" közül - a sorrend egyáltalán nem mérvadó.

Nyomtatott szakácskönyvem viszonylag kevés van. Néhány a 100 legjobb ... sorozatból. Egy hogyan főzzünk mikróhullámú sütőben, még abból az időből, mikor mindössze egy mikró és egy mosogatógép voltak dobozkonyhám ékességei. Két fogyókúrás szakácskönyv. És a legújabbak, mindkettő angyalka ajándéka - Gordon Ramsay, Vasárnapi ebéd - ez alapján nemcsak én, de Manapó is sütött-főzött már :-), és Tutsek Anna, Katóka szakácskönyve - ezt még csak lapozgattam.
Természetesen, van "saját" szakácskönyvem is, bár ez még igen kezdetleges formában, alapjait főleg fél sajtcetlikre, csodaszép, de olvashatatlan macskakaparásommal lejegyzett receptek, recepttöredékek és hivatalos iratnak kinéző, szabvány A4 papírra nyomtatott receptek adják.
Manapó által készített konyhai kisokosomon mindig ácsingózik 2-5 recept, vagy mostanában készítettem (és el kellene rakni a papírt, hogy meglegyen), vagy még megvalósításra várnak.
Időnként a legváratlanabb helyeken bukkanok rá egy-egy, főleg rég keresett vagy már elfelejtett, receptre ... tárgyalásra készülődve jegyezeteim lapozgatása közben, két szerződés között ... tavaly óta nem használt, most újra elővett táskám mélyén ... zsebembe gyűrve, számla hátára írva, mert hirtelenjében nem akadt más papír kezemügyében.
Időnként bosszantó, hogy egy-egy recept leírásánál nem gondolok arra, mi lesz fél év, másfél év múlva ... ilyenekre is bukkanok néha: 5 krumpli főve, áttörve, liszt amennyi, 1-2 tojás ... vagy, piskóta + gyümmök ízl szer + krém 2x ... ???

Mindezek ellenére, vagy tán mindezeknek köszönhetően, tántoríthatatlanul és legtöbbször boldogan végzem a konyhai teendőket, s van, mikor a legfárasztóbb nap után egy két-három fogásos menü összeállítása valódi felüdülés és kikapcsolódás.
Ahogy a hétvégi ebédeket elnézem, főleg a szépen terített, megrakott asztallal szembeni ebédutáni "romokat", van jövőm a konyhámban :-)



Házifeladatom része a körkérdést továbbadni, címzettek Mamma, Cukroskata, Ízbolygó.
S természetesen mindenki más is, aki szívesen megosztaná a "szakácskönyveim" titkot velünk, gasztro (is) bloggerekkel és olvasókkal.

5 megjegyzés:

Mamma írta...

Köszönöm, Garffyka, hiába járt nálam, még én sem válaszoltam:))

De örülök, ha ilyen inspiráló tudok lenni!:)

Max írta...

Köszönöm hogy a konyhád/életed része lehetek kedves Barátom!!

Cukroskata írta...

Köszi Garffyka, igyekszem megírni. :-)
A szakácskönyveimről már írtam itt

Garffyka írta...

Max, részemről öröm, hogy megoszthatom :-)
Mamma, igen, inspiráló vagy, kifejezetten szeretem a blogod, a karácsonyi gyűjteményedbe fektetett munkád előtt kalapot emelek.
Kata, köszönöm a linket, sokat böngészem az oldalad, elsiklottam a bejegyzés fölött.

Névtelen írta...

Garffyka,
írhatnám azt, hogy a házi feladatra 5-t kapsz,(mert azt kapsz:))) ) , de akkor kötelezőnek tűnne az egész, pedig ez csak játék!!!
Kösz a választ!
A félig-meddig érthető cetlik ismerősek:)Meg a táskám is hasonló....