Meggyes-marcipános kalács
hozzávalók - tészta és töltelék
150 ml víz
1 tojás
75 gr savanykás alma reszelve
450 gr liszt
2 ek sovány tejpor
50 gr cukor
40 gr vaj, olvasztva
1,5 tk szárított élesztő
225 gr meggy, magozott
250 gr marcipán, reszelve
1,5 tk őrölt fahéj
hozzávalók - kenéshez és szóráshoz
1 tojásfehérje
2 ek tejszín
1 ek nagyszemcsés cukor
2 ek mandulaforgács
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO9iNV3bDT6Hd6wXnKVf2rzcji_U3pqUuAvEjPR8qL77gugiXJ05bug7hQSltPIKsu3uyp-vyroBGIO1idZWUWWc2nI6hrkz_A6JviNuMF6xwL9HLQlxvOYSAqCPwFsqnDrp0kM_9Y4LM/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_hozz%C3%A1v.jpg)
A vizet, tojást és a hámozott, reszelt almát a kenyérsütő formába teszem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUhC4rP5gITVC229_14ZcRd67NDr2NG2NBAdAGbWJds6fBMLYpa2w4KpLrRZABLcDFJSZJCXthGbXDku0aF4Wly4mZG_ZIMbhdgnl6Jefx-X7NqwGnHYCW998_p0UhULtbnepjxYlglT4/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_k%C3%A9szl1.jpg)
Rászórom a lisztet (vigyázva, hogy a folyadékot mindenütt elfedje), majd beleteszem, a forma átellenes sarkaiba a tejport, olvasztott és langyosra hűtött vajat és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítek, úgy, hogy ne érjen az alól lévő folyadékhoz.
Mikor minden hozzávaló a formában van, és azt a kenyérsütő gépbe tettem, dagasztóprogramot indítok.
Amíg a kenyérsütőgép szorgalmasan dolgozik, szűrőbe borítom a meggyet és hagyom lecsepegni. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes lapítóra szedem, könnyedén átgyúrom, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtom.
Megpakolom a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszelem a marcipánt, végül megszórom a 1,5 tk-nyi őrölt fahéjjal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixyywic25DeizaEbzGO9Th6RhGRZl_scTF4JZwmKZNUvXWnDR9iHhwzBWuiT8jCmPj-rZsHAl06ll9dI1u5_8NNwKb7qx7sdxgsOMWgk5mLQSiupbuiTbjsAU4s6e8WEk-8W5XKN240Bo/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_meggy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9InqVYd0zlnJpSybH9fBh9RDXZjw0sGnjApeb5ANGcfczzmwW40R5ZwSsLVR2qfZlqRC6zNaB4Uyt_-jaoIe63jZoR29xtzt6md8sBk8giSBWwUtbVr5XT-LBCdqV-0eXEsgrs8ifkuU/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_marcip.jpg)
Hosszanti oldalától feltekerem, úgy, hogy a hajtás alólra kerüljön, majd óvatos sirítő mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodrom.
Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelek, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beleteszem.
Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, 30-45 percig kelesztem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUf2nZFNaoHJJfuw5l4NeSvTyvST_6bZSCrAFvijWMH2fgwnHWWVbDG0JnI2PJETli986AU_pXaVP1PcWFYW9AxaFVlbIYKPtvG8X-xS_FzkHIKlxUYWjOTWG1BI2y-s7luWnN81art1Q/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_keleszt.jpg)
Közben összekeverem a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenem a megkelt tészta tetejét, majd megszórom nagyszemcsés cukorral és mandulaforgáccsal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi11bgXxoJYeBgzYBhZjrqQnkpvjUndMbXtJZz07YpMBm7j3hJIUPqRphcG1uD8ENqtWyDqVDmILpBTKLKSCeU9q2yYaAG7KTE8hmZYFAqZm3swQZoNoCj08kI9PsWWDgYOMgc1VBvPNA0/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_kensz%C3%B3r.jpg)
Előmelegített sütőbe (190 fok légkev., gázsütő 5. fokozat) teszem és 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.
Rácsra téve hűtöm ehetőre és tortaszerűen szeletelve tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil8JtFa7cFkn4jlFD0P3mQ_T-sO1VoQjmbtvbRw7NUYoyRUpA0YhyphenhyphenB7gj_dX4vNXgENIapl2FTaTn2ZWDKuC9VwCVMTOPz27L72sl4F7OQs_xWBjJqYL2L1xnv3xYQ1B4eXeHxVegNvk8/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_szelet.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEistpPPgM2z49taY3su2ryyTg_WGaNkc3GZwb9sKKH2gZCYKzfcAYgs60lRSK5K8yZCDmoiIdAIhIc7E2GXOk8KOeobdZK5h8-CwQvLyp-du5JLLVYoc1HmoJY2EITrfPRcgamiBSENHOo/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_s%C3%BClve.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizPnoyuEt3NkGM-hIphXH66Pg1bj8gbGcf3gUAP2E86g9o2JLQzZ62A1r2wpOD4yfETWBRVqKFLO8YXykkumkfUDJopcP2_ejuz1WZ3iLkpBgqUYpAB9lsoJp5D8X9UEPTIbJR7focpR0/s200/marcipmeggykal%C3%A1cs_szelet2.jpg)
Tipp & trükk: a marcipánmasszát érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, így könnyebben lehet reszelni; almareszelő, nagyobbik lyukazat; a marcipánt egyből a meggyel megrakott tésztára reszelem, különben összeragad, és kezdhetem elölről.
Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Top listás lett látatlanbam!
Fú, ejha! Ez aztán ott van a szeren!!!! :) Nagggyon tetszik!
ZseniáliS és gyönyörű!!!
Tele van a mélyhűtőm meggyel...
Szerinted? :)))
Persze, hogy meg kell sütnöm!
Ugye nem lesz baj???
A mélyhűtőm Trinityéhez hasonlóan dugig meggyel, és van egy hánykolódó marcipán rudam is... Nyelek, pedig nagyon fáj a torkom :-))
Káprázatos!
Megjegyzés küldése