2009. febr. 4.

Meggyel, marcipánnal

Ez a foszlós, könnyű, mégis kiadós, eredetileg húsvéti osztrák kalács magáért beszél ... ahogy a tésztában kihívóan, de nem tolakodóan hullámzik a marcipán, ... ahogy a pirosló-vöröslő meggyszemek csábosan kikandikálnak a tészta fehérségéből, ... ahogy aranybarnára sült tetejét beborítja a mandulaforgács, ... konyhai líra.

Meggyes-marcipános kalács

hozzávalók - tészta és töltelék

150 ml víz
1 tojás
75 gr savanykás alma reszelve
450 gr liszt
2 ek sovány tejpor
50 gr cukor
40 gr vaj, olvasztva
1,5 tk szárított élesztő

225 gr meggy, magozott
250 gr marcipán, reszelve
1,5 tk őrölt fahéj

hozzávalók - kenéshez és szóráshoz

1 tojásfehérje
2 ek tejszín
1 ek nagyszemcsés cukor
2 ek mandulaforgács



A vizet, tojást és a hámozott, reszelt almát a kenyérsütő formába teszem.



Rászórom a lisztet (vigyázva, hogy a folyadékot mindenütt elfedje), majd beleteszem, a forma átellenes sarkaiba a tejport, olvasztott és langyosra hűtött vajat és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítek, úgy, hogy ne érjen az alól lévő folyadékhoz.
Mikor minden hozzávaló a formában van, és azt a kenyérsütő gépbe tettem, dagasztóprogramot indítok.
Amíg a kenyérsütőgép szorgalmasan dolgozik, szűrőbe borítom a meggyet és hagyom lecsepegni. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes lapítóra szedem, könnyedén átgyúrom, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtom.
Megpakolom a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszelem a marcipánt, végül megszórom a 1,5 tk-nyi őrölt fahéjjal.



Hosszanti oldalától feltekerem, úgy, hogy a hajtás alólra kerüljön, majd óvatos sirítő mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodrom.
Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelek, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beleteszem.
Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, 30-45 percig kelesztem.



Közben összekeverem a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenem a megkelt tészta tetejét, majd megszórom nagyszemcsés cukorral és mandulaforgáccsal.



Előmelegített sütőbe (190 fok légkev., gázsütő 5. fokozat) teszem és 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.
Rácsra téve hűtöm ehetőre és tortaszerűen szeletelve tálalom.



Tipp & trükk:
a marcipánmasszát érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, így könnyebben lehet reszelni; almareszelő, nagyobbik lyukazat; a marcipánt egyből a meggyel megrakott tésztára reszelem, különben összeragad, és kezdhetem elölről.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

max írta...

Top listás lett látatlanbam!

KOS írta...

Fú, ejha! Ez aztán ott van a szeren!!!! :) Nagggyon tetszik!

trinity írta...

ZseniáliS és gyönyörű!!!
Tele van a mélyhűtőm meggyel...
Szerinted? :)))
Persze, hogy meg kell sütnöm!
Ugye nem lesz baj???

The Chef Viki írta...

A mélyhűtőm Trinityéhez hasonlóan dugig meggyel, és van egy hánykolódó marcipán rudam is... Nyelek, pedig nagyon fáj a torkom :-))

Káprázatos!