Oldalak

2009. febr. 24.

Frissensült bucik hétköznap reggel

Nohát, úgy tűnik a nekrológ írás jót tett kenyérsütő gépünknek. Griffmadárként feltámadt. Pedig még nem is tudtuk kicserélni a formát (ennek kopott meg a szigetelő gyűrűje). Tegnap este, próba szerencse alapon töltöttem bele vizet, s mivel reggelig nem engedte ki, gondoltam, gyorsan bedagasztatok vele egy adag teljeskiőrlésű bucit.
Talán kissé merész gondolatnak tűnik frissensült péksütemény hétköznap reggelire, főleg, ha számításba vesszük, hogy Manapó is, én is időre mentünk, de mindössze tíz perccel kellett hamarabb felkenem, és mondhatom, bőven megérte, már csak a frissen sült zsömlék illatáért is :-)
A tejjel dúsított, teljeskiőrlésű liszttel is készült bucik gyönyörűek lettek, magasra nőttek, telt tésztájuk ellenére könnyűek és finoman roppanós a héjuk. Az a tény, hogy Manó majdnem egy egészet elpusztított a tojásos villásreggelije mellé, számunkra elég referencia :-)

Teljeskiőrlésű lisztes bucik

hozzávalók - 10 db

140 ml víz
140 mlo tej
300 gr liszt
150 gr teljeskiőrlésű liszt
1,5 tk só
2 tk cukor
1,5 tk szárított élesztő

tej a kenéshez
teljekiőrlésű liszt a szóráshoz

A hozzávalókat érkezési sorrendben - azaz tej, víz, rá lisztek, só és cukor külön-külön sarokba a lisztek tetejére, élesztő középre - a kenyérsütő gép formájába pakolom, majd dagasztó programot indítok.

Amíg a gép dagaszt (az enyémen 20 perc):
  • lefő a kávé
  • kényelmesen elszürcsölegetem az első reggeli adagot
  • odakészítek még egyet
  • egy lapítóra lisztet szórok
  • nagy tepsimet kibélelem sütőpapírral
  • bekapcsolom a sütőt 70-80 fokra

A viszonylag sűrű állagú, rugalmas tésztát a lisztezett lapítóra szedem, enyhén átdolgozom és tíz, egyforma darabra vágom.



Az egyes darabokat gombóccá, majd enyhén ovális formájúra dolgozom és egészen picit ellapítom, illetve kettőből most karika, egyből pedig kiflicske készült, Manóra való tekintettel. A megformázottakat a sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Lekapcsolom a sütőt és beleteszem a tepsit, a sütőajtót parányira nyílásban hagyom.

Amíg a bucik megkelnek:

  • elkészülök (nagyjából 30-35 perc)

Kiveszem a megkelt bucikat, a sütőt felmelegítem 200 fokra, s amíg melegszik, a bucik tetejét kétszer átkenem tejjel

,

megszórom teljeskiőrlésű liszttel



majd a forró sütőbe tolom. Sütőtől is függ, 20-25 percig sül, kívánatosan aranybarnák lesznek. Rácsra kapkodom és hűlni teszem.

Amíg a bucik sülnek és hűlnek:

  • Manapó rántottát készít Manónak reggelire
  • két férfiemberem leballag az emeletről, a lépcső tetejéről megnézik a két! hóembert - akik, immár, hogy ketten vannak, nem unatkoznak, beszéjgetnek egymással -
  • Manapó meggyőzi Manót, hogy bizony a pimazsát nappali ruhára kell cserélni
  • már száguld is Manó a vijjásjeggeli felé

A bucik langyosra hűltek, Manó egy karikát kap és egy csésze dédikávé (cikória kávé) mellé boldogan gyűri, rántottástól.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép kis bucik!!!
Akkora béke , szeretet és nyugalom veszi körül ezt a kisfiút....Hidd el, nagyon irigylésreméltó és nem mindennapi gyerekkort biztosítotok neki!