Hétvégén elérkezettnek látszott az idő, hogy a sütés fortélyai után, a főzés rejtelmeibe is bevezessük Manót. De, hogy ne szakadjunk el teljesen a "gyökerektől", olyan ételt készítettünk, amit főzni is, sütni is kell.
Zöldséges rizstorta készült, ez alkalommal egy kis maradék sült libahús is került bele. A "tortába" kerülő zöldségeknek csupán a fantázia és a szeretem-nem szeretem szab határt, én arra törekedtem, hogy ne csak finom, de színeiben is vonzó legyen.
Zöldséges rizstorta
hozzávalók
1,5-2 dl rizs
hagymák: fehér (1-2), póré-(1 nagyobb), fok-(4-5 gerezd)
4-5 fej gomba
1 nagyobb piros húsú paprika
1-2 nagyobb TV paprika
kukorica (1 kis konzerv)
olaj
só, bors, szerecsendió, pici citromlé
alaplé
sajt
3 tojás tojás
2 dl főzőtejszín
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3aqhyphenhyphenLoJB8rdtDb7yZpQvqfFP7Z-FSwyl4ypV84XxOSTC9v-pD_DVY0QLHyI9B3Oob-6b8FvSRyGYLbRJ4xZEnVi_ijJrznjziT__phyphenhyphenQoWK0LAoCnY_xCkpJFSFAUlXf1GxIes7CMJk/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_hozz%C3%A1v.jpg)
A kimért rizset (bő másfél deci) 1-2 ek-nyi forró olajon megfuttatom, majd felöntöm háromszoros mennyiségű alaplével és átkeverem. Fűszerezem: só, bors, kevéske reszelt szerecsendió és hozzáteszek egy tk-nyi citromlevet. Kis lángon, félrebillentett fedő alatt főzöm, ha muszáj megkevernem, akkor villával és óvatosan, hogy minnél kevésbé törjön össze a rizs.
A hagymát nagyobb kockákra vágom, a póréhagymát félcentis karikákra, fehér és zöld részét egyaránt. 2-3 ek-nyi forró olajra dobom és aranyszínűre üvegesítem.
Közben feldarabolom a paprikákat, a gombát, mindkettőt nagyobb kockákra.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEholV3-N67ciCw13oDJSYcD42w31UqNWQokoQSlqndt4Ptsyt92XVhWQ1gJQMZmjpDCVQhfUQguk0peT1h9u3RFnPZGYizMtwoqnkq-kMuqIwKsRFbQXKUhr4eJzFeAwvPCsb-_rlYwnOA/s200/f%C5%91z_paprikav%C3%A1g%C3%A1s.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGJLNPxwoJMbdZmquZnKYRzcIx7ux_yFD8t-_Ibpmox0C_SkOU5sT8Vw0Q8VVWJbT6mSLYkhzZa_rzjevsgobZbbFWlhHQpfJ_YSn3FwJrxton5_l1Lc5Bl-9EBa-DZQgTXtp1HGSHEiI/s200/f%C5%91z_gombav%C3%A1g%C3%A1s.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1u6_D-NyvTmeEdQPqzOkdrZseTFyeKV_MAmrykkoWlc8L5Fr7Gbwoav1KYqb8Lh60NY_x2FxUfjcKfgX_affT_GPCWd8Xwk-Z8XU4UQCagy1sNh5TDvRFFr25IgES831rKxzbfYEvcOc/s200/f%C5%91z_t%C3%A1lk%C3%A1batesz1.jpg)
A megüvegesített hagymákra teszem az áttört fokhagymát, a felkockázott paprikát, és gyakori kevergetés mellett 1-2 percig együtt pirítom, majd rádobom a gombát is. Közepes-kis lángon, sokszor átkeverve pirítom, elpárologtatom a gomba levét.
A kukoricakonzervet hideg vízzel leöblítem, jól lecsöpögtetem és a hagymás-paprikás-gombás alaphoz teszem. Fűszerezem: só, bors.
Csak egészen kevéske alaplevet öntök hozzá és 4-5 percig együtt rotyogtatom, hogy a kukorica is puhuljon és az ízek összeérjenek.
Ha van kéznél maradék főtt, sült hús, felkockázom és a kukoricával együtt adom a többi zöldséghez. Darabka felkarikázott kolbásszal is nagyon finom, ha nincs maradék hús és nem csak zöldségesre akarom készíteni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdBzJGnNFtMUFbyArojysR3gYWS7Nx9tK8T_4T6Qu8SWLJgkJQJjq8wf6sSCNHQ2bDXFrtuDizCaSbK9_4a_wwdoBWaei6gkxMzcZGt7npEoKvH6-_9LeDZEYa9BjUst4IF9oJFqDMBds/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_k%C3%A9sz%C3%BCl1.jpg)
Egy tortaformát kivajazok (tepsibe is lehet sütni, így nem tortacikkekre szelve tálalom, de nagyobb kockára vágva) és több rétegben beleteszem a rizset és a zöldséges keveréket.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwVlW7l4wis3sPBWI3Lo3TDqJ9qMY8dnZ-JlNHc2mklng5bL5QS0zmsFgXymwZz5LwAQxiUu_Ynt0glPso1lEo0IV5phYR0-y6Dq9qoiEU5BanIA2VBvPWFHCTkW75Qi40iTXeuuhO7j0/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_r%C3%A9tegez.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDDWjzs7mMQgOPTDzEeQA6sOLpCf_xjubacoxfFDvletwn_jjejHixXT-_nuuMh7AeGtI3hbA7aqKQvavtYPiDoRGP_oz8kDSZjlNOab-kw2d450q7AA2e90l6GjR7BkZ-zT1g5sIeD4g/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_r%C3%A9tegez2.jpg)
Két villával, hogy minnél kevésbé törjön a rizs, lazán összekeverem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdStACW7Ys4Q_1S2n6j15TlHBs-0bz2hCMapgv8-7S2EPgIhPNpbMZGUR9CMiRlG0_POXBwtfsIZmNQithW1Yfkn78vSFcbU-FPRKQqlPkM-OlIgk8ytBeWdm8h9jlWz8PWnHpnq4uMTI/s200/f%C5%91z_kever.jpg)
A tojásokat és a főzőtejszínt simára keverem, ízlés szerint sózom, borsózom (érdemes előtte megkóstolni a rizses-zöldséges keveréket, mennyi fűszert bír el a tojásos öntet), majd a tortaformában lapuló rizses-zöldséges egyvelegre öntöm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit4B0nCnxMcDqId30qZOacCCgIRUmOkyyTuVjEDK9giEwcKm9COPDBGHG1ZvVnWvxql1rCI_b9CnEe8tJpa-5VfuOlibZs71fCm6rhYF6-v1o8t6atirbQf8uzHAQ0MBaSoMHhnH-dT7M/s200/f%C5%91z_kever2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZeSzyHAcyq-QBODrtW20EM66hZ7iekR15y0W2s5t-7L3s021DC813bh-dwGcpXgYnXOH9KbqLkdPcgmXpj_gJPsBAfTJf8OmhzuEQBQUTyhVd1ROUenYiP_nMVBfSh6xw74_feu4mt9k/s200/f%C5%91z_r%C3%A1%C3%B6nt.jpg)
Forró sütőben 15-20 percet sütöm, bőven megszórom reszelt sajttal és további 10 percre visszateszem.
Melegen is nagyon finom, igaz, ekkor nem lehet szépen szeletelni. Ha van türelmünk megvárni, hogy kihűjön, a tortaforma kikapcsolása után egyben marad és szeletekre vágva tálalhatom.
Sikere volt, annyira, hogy kamrában lapuló csenőmanók egy nap alatt szinte teljesen eltüntették a két ebédre szánt adagot (30 cm átmérőjű tortaforma).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9arr21IA6J87Dr70kDStaakTYwA7i-QWNAz5ycTlKSS7de2pj4kvRIjoVdkajZLKIWnGcbUN1ZZB1a5-StVHjfQwkGcsauCEY6xTizSrthWK7Np_Vi_z5mk8yCM40LF6SpRQ2WEUQg_s/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_k%C3%A9sz2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8kh96bwYn5jHC_C2Qtws0PUja_1kh-VZM6W6rX-eBoiJkmQ8Se8qJYxLLlXoKx2P2aOJeQWQb4O_ETrWsqveAjOpLHakMpDhXVApnX9mxg2jqBARk1MOYvuIRwi9ZUA6DoPW4R0GPziA/s200/z%C3%B6ldsrizstorta_k%C3%A9sz1.jpg)
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Szia Garffyka!
Ez a rizstorta nekem nagyon teccccik!
Valószínű, hogy el is készítem, de kellene nekem is egy ilyen ügyes kukta a főzéshez. Nagyon édes Manókád, ahogy segédkezik, könnyű így finomságokat főzni!
Dóri
Dóri, nagyon szívesen látunk egy hétvégén közös sütés-főzéshez :-)
Garffyka,
jó az ötlet, a nagylányom egyik kedvence lesz!
Manócska is jöhetne hozzánk, de tudom,őt nem adod:)
Megjegyzés küldése