Oldalak

2009. febr. 26.

Rövid, ám emlékezetes karrier ...

... avagy a másnap is puha és finom túrógombóc életútja.

Volt egyszer, hol nem volt ... az óperenciás tengeren és a nagy reggeli/déli/esti forgalmi dugón túl, üvegfalú irodaház, naponta ismétlődő, ideiglenes fogságában, ott, ahol aaaa ... macska se nagyon jár (lévén szabadságon van) ... ott éldegélt Garffyka, akit egy szerdai estén a konyha múzsája homlokon pusszantott, ihletet adva ezáltal majd egy kilónyi túróból gombóc készítésére. De nem valami hétköznapi, önmaga kényeztetésére készítendő túrógombóc főzésére sarkallta Garffykát a múzsa cuppantotta ihlet! Nem ám, ennél sokkal ... khm ... magasztosabb :-) cél vezérelte. Túrógombócot a kollegáknak! jelszót hímezte a múzsa a képzeletbeli, vadul lobogó, lengő zászlóra. ...

Hát igen, kezdhetném így is.
Meg úgy is, hogy végy öt emberkét, 75 dkg túrót, egy bő félórányit az esti "otthoni műszakból" ...

Túrógombóc

hozzávalók

75 dkg túró
2 tojás
2 csapott ek cukor
2 ek gríz
késhegynyi reszelt narancshéj
félcsipetny só

hempergetéshez

darált keksz + porcukor
darált mák + porcukor

tálaláshoz

sárgabaracklekvár
sárgabarack befőtt
szilva befőtt

A túrót egy mélyebb tálban villával összetöröm, hozzádolgozom a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a grízet és a reszelt narancshéjat.
A tojások fehérjét szép habbá verem, majd lazán a túrós masszához forgatom.
Nagyobb edénybe vizet teszek főni, amíg forr, a gombócmassza pihen.
Kézügybe készítek egy evőkanalat, egy kisebb tányért, egy tálkában vizet, konyharuhát, egy szűrőkanalat, két mélyebb tányért, egyikbe porcukros darált mákot, másikba porcukros kekszmorzsát. Valamint az edényt, amiben pihen a gombócnak való.
Kanál hátával bevizezem a tenyerem (éppenhogy nedveske legyen, különben eláznak a gombócaim), majd a picit nedves kanállal gombócnyi (a mértékegység ízlés szerinti méretet jelöl :-) adagot veszek a masszából és alig nedves tenyerem között kerekre gömbölyítem. Néhánnyal előkészülök és a kisebbik tányérra sorakoztatom.
Amint a víz zubog, a lángot középerősségűre visszaveszem, majd óvatosan a vízbe pottyantom a gombócokat. Óvatosan, hogy ne essen szét a gombóc, illetve, hogy a visszacsapódó forró víz ne fröcsköljön le.
Gyöngyözésnél erősebben, de zubogásnál lanyhább tűzön főzöm, nagyjából 10 percig, saccolt félidőben óvatosan megfordítom (elméletileg nem kell, kis lelkecském megnyugtatására én bukfenceztetem őket, így mindkét felük lesz alul is, felül is).
Mikor késznek ítélem (ha nem vagyok biztos benne, egyet kiveszek, kettévágom, ellenőrzöm), szűrőkanállal kiveszem, alaposan lecsepegtetem (esetleg a szűrőkanál alját pillanatra a konyharuhára teszem, hogy az ott meggyűlő főzővíz se áztassa el a hempergetésre szántakat), majd a mákba vagy kekszmorzsába forgatom a forró gombócokat.
Míg az egyik adag fő, a következőket megformázom, így folyamatosan lehet kifőzni őket.



A mákba hempergetett gombócokat sárgabarack- befőttel és lekvárral, míg a kekszmorzsásakat szilvabefőttel tálalom. (az eperlekvár elfogyott :-(



Jó étvágyat!

A porcukros darált mákba hempergetést Morzsafalván, egy kedves Morzsikától hallottam. Bevallom, pirulva, nem emlékszem, kitől jött ez a remek ötlet, mindenesetre nagyon jól bevállt, csak ajánlani tudom.

Tipp & trükk: a kekszmorzsát részben vagy egészében ki lehet váltani pirított, darált dióval. Természetesen, prézlivel (morzsával) is meg lehet szórni, tapasztalatom szerint ez sok embernél gyomorégést okoz.

4 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Küldtem neked egy baráti ölelést

Max írta...

Szia!

Finnnccsssi!!

Küldtem Neked valamit, kérlek nézz be hozzám.

trinity írta...

A mai nap a meglepiké....Hozzám is kukkants be, légyszi!!

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/02/elismeres.html

Chef Viki írta...

Fene jó dolguk van a kollégáknak :-)

A mákos verziót asszem Trinity ajánlotta :-)