Oldalak

2009. febr. 19.

Pisztoly? Nem! Pistolet :-)

Manapó szerint konyhám lassan sütödévé változik ... alább ismét egy péksütemény ... fura neve van ... nemcsak különleges, finom is ... annyira, hogy alaphelyzetből két adagot sütöttem, vasárnap ... mára, csütörtök, mindössze egyetlen darab maradt a 24-ből ... azt hiszem ez jelent valamit :-)

Bevallom, nem tudom, milyen rokonsági kapcsolat van a francia és belga specialitásnak számító pistolet péksütemény és a zsömle között, már ha van. Lehet, a nevén kívül semmi. Pisztolynak vagy egyéb lőfegyvernek tudtommal közelében sem voltam, így ízvilágukat nem tudnám összehasonlítani, és a filmes emlékeim alapján formailag sem találtam egyezést.

Ez a recept a belga és francia pistolet egy korpás-rozsos változata.

Korpás-rozsos pistolet

hozzávalók - 12 db

290 ml víz
150 gr teljeskiőrlésű liszt
180 gr fehérliszt
115 gr rozsliszt (lehet teljeskiőrlésű, világos, sötét)
2 ek tejpor
2 tk só
2 tk cukor
25 gr vaj
1,5 tk élesztő

kenéshez

1 tk só
1 ek víz



A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe pakolom, érkezési sorrend az én gépem használati utasítása szerint, alólra a folyadék, rá a lisztek és a tejpor. A cukrot, a sót és a kissé felkockázott vajat a liszt tetejére, külön-külön sarkokba teszem. Középre teszem az élesztőt, egy, a lisztben kialakított kis mélyedésbe, de vigyázok, hogy ne érje a folyadékhoz.



Dagasztó-kelesztő programot indítok. Csak a dagasztást használom, de az én gépemen együtt van a két program. Sajnos nincs speciálisan teljeskiőrlésű kenyér dagasztó program, ezért miután lejárt a dagasztás, hagyom kb 5 percet, hogy kelessze a gép, majd leállítom és újraindítom a programot, de ezúttal már a dagasztási ciklus felénél leállítom.
A tésztát lisztezett lapítóra veszem, enyhén átgyúrom, rúddá sodrom és tucatnyi darabra vágom.



Az egyes darabokat tenyér között oválissá formázom. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és olajjal lehetfinoman megkent fólia alatt, meleg helyen 30 percig kelesztem, vagy míg szépen megduplázódnak.



A kelesztés végeztével a tetejüket megkenem a sós vízzel, megszórom (vagy nem) liszttel (normál fehér liszt).


Egy fakanál beolajozott nyelével, vagy, mint esetemben, evőpálcikával (szintén beolajozott), minden buciba, hosszában, egy mélyebb árkot nyomok, kb bő egy ujjnyira belenyomom a formázó eszközt a tésztába.



Visszatakarom az olajos fóliával és még 10 percig pihentetem, mielőtt forró, 200 fok (légkev.) sütőbe teszem. Sütőtől függően 15-18 percig sütöm, vagy míg szép aranybarna lesz, de az első 5 perc után visszaveszem a sütő hőjét 180 fokra (légkev.)
A hétvégi két adag pistolet kicsit eltérően készült, az első adagot megszórtam liszttel, a másodikat nem, viszont azt rögtön sülés után is átkentem sós vízzel.



Mindkettő finom, a rozs- és teljeskiőrlésű liszttől nemcsak magas rosttartalmú, de ízben is különleges.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Húúú, Garffyka, ezek nagyon profik!!Igaza van a párodnak! Grt!

trinity írta...

Húúú, Garffyka, ezek nagyon profik!!Igaza van a párodnak! Grt!

Chef Viki írta...

Szerintem ti összebeszéltetek Max-szal :-D Most postolt egy graham-lisztes rudat :-)

Max írta...

Tetszik!