Oldalak

2009. febr. 9.

Mikor kicsi a lapító - marcipános-diós kiflik

Ezekhez az apró, vajas-leveles tésztás kiflicskékhez kissé 'garffykásítottam' az eredeti receptet, ugyanis a mandulás zacskóban egy sütéshez is szűkösen volt meg a 12 dkg, s bárhogy törtem a fejem, nem tudtam nagyjából 8 dknyiból a kétszeresét varázsolni. A mandulasokszorosító gépünk pedig épp most mondta fel a szolgálatot, úgyhogy kreatívkodtam. Így születtek a marcipános-diós kiflik. Két nap, egy-egy adag, a vasárnapi sütésből sikerült négy darabot hétfőre átmenteni.
A mostani két sütéshez készen kapható, fagyasztott leveles tésztát használtam, mea culpa, úgy gondoltam, inkább Manóval és Manapóval töltöm azt az időt, amit a házikészítésű vajas-leveles tészta hajtogatására-nyújtására szánnék. De ígérem, lesz még szőlő, lágy kenyér és házi vajas-leveles tészta is.

Marcipános-diós kiflik

hozzávalók

50 dkg leveles tészta
25 dkg marcipánmassza
6 dkg kekszmorzsa (vagy 10 dkg kekszmorzsa és nincs a töltelékben dió)
4 dkg dió, darálva
1 ek sütőrum
1 púpozott ek porcukor
2 ek méz

1 tojás
~ 8 dkg dió, durvára vágva (vagy mandula)

A kiengedett leveles tésztát egészen vékonyra nyújtom, téglalap alakúra formázva. Éles késsel háromszögekre vágom, ha túl széles a tészta, akkor előbb hosszában ketté és aztán háromszögekre.

legközelebb egyenest a konyhapulton nyújtom majd, vagy szépen megkérem Manapót, vadásszon egy nagyobb lapítót



A marcipánmasszát a kekszmorzsával és darált dióval, a sütőrummal és a porcukorral összegyúrom, rúddá formázom, szemmértékkel elosztom annyifelé, ahány tésztaháromszögem van, majd éles késsel felvágom és pici rudakká sodrom.



A tésztaháromszögek hosszabik végébe egy-egy marcipánrudacskát teszek és felsodrom, majd kifli alakban kicsit meghajtom.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, a tetejüket megkenem a felvert tojással és megszórom a durvára vágott dióval (vagy mandulával).



Előmelegített sütőbe teszem (190 fok, légkev.), két perc múlva visszaveszem a sütő hőmérsékletét 160 fokra és 22-25 perc alatt halvány aranybarnára sütöm a kifliket.
Még forrón megszórom porcukorral és türelmetlenül várom-várjuk, hogy ehetőre hűljenek.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Épp így jártam hétvégén: fél kilós levelestésztát nyújtottam és nekem is kicsi lett a gyúródeszka:O
Ezt én is a boltban veszem,egyenlőre....De ami késik, nem múlik:)
Szépek lettek a kiflicskék és szerintem a marcipános választásod nyerő!