Oldalak

2009. febr. 2.

Forró keresztes bucik - kandírozott gyümölccsel

Mióta kölcsönkaptam a már többször emlegetett nagy kenyérsütő könyvet, szinte minden hétvégére valamilyen újabb finomsággal, frissen sült, illatozó péksüteménnyel rukkolok elő (pl. itt és itt és itt, vagy péksütemények, házi kenyér címszó alatt).

Ezek a forró keresztes bucik valójában hagyományosan angol húsvéti sütemények. Szerencsére nem lázadoztak, amiért a kissé még morc januárban, jóval húsvét előtt kerültek megsütésre.
Nevüket a bucik tetején fehérlő keresztről kapták. A leírás szerint a tetejükön keresztes bucik még a kereszténység előtti korszakból származnak, s eredetileg a kereszt a négy évszakot jelképezte, valószínüleg csak később vált a nagypéntek és a keresztre feszítés jelképévé ... s így került be, réges-régen, a hagyományos angol húsvéti menüsorba.
A mézes fűszerkeverék (ánizs, kardamon, szegfűszeg), a fahéj és a kandírozott gyümölcsök ízében is ünnepivé varázsolják ezt az amúgy könnyen és gyorsan elkészíthető péksüteményt.

Hot Cross Bun

hozzávalók - bucikhoz (12 db)
210 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
1,5 tk mézessütemény fűszerkeverék
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
50 gr cukor
50 gr margarin
1,5 tk szárított élesztő
125 gr kandírozott gyümölcs (vagy kandírozott gyümölcshéj, mazsola, aszalt ribizli)
hozzávalók - kereszthez
50 gr liszt
25 gr margarin
2-3 ek víz
hozzávalók - kenéshez
30 ml tej
25 gr cukor


A tejet és tojást a kenyérsütő gép formájába teszem, rászórom a lisztet, úgy, hogy eltakarja a folyadékot, majd a fűszerkeveréket és a fahéjat is beleteszem. A sót, vajat, cukrot a kenyérsütőgép formájának külön-külön sarkába, a liszt tetejére teszem, végül középre az élesztőt egy előre kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen se a sóhoz, cukorhoz, se a liszt alatti tej-tojás keverékhez. Dagasztó programot indítok.
Amíg a gép szorgalmasan dolgozza a tésztát, apróra vágom a kandírozott gyömölcsöket.
Az én gépem sajnos nem jelez a dagasztási idő lejárta előtt pár perccel, ezért figyelem, 20 percig tart a dagasztó program, az utolsó 5 perc előtt hozzáadom a tésztához a felaprított kandírozott gyümölcsöt. (ugyanekkor tenném hozzá a mazsolát vagy aszalt ribizlit, ha azzal készíteném)


A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztezett lapra borítom, gyengéden átgyúrom, majd 12 darabra osztom.



A darabokból egyenként gömböcöt formázok és tisztes távolságra egymástól sütőpapíros tepsibe (sütőlemezre) teszem. A gömböcöket, olajjal egészen vékonyan megkent fólia alatt, kicsit több, mint fél óráig meleg helyen kelesztem (vagy míg majdnem duplájukra nőnek).


Ezalatt egy tálkában összemorzsolom a kereszthez való lisztet és margarint és éppen csak annyi vizet teszek hozzá, hogy lágy, nyomózsákból nyomható masszát kapjak (durván picivel több, mint 2 ek vizet használtam, ek méretétől is függ).
A megkelt gömböcök tetejére kereszt alakot rajzolok a lágy masszából.


Előmelegített sütőbe teszem (200 fok légkev., gázsütő 6. fokozat) és 15-18 perc alatt aranybarnára sütöm.
Sülés alatt összemelegítem a kenéshez kimért tejet és cukrot, majd a sütőből kikapott, még forró bucik tetejét jól átkenem a cukros tejjel. Rácsra szedve hagyom kihűlni.
Langymelegen és hidegen is finom, magában, vajjal, lekvárral.


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Oké, megyünk reggelizni :-)

Micsoda illatok bújhattak elő a sütőből...

trinity írta...

Csatlakozom a reggelihez:))Imádom a kandírozott gyümölcsöt!

Garffyka,
angolból is fordítasz reciket, ugye? Csak abból gondolom, mert ezek különlegesek és még sosem láttam ilyet...
Beizzítom a kis saját fordítómat, keresgéljen nekem:)))Én inkább a németre vállkozom.

trinity írta...

Ja,még valami: ma szólt nekem is Vesta, hogy az órát hogy kell beállítani, látom, nálad is késik-vagy siet???
Menj a Beállítások-ra,- katt a Formázás-ra és ott a budapesti időzóna beállításra- majd a mentés a végén.

Garffyka írta...

Viki, szeretettel várunk :-)
Trinity, köszönöm, megnézem, beállítom.
Angol receptek - gondolkodtam, hogy legyenek angol post-k is, de nem tudom, hogy tudnék egy "fület" varázsolni, hogy legyen nyelvválasztási lehetőség ... Max mester sem tudja, ebből kiindulva gondolom, hogy a bloggeren esetleg nem lehet "fülezni".